Yhden lapsen äiti HS:ssa: ”Emme yksinkertaisesti uskalla yrittää toista” – taustalla yksi olennainen syy

Nimimerkki Yhden lapsen äiti kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla työelämän ja perheen yhteensovittamisen vaikeudesta.

Tilastokeskuksen mukaan vuodesta 2018 tulee kolmas vuosi peräkkäin kun ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Kuvituskuva.

17.11.2018 12:31

Helsingin Sanomien mielipideosastolla kolmekymppinen nainen kirjoittaa äitiydestään ja perheen ja työn yhteensovittamisesta.

Kahdesta lapsesta tai jopa suurperheestä aiemmin haaveillut kolmekymppinen nainen ei usko, että hän voi edes yrittää lisää lapsia vuonna 2016 syntyneen esikoisen jälkeen.

– Syitä on monia uniongelmista tukiverkkojen puutteeseen, mutta tärkein yksittäinen syy on työelämän kiristyminen. Mieheni tekee asiakaspalvelutyötä, jonka vaatimukset ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tämän seurauksena hän ei jaksa eikä aina edes pysty hoitamaan ”omaa puolikastaan” eli olla tasaveroinen hoitaja minun, lapsen äidin, rinnalla, nainen kirjoittaa.

Nainen kertoo, että hän on itse juuttunut akateemiseen pätkätyöläisyyteen ja yrittää nyt päästä kiinni työelämään. Samalla parisuhde on kriisiytynyt arjessa.

– Emme osanneet ennakoida perheen ja työn yhteensovittamisen olevan näin vaikeaa. Tässä tilanteessa emme yksinkertaisesti uskalla yrittää toista lasta.

Kirjoituksen kommenteissa moni sanoo samaa.

”Ihan samat kokemukset tässäkin perheessä – työelämä on niin stressaavaa, että arjessa räpiköidään kuin kaksi hukkuvaa. Ymmärrettävästi edes ensimmäisen lapsen hankkiminen ole vaihtoehto. Valitettavasti.”, kirjoittaa nimimerkki mieslääkäri.

”Voin kyllä kompata tätä. Vielä muutama vuosikymmen sitten korkeasti koulutettujen työelämä oli luonteeltaan verkkaisempaa ja osaamisvaatimukset matalampia. Nykyään perusinsinöörinkin pitää olla samaan aikaan matemaatikko, taloustieteilijä, asiakaspalvelija, myyntiedustaja ja johtaja”, jatkaa mustard membrane.

Onko työelämä vaikeutunut ja perheen yhteensovittaminen siihen haastavaa? Mitä tälle pitäisi ja voisi tehdä? Keskustele alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?