Petteri Orpo huolestuttavasta väestöennusteesta Ylellä: ”Perhevapaa­uudistus on nyt välttämätöntä”

Ylen Ykkösaamussa puhuneen valtiovarainministerin mukaan perhevapaauudistus on odottanut jo liian kauan.

17.11.2018 11:27

Valtiovarainministerin, kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan perhevapaauudistuksen tulisi olla seuraavan hallituksen avainkysymyksiä. Orpo sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaiaamuna, että uudistus on jo odottanut liian kauan.

Keskustelun taustalla oli perjantaina julkaistu väestöennuste, jonka mukaan syntyvyys on Suomessa ennätysalhaisella tasolla.

– Ennen kaikkea minusta on kyse siitä, että lapsiperheet ja ne nuoret, joilla on lapsihaaveita uskaltavat lähteä toteuttamaan haavettaan. Palvelut pelaa ja vanhemmat voivat luottaa saavansa apua. On töitä, on mille perheen perustaa, Orpo perustelee.

Orpo arvelee syiden piilevän sekä työn saannin epävarmuudessa että työelämän muutoksessa. Vaativa työelämä on haastava sovittaa yhteen perhe-elämän kanssa.

Orpon mukaan seuraavan hallituksen, jossa kokoomus aikoo olla mukana, on tehtävä perhevapaauudistus.

– Sitä ei voi jättää enää tekemättä. Se on mielestäni tärkeimpiä kysymyksiä joka meidän pitää seuraavan hallituksen kanssa pystyä selvittämään. Perhevapaauudistus on nyt välttämätöntä tehdä, se on odottanut liian kauan itseään. Tehdään se tasa-arvoa ja naisten työmarkkina-asemaa parantavalla tavalla.

Hintalappua uudistukselle Orpo ei suostunut määrittämään.

Alhaisen syntyvyyden myötä haastattelun keskiöön nousi myös kestävyysvaje. Alhaisen syntyvyyden myötä tulevaisuudessa paineen alla tulee olemaan eläkeiän alaraja.

– Tämä ikäluokkien pieneneminen ja väestöennusteen heikkeneminen vääjäämättä tarkoittaa sitä, että tänään syntyvien Leojen ja Ainojen eläkeikä on jossakin paljon kauempana kuin tänään eläkkeelle jäävillä. Luulen, että ollaan menossa sitä seitsemääkymmentä kohti, mutta en sitäkään halua.

Eläkeiän kohtuutonta nousua ehkäiseviksi toimiksi Orpo ehdottaa lapsista haaveilevien perheiden tukemisen, työllisyysasteen nostamisen ja työperäisen maahanmuuton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?