Kaupunki ilmoitti yllättäen lopettavansa 90-vuotiaan veteraanin palvelut – järkyttyneet omaiset pelkäävät, mitä tieto tekisi äidille

90-vuotiaan veteraanin omaiset saivat karun kirjeen maksuttomien palvelujen lakkauttamisesta. Määrärahat ovat monella paikkakunnalla loppu.

Veteraanin omaiset saivat karun kirjeen kaupungilta.

19.11.2018 6:55

Loimaan kaupunki lähetti syyskuun lopulla 90-vuotiaalle sotaveteraanille Hildalle osoitetun kirjeen, jossa kerrotaan, että Hildalle myönnetyt maksuttomat palvelut lakkautetaan määräaikaisesti 31.10.2018 alkaen. Hildalle myönnettyjä palveluita ovat muun muassa turvapuhelin ja mahdolliset hälytyskäynnit sekä kotona annetut palvelut, tuettu kuntoutus ja oikeus pesulapalveluihin.

Hildan heikon terveydentilan vuoksi asioita hoitavat hänen lapsensa, joista yhden postiluukkuun kaupungin kirje putosi. Äidille lapset eivät ole tahtoneet kirjeestä kertoa.

– Emme uskalla kertoa siitä äidille. Hän on monisairas ja hänen sydämensä on niin heikko, että tämä olisi ollut hänelle kauhea järkytys. Hän on ollut niin onnellinen siitä, että sotaveteraaneja on alettu vihdoin oikeasti arvostaa, Hildan tytär Riitta kertoo.

Kun Riitta kuuli kirjeestä, hänen ensimmäinen ajatuksensa oli epäusko.

– En uskonut asiaa ennen kuin sain kirjeen käteeni. Nytkin, kun mietin asiaa, se suututtaa, surettaa ja kuormittaa minua. Nyt meillä on salaisuus, jota kannatellaan ja odotellaan, että asiat palautuisivat sellaisiksi kuin ne olivat syyskuussa.

Tällaisen kirjeen omaiset saivat.

Määrärahat lopussa

Loimaan kaupungin lähettämässä kirjeessä kerrotaan, että palvelut lakkautetaan määräaikaisesti sen vuoksi, että valtionkonttorin Loimaalle vuodelle 2018 osoittamat määrärahat eivät riitä myönnettyihin palveluihin. Kirjeessä kerrotaan, että lisämäärärahaa on anottu, mutta sitä ei ole vielä myönnetty kaupungille.

Kirjeessä todetaan, että jos lisämäärärahaa myönnetään ja sitä saadaan riittävästi, palvelut jatkuvat entisellään. Siihen saakka sotaveteraanin on kuitenkin maksettava palvelut omasta pussistaan.

– Nyt hoidamme omakustanteisesti näitä palveluja. Niiden summa on yli 700 euroa kuukaudessa, Riitta kertoo.

– Siinä on sellaisia palveluja, kuten turvapuhelin, että jos ne revitään välillä pois ja asennetaan uudestaan, se on aika arvokasta ja sekoittaa vanhan ihmisen totaalisesti.

Hildan lapset eivät asu Loimaalla, mutta he auttavat äitiään niin paljon kuin suinkin ehtivät. Hildan kotiin saamat palvelut kuitenkin mahdollistavat sen, ettei hänen tarvitse siirtyä ympärivuorokautiseen laitoshoitoon.

– Monille tällaiset palvelut olisi mahdotonta maksaa pienistä eläkkeistä. Eivät ne ole mitään hömppäpalveluja, vaan ne on myönnetty kotona pärjäämisen tukemiseen.

Riitta ihmetteleekin, miten voi olla mahdollista, ettei vuosi vuodelta vähenevistä veteraaneista voida pitää kunnolla huolta.

– Sota on vaikuttanut koko heidän elämäänsä traumoina. He eivät koskaan eläneet lapsuuttaan, koska lapsuus vietiin heiltä sotatoimin, Riitta sanoo ääni väristen.

Lapset maksavat palvelut itse

Hildalle myönnettiin keväällä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali, mistä sotaveteraani oli haltioissaan.

– Hän puhui siitä ikään kuin Sauli Niinistö ja Jenni Haukio olisivat käyneet hänen kotonaan. Hän sanoi, että Saulilta tuli kahvipaketti ja Jenniltä konvehtirasia. Hänellä on voimakas arvostus presidenttiämme kohtaan, mutta näköjään arvostus ylhäältä alaspäin ei ole sama, Riitta sanoo ääni murtuen.

– Presidentiltä tullut kirje oli hänelle niin arvokas, että se kehystettiin ja laitettiin seinälle.

Joulukuun 6. päivänä Presidentinlinnassa juhlitaan jälleen Suomen itsenäisyyttä. Riitta ei ole varma, haluaako seurata Linnan juhlia.

– Käyn henkistä taistelua siitä, että pystynkö sitä pelleilytouhua edes katsomaan. Siellä puhutaan, että arvostamme sotiemme veteraaneja, mutta se on vain sanahelinää. Teot puhuvat puolestaan.

Nyt Riitta ja hänen sisaruksensa eivät voi muuta kuin odottaa, että kaupunki saisi anomansa lisämäärärahat. Siihen saakka lapset maksavat palvelut omasta pussistaan ja toivovat, ettei äiti saa tietää siitä, miten veteraania kohdellaan.

– Siskoni käy joka päivä postilaatikolla katsomassa, joko päätös olisi tullut, Riitta sanoo.

Hän kertoo pelkäävänsä, ettei Hilda ehdi nähdä ensi vuotta.

– Lääkäri on juuri todennut, että Hildan sydämessä on niin kova sivuääni, mahdollinen läppävuoto, että voi olla, ettei hän näe joulua.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Tieto on täydellinen yllätys

Suomen Sotaveteraaniliiton sosiaalisihteeri Anni Grundström kertoo, että veteraanien palveluihin ja kuntoutukseen suunnatut määrärahat ovat tällä hetkellä loppu lukuisissa kunnissa ja kaupungeissa. Tälle vuodelle määrärahoja on tähän mennessä myönnetty noin 40 miljoonaa euroa, josta 25 miljoonaa kotona asumista tukeviin palveluihin.

– Nyt tilanne on valitettavasti se, että määrärahat ovat loppu. Lisämäärärahat tulevat kyllä todennäköisesti jossain vaiheessa, mutta siitä ei ole varmaa tietoa, että milloin.

Kesällä haettu lisämääräraha on yleensä myönnetty syksyllä, mutta tänä vuonna rahoja ei ole kuulunut.

– Lisämäärärahaa odotetaan valtion budjetista. Olisi ollut toivottavaa, että val­tionkonttori olisi voinut maksaa lisämäärärahat ennakkoon, mutta se ei voi sitä tehdä, kun ei ole päätöstä budjetista. Se tässä on se solmu.

Grundström kertoo, että monet kunnat ovat paikanneet tilannetta maksamalla veteraanien palvelut kunnan kassasta siihen saakka, että lisämäärärahat tulevat. Loimaalla näin ei ole kuitenkaan tehty.

– Se on kuin märkä rätti veteraanin kasvoille, jos joutuu nyt itse maksamaan palvelujaan. Olen itse sitä mieltä, että kunnat olisivat voineet paikata tilannetta, sillä tässähän menee muuten usko koko järjestelmään, Grundström toteaa.

Loimaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen (kok) on täysin yllättynyt siitä, että Loimaan veteraanit joutuvat maksamaan palvelut väliaikaisesti itse. Mäki-Punto-Ristanen kertoo, ettei ole tiennyt asiasta mitään.

– Tämä tieto on täydellinen yllätys. Olen sitä mieltä, että kunnan pitäisi tällainen paikata, Mäki-Punto-Ristanen ihmettelee.

Loimaan sosiaali- ja terveysjohtaja Jaakko Kaunisto sanoo kaupungin luottaneen siihen, että lisämäärärahat olisivat jo tulleet.

– Olemme odottaneet sitä valtionkonttorin päätöstä. Nyt en tiedä, mikä se viimeisin tieto sieltä päästä on, että tuleeko sitä lisää. On luotettu siihen, että sitä tulee lisää. Emme ole näin nopeasti kyenneet reagoimaan siihen, Kaunisto sanoo.

Riitan ja Hildan nimet on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?