Pimeys on ollut Kouvolassa ihan poikkeuksellista, aurinko ei ole paistanut marraskuussa yhtään – viimeksi yhtä synkkää oli vuonna 1984

Kouvolassa on ollut poikkeuksellisen pimeää marraskuussa. Kostean ja lämpimän ilmamassan mukana muodostuu sankka pilvipeite.

16.11.2018 14:08 | Päivitetty 16.11.2018 15:37

Ympäri Suomea on marraskuun alun aikana ollut harvinaisen vähän auringonpaistetunteja, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Kuun ensimmäisten viidentoista päivän aikana Kouvolan Utin lentoasemalla ei ole mitattu lainkaan auringonpaistetta. Helsingin Kumpulassa on mitattu 3,9 tuntia auringonpaistetta.

Eniten auringonpaistetunteja on mitattu Maarianhaminassa. Siellä aurinko on paistanut marraskuun alkupuoliskolla jopa 18,7 tuntia.

Meteorologi Ville Siiskosen mukaan Kouvolan auringonpaisteeton marraskuun alku on poikkeuksellinen, muttei ennennäkemätön. Viimeksi tilanne oli samanlainen vuonna 1984.

  • ISTV vieraili Kouvolan harmaudessa. Tallenteen livelähetyksestä voit katsoa yllä olevalta videolta.

Siiskonen kertoo, että Ilmatieteen laitoksella harvinaisella tarkoitetaan sitä, kun ilmiö toistuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa, mutta useammin kuin kerran 30 vuodessa. Poikkeuksellisen tapahtuman raja on 30 vuotta.

Siiskosen mukaan pimeä ja harmaa marraskuu ei ole ilmiönä ennennäkemätön.

– Riittää, että tulee riittävän paljon lämmintä ja kosteaa ilmamassaa. Muodostuu pilvipeite, joka tehokkaasti estää auringonvalon, Siiskonen sanoo.

Marraskuun alun aikana Kouvolassa on vuonna 1971 mitattu 40 tuntia auringonvaloa, kun taas Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 52 tuntia auringonpaistetta vuonna 1965, meteorologi kertoo.

Huomisen auringonpaisteen jälkeen hytisyttävät pakkaset

Huomiselle on luvassa aurinkoinen päivä ympäri Suomea muutaman viikon pilvisen jakson jälkeen, kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Pilvipeite alkaa rakoilla päivällä läntisessä Suomessa, ja yöllä sää selkenee.

– Huomenna päivällä olisi ihan itäisintä Suomea ja Itä-Lappia lukuun ottamatta aika selkeää, Korpela sanoo.

– Vaikka marraskuu onkin tilastojen mukaan pilvisin kuukausi, kyllä sinne aina mahtuu selkeitäkin päiviä.

Korpelan mukaan lauantain lämpötilat nousevat vielä korkeiksi. Perjantaina ja lauantaina lämpötilat pyörivät viiden ja seitsemän asteen tietämillä, vaikka marraskuussa selkeät päivät ovat yleensä viileämpiä.

Tänään lämpötilat saattavat yltää jopa kymmeneen asteeseen eri puolilla maata. Tavanomaisesti tähän aikaan vuodesta ei olla näin korkeissa lämpötiloissa.

– Kymmenen asteen toistuvuus on harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Harvinaisen lämmintä on laajemminkin, Korpela sanoo.

Korpelan mukaan lauantaiksi ennustetaan tuulisempaa päivää. Maan itäpuolelta liikkuu voimakas matalapaine.

– Se näyttää nitkauttavan säätilan sellaiseksi, että lauhat ilmat eivät palaa, vaan pakkaset yleistyvät etelässäkin, Korpela arvioi.

Viikonvaihteen jälkeen lämpötilat pyörivät etelässäkin lähellä nollaa. Öisin koko maassa on pakkasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?