Presidentti Niinistö kertoo IS:lle, mitä hän keskusteli Trumpin kanssa metsän­hoidosta: ”Haravoinnista ei ollut puhetta”

Presidentti Sauli Niinistö kertoo Ilta-Sanomille jutelleensa presidentti Donald Trumpin kanssa metsäpaloista ja Suomen metsien hoidosta – mutta metsäpohjien haravoinnista ei ollut puhetta.

18.11.2018 9:44

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui Suomen metsänhoitoa vieraillessaan lauantaina maastopalon tuhoamalla alueella Kaliforniassa. Asiasta uutisoi Newsweek-lehti verkkosivuillaan.

Lue lisää: Trump kehui Suomen metsänhoitoa vieraillessaan Kalifornian maastopalojen tuhoalueella: ”He käyttävät paljon aikaa haravointiin”

Trumpin mukaan Suomella ei ole samanlaista ongelmaa maastopalojen suhteen, koska ”he käyttävät paljon aikaa (lehtien) haravointiin”. Hän väittää keskustelleensa asiasta Suomen presidentin kanssa.

Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa IS:lle keskustelleensa Trumpin kanssa Pariisissa viime viikonloppuna Kalifornian metsäpaloista.

Samassa yhteydessä Niinistö sanoo kertoneensa Trumpille myös suomalaisesta metsäpalojen valvontajärjestelmästä.

– Totesin hänelle, että Suomi on metsien peittämä maa, mutta meillä on myös hyvä valvontajärjestelmä ja -verkko, Niinistö kertoo ja muistelee sanoneensa, että ”we take care of our forests”.

Haravoinnista (raking) ei sen sijaan ollut puhetta, Niinistö naurahtaa.

Niinistö arvelee, että Trumpin mieleen on tullut haravointi, kun hän on nähnyt palomiesten haravoivan palon jälkeisiä alueita Kaliforniassa.

Yllä olevalla videolla kooste Trumpin Kalifornian vierailusta.

Hyvä valvonta ja VPK saavat kiitosta

Niinistön mukaan hänen tausta-ajatuksensa oli valottaa Trumpille, että vaikka Suomi on metsien peittämä maa, metsiä valvotaan hyvin, minkä takia laajoilta metsäpaloilta vältytään.

Myös metsäautotieverkoston merkitys on suuri.

Niinistö kehuu lisäksi vapaapalokuntien (VPK) merkitystä.

– Kyse on lisäksi siitä, että meidän arktiseen ohjelmaan sisältyy metsäpalojen torjunta. Metsäpalotkin tuottavat mustaa hiiltä, Niinistö lisää.

Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Helsinkiin on väläytelty myös Arktisen neuvoston huippukokousta, johon mahdollisesti osallistuisivat sekä Yhdysvaltain että Venäjän johtajat.

Alla olevassa kuvakarusellissa näkyy, millaista jälkeä metsäpalot ovat aiheuttaneet Kaliforniassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?