Puolustusministeri Niinistö: Gps-häirintäasiaan kytkeytyy kansalliseen turvallisuuteen liittyviä näkökohtia

Niinistö (sin) ei kerro, osallistuvatko sotilasviranomaiset asian selvittelyyn.

Jussi Niinistö

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on hyvin vaitonainen Naton sotaharjoituksen aikana tapahtuneesta gps-signaalin häirinnästä ja siihen liittyvästä selvittelystä.

Suomen ulkoministeriö kertoi eilen illalla, että gps-signaalin häirintä tuli Venäjän alueelta. Ministeriön mukaan Suomi pitää Norjan tekemiä havaintoja häirinnästä luotettavina.

Puolustusministeri Niinistö ei kerro, osallistuvatko Suomen sotilasviranomaiset asian selvittelyyn.

– Ulkoministeriö on tiedotusvastuussa, Niinistö totesi eduskunnassa perjantaina aamupäivällä.

STT kysyi Niinistöltä, miksi gps-häirintäasiasta ja siihen liittyvästä selvittelystä ollaan niin vaitonaisia.

– Asiaan liittyy kansalliseen turvallisuuteen liittyviä näkökohtia, Niinistö vastasi.

Puolustusministerin mukaan gps vaikuttaa lentoturvallisuuteen ja muuhunkin turvallisuuteen.

– Siksi on syytä selvittää tämä asia, Niinistö vastasi paikalla olevalle medialle.

Media kysyi myös, huolestuttaako tilanne puolustusministeriössä.

– Seuraamme tilannetta, Niinistö sanoi.

UM: Diplomaattisuhteet toimivat

Norjan puolustusministeriö kertoi tiistaina, että Venäjä häiritsi gps-signaalia viime viikolla päättyneen Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana. Norjan mukaan häirintäsignaaleja tunnistettiin 16. lokakuuta ja 7. marraskuuta välisenä aikana ja ne paikallistettiin Kuolan niemimaalle.

Ulkoministeriöstä ei ole kerrottu, perustuuko Suomen arvio gps-häirinnästä yksinomaan Norjan havaintoihin vai onko Suomella ollut käytössään muutakin materiaalia.

Ministeriöstä ei myöskään ole annettu tietoa siitä, onko Suomi jo ollut yhteydessä Venäjään tapauksesta. Ministeriön mukaan asiaa käsitellään Venäjän kanssa diplomaattiteitse.

– Tästä ei nyt sen tarkempaa sanottavaa ole, mutta toki meillä on erittäin hyvin toimivat diplomaattisuhteet eli ulkoministeriöiden välillä normaalia, jatkuvaa vuorovaikutusta. Tämä on se diplomaattikanava, jossa tällaisia asioita normaalistikin hoidetaan, kertoi turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Sari Rautio STT:lle torstai-iltana.

Hän ei kertonut, mitkä Suomen viranomaiset selvittävät gps-häirintätapausta.

– Tässä on useammallakin taholla asiantuntemusta. Monet viranomaistahot selvittävät.

Vanhanen: Tärkeää reagoida

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk) mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun gps-signaalia on häiritty ainakaan näin laajassa mittakaavassa ja kaikkien tieten.

– Ensimmäisellä kerralla on erittäin tärkeää, että reagoidaan myös nyt Venäjän suuntaan, kun on arvioitu, että se on tekijä, Vanhanen sanoi STT:lle torstai-iltana.

Vanhasen mukaan Venäjälle on kerrottava, ettei tällainen käy tai ole hyväksyttävää.

– Gps:n käyttöala on hyvin laaja. Tämä on ajattelematonta toimintaa, että sotilaallisiin harjoituksiin mahdollisesti liittyen aiheutetaan riskitilannetta ja yhteiskunnan toiminnan häiritsemistä. Sitä ei vain voi sietää, Vanhanen sanoi.

Ulkoasiainvaliokunnan on määrä saada ensi viikolla suullinen selvitys gps-häirinnästä ulkoministeri Timo Soinilta (sin).

Vanhanen korosti, että keskeinen toimija gps-häirintäasiassa on valtionjohto, ei ulkoasiainvaliokunta.

– Totta kai olemme kiinnostuneita tästä, mutta kyllä valtionjohto on tässä toimija, ja he ovat nyt tähän jo selvästi reagoineet kiitettävällä tavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?