Timo Soini keskusteli ydinaseista USA:n ulkoministerin kanssa: ”Heidän käsityksensä mukaan Venäjä rikkoo sopimusta jatkuvasti”

rac

Julkaistu:

Ulkoministeri Timo Soini on tyytyväinen siihen, että ehti keskustella Yhdysvaltain ulkoministerin kanssa useista eri aiheista.
Ulkoministeri Timo Soini tapasi perjantaina Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Washingtonissa. Kaksikko keskusteli ajankohtaisista asioista kuten INF-ydinasesopimuksen kohtalosta, Jemenin kriisistä, Venäjästä ja Ukrainasta sekä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

Soini myös kutsui Pompeon Suomeen ensi toukokuussa, kun arktisten alueiden ulkoministerit tapaavat.

Soini kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että kaksikko ehti puhua monista eri aiheista.

 

Paljon keskusteltiin. Olen tyytyväinen päivän saldoon.

– Aika iso ja hyvä kattaus oli. Paljon keskusteltiin. Olen tyytyväinen päivän saldoon. Suomi sai kiitosta panoksestaan Afganistanissa ja Irakissa ja kumppanuudestaan. Itse totesin, kuinka tärkeä Yhdysvaltojen rooli on Euroopan turvallisuudelle ja vakaudelle isossa kuvassa.

Soini kertoo korostaneensa Pompeolle Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinasesopimuksen merkitystä Euroopalle.

– Sanoin, että muistan, kun olin itse nuori opiskelija, meillä oli huoli rajoitetun ydinsodan mahdollisuudesta Euroopan alueella. Hän itse totesi, että oli itse silloin sotilaana Euroopassa ja tunsi tämän. Tämä oli mielestäni hirveän hyvä. Kyllä tässä ydinaseriisunnassa niin kuin muissakin asioissa tarvitaan yhteistyötä. Suomi on aktiivinen toimija ja meidän pitää vain pitää yllä keskustelua. Mikä on sitten se vaihtoehto?


Soinin mukaan Yhdysvallat ei ole tehnyt lopullista päätöstä kyseisen INF-sopimuksen kohtalosta.

– Heitä selvästi siinä askarruttaa ja rassaa se, että heidän käsityksensä mukaan Venäjä rikkoo tätä sopimusta jatkuvasti.

Lue lisää: Soini: Venäjän Suomen-suurlähettiläs keskusteluihin – syynä gps-häirintä

Khashoggin murha puhutti

Ulkoministerit puhuivat myös Saudi-Arabiasta. Soini kertoo puhuneensa toimittaja Khashoggin murhasta paljon myös senaattoreiden ja edustajainhuoneen jäsenten kanssa. Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuun alussa. Hänen ruumistaan ei ole löydetty.

Saudi-Arabia on kertonut asettaneensa 11 ihmistä syytteeseen ja ajavansa viidelle heistä kuolemantuomiota. Maa kiistää, että kruununprinssi Mohammed bin Salman olisi ollut etukäteen tietoinen murhasuunnitelmasta.

 

Kyllä tämä pitää selvittää juurta jaksain.

– Kyllä tämä pitää selvittää juurta jaksain. Kyllähän oikeusprosessi siinä tulee ja sen seurauksena joitain ihmisiä tuomitaan, mutta kukaan ei voi olla varma, että sen prosessin päästä joku löytyisi savuavan aseen kanssa, Soini toteaa.

Soinin mukaan se, että Khashoggi työskenteli amerikkalaisen Washington Postin kolumnistina on vaikuttanut siihen, ettei murhaa helposti voida lakaista maton alle. Hän ei kuitenkaan usko, että tapaus muuttaa Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian liittolaisuutta.

– Se on selvää, että lommo siihen tuli ja, että tällaiset asiat eivät saa toistua enää. Että näistä on ollut pelkkää haittaa.

Soini kertoo keskustelleensa Pompeon kanssa myös Jemenin sisällissodasta, jossa Saudi-Arabia ja sen liittolaiset tukevat Jemenin hallitusta Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan. YK kutsuu sodan myötä syntynyttä humanitaarista kriisiä maailman pahimmaksi: noin 14 miljoonaa jemeniläistä uhkaa nälänhätä.

– Kuvat eivät ole jääneet keneltäkään huomaamatta. Siinä USA on ottanut tiukempaa roolia. Jos saataisiin USA:n, EU:n ja kansainvälisen yhteisön kautta painetta, että rauhaa saataisiin sinne ajettua, niin hyvä olisi.


Soini kannattaa brexit-luonnoksen mukaista sopimusta

Euroopassa viime päivinä kuohuttanut brexit ei noussut puheeksi Pompeon kanssa, mutta Soini kertoo keskustelleensa siitä kongressissa.

– Näkemykseni on, että olisi hyvä, jos se sopimus saataisiin. Se on sellainen, että se on Suomen hyväksyttävissä. Mutta täyttä varmuutta siitä, että May saa sen parlamentissa läpi, ei ole ja se jää nähtäväksi.

Soinin mukaan Yhdysvalloissa on monia, jotka eivät ole Euroopan unionin ”faneja”.

– He silti ymmärtävät sen merkityksen ja, että vahvempi unioni on vahvempi peluri kuin heikentynyt unioni. Se tiedetään, että jos Britannia EU:sta lähtee, unioni heikkenee. Niin heikkenee Britanniakin, mutta se on sitten heidän asiansa.

Juttua korjattu kello 21.05: Arktisten alueiden ulkoministerit, ei ympäristöministerit, tapaavat Suomessa toukokuussa.