Eero, 71, löi tiskiin paljon puhuvan kauppakuitin: 8,71 euroa koko satsi – tämän takia tavalliset suomalaiset muuttavat nyt Portugaliin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eero, 71, löi tiskiin paljon puhuvan kauppakuitin: 8,71 euroa koko satsi – tämän takia tavalliset suomalaiset muuttavat nyt Portugaliin

– Espoon Matinkylässä asuin 35 neliön asunnossa, josta maksoin vuokraa 800 euroa. Täällä puolta suurempi asunto oli puolta halvempi, Portugaliin muuttanut Eero Castrén kertoo.

Portugalin edullisempi hintataso miellyttää Eero Castrénia. – Espoon Matinkylässä asuin 35 neliön asunnossa, josta maksoin vuokraa 800 euroa. Täällä puolta suurempi asunto oli puolta halvempi.

18.11.2018 8:00

Kun suvivirsi kaikui opettaja Eero Castrénin korviin viimeisen kerran keväällä 2017, mies oli jo päättänyt muuttaa Portugaliin.

– Minulla oli aiemmin hometalo Inkoossa, ja kaikki meni sen myötä. Laskin, että kun jään eläkkeelle, minun on löydettävä paikka, jossa tulen toimeen eläkkeelläni, mies kertoo.

Castrén alkoi tehdä laskelmia siitä, mikä on hintataso eri maissa.

– Siinä vaiheessa 2,38 oli jakajana Suomen hinnoista Portugalin hintoihin. Kun muutin tänne vuosi sitten, se oli jo tippunut 2,08:aan. Nythän se on vielä vähemmän, kertoo Castrén, joka keräsi aluksi Portugalin hintoja muistiin isoon vihkoon.

Asuinpaikaksi valikoi sattumalta Portimão. Ensimmäisen 70 neliön asuntonsa Castrén sai 450 eurolla kuukaudessa. Kalustettuun asuntoon kuului 70 neliöinen parveke. Lisäksi Castrén maksoi itse nettiyhteyden, veden, sähkön ja kaasun.

– Espoon Matinkylässä asuin 35 neliön asunnossa, josta maksoin vuokraa 800 euroa. Täällä puolta suurempi asunto oli puolta halvempi.

 Maustettu vissyvesipullo maksaa 0,89 euroa siinä missä Suomessa se on pari euroa. Sämpylän hinnaksi jää 20 senttiä kappale.

Portimãossa Castrén halusi kirjoittaa kirjan, joka oli ollut mielessä jo vuosia.

– Sain täällä täydellisen työrauhan, mies kiittelee.

Ruoka on Castrénin mukaan vieläkin halpaa, vaikka enää vain 1,4 kertaa edullisempaa kuin Suomessa.

– Polttoaine on kallista, samoin kahvi on Suomen hinnoissa. Vihannekset ovat edullisia, ja mansikoita sai vasta monen kilon laatikon 1,49 eurolla, Castrén luettelee.

– Maustettu vissyvesipullo maksaa 0,89 euroa siinä missä Suomessa se on pari euroa. Sämpylän hinnaksi jää 20 senttiä kappale.

Lääkkeetkin ovat halvempia kuin Suomessa. Castrén kertoo, että viimeksi hän osti neljää eri lääkettä kuukauden satsin 15,11 eurolla. Lääkepurkit olivat valmistajaa myöten samat, vain kieli oli eri.

Castrén näyttää esimerkkinä Portugalin edullisesta hintatasosta torstain ostosten kauppakuittia.

Ostokset maksoivat yhteensä 8,71 euroa. Mukana oli vihreää teetä, sinappia, isoja sämpylöitä, banaaneja, kinkkusiivuja, maitoa, juustosiivuja, kasvislevitettä, tölkillinen olutta ja puolentoista litran pullo Fantaa. Niiden lisäksi hän osti vielä wc-paperia kiinalaisesta kaupasta. Neljä rullaa maksoi Castrénin mukaan 0,59 euroa.

Ilta-Sanomat keräsi vastaavat tuotteet suomalaisesta kaupasta. Vertailuun otettiin kustakin tuotteesta halvin hyllyssä ollut tuotemerkki. Jos tarjolla olleessa tuotteessa oli eri pakkauskoko, vertailukelpoinen hinta laskettiin kilohinnasta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä

Samanlaiset tuotteet maksoivat suomalaisessa kaupassa 10,10 euroa. Lisäksi rulla vessapaperia maksoi 0,31 euroa, jolloin neljä rullaa tekee 1,24 euroa.

Castrén näyttää esimerkkinä Portugalin edullisesta hintatasosta torstain ostosten kauppakuittia. Ostokset maksoivat yhteensä 8,71 euroa.

Paino putosi 22 kiloa

Castrénin terveys oli keikkunut Suomessa pahasti. Ensimmäisenä talvena Portugalissa pitkät sauvakävelylenkit saivat aisoihin korkean verensokerin, korkean verenpaineen, rytmihäiriöt ja sepelvaltimotaudinkin. Painostakin putosi 22 kiloa.

Kuukausi sitten Portugaliin jälleen talvehtimaan tullut Castrén asuu nyt resortissa, jossa on yhteisiä oleskelutiloja ja uima-altaitakin. Nyt kaikki kustannukset sisältyvät 550 euron kuukausivuokraan.

Viime vuonna Castrén muutti osoitteensa Portugaliin, vaan päätti nyt toisin.

– Sain huhtikuun 2. päivä yhteensä 35 kirjettä, joista vanhimmat oli lähetetty Suomesta heinäkuun lopulla. Nyt pidin osoitteeni Suomessa.

Castrén käy Suomessa vajaan kolmen kuukauden välein. Seuraava pidempi pätkä on vuodenvaihteessa ja sitä seuraava keväällä.

– Maksan veronikin Suomeen.

Portugalissa pitkät sauvakävelylenkit ovat saaneet aisoihin korkean verensokerin, korkean verenpaineen, rytmihäiriöt ja sepelvaltimotaudinkin. Painosta putosi 22 kiloa.

Aika kuluu Portimãossa hyvin. Yleensä aamiaisen jälkeen Castrén kirjoittaa muutaman tunnin ja lähtee ulos.

Tiistaisin ja torstaisin Portimãon suomalaiset pelaavat porukalla petankkia. Keskiviikkoisin on musiikkitietovisa, torstaisin tietokilpailu ja sunnuntaisin karaoke. Muina päivinä yhdessä voidaan pelata vaikka korttia.

– Iltaisin katson televisiota. Selaan myös uutisia ja seuraan formuloita – sellaista peruselämää.

Päivittäin Castrén on yhteydessä myös lapsiinsa ja entiseen avovaimoonsa ja käy sauvakävelemässä.

Portugaliin jäämisestä hän ei ole varma.

– Kun kirjaprojekti on päätepisteessä, saatan vaihtaa maisemaa Lapin kairoille, yhdettätoista versiota romaanistaan kirjoittava mies pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?