Yli 30 vuotta sitten Piia, 15, lähti kotoa ja katosi – tänä vuonna ruumiskoirat kävivät isä-Heikin kotona: ”Oli se tavallaan mulle helpotus” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yli 30 vuotta sitten Piia, 15, lähti kotoa ja katosi – tänä vuonna ruumiskoirat kävivät isä-Heikin kotona: ”Oli se tavallaan mulle helpotus”

Heikki Ristikankare, 80, sanoo, että toivottavasti nyt häntä ei enää epäillä tyttärensä Piian surmasta.

Heikki Ristikankareen tytär Piia Ristikankare katosi 1988.

16.11.2018 8:51

Sinisenharmaat silmät ja hymy, joka paljastaa valkoiset hampaat. Vaaleat hiukset, vaaleansininen kuvioitu villapaita, hiuspinnissä värit kuin Pepsi-tölkissä.

15-vuotiaan Piia Ristikankareen koulukuva on tuttu monille suomalaisille.

Tänä vuonna se on ollut julkisuudessa useammin kuin pitkään aikaan, kun keskusrikospoliisi on saanut uusia vihjeitä Piian 30 vuotta sitten tapahtuneesta katoamisesta.

Poliisi uskoo Piian joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Piia Ristikankare katosi 7. lokakuuta 1988.

– Tällaista vihjeiden tulvaa ei ole minään muuna vuonna tullut. Kyllä mä luotan siihen, että joku niistä menee aika lähelle ratkaisua, sanoo tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen Ylen tuoreessa Perjantai-dokkarissa.

– Saadaanko ketään koskaan kiinni, se on toinen juttu. Löytyisi edes Piia jostain.

Piian isä, eläkkeellä oleva muurari Heikki Ristikankare on jo kahdeksankymmenen.

Hän asuu yhä Piikkiössä ja samassa talossa, minkä ovesta Piia vuonna 1988 lähti ja hävisi.

Koska isänä Heikki on Piian lähipiiriä, hän on luonnollisesti yksi epäillyistä.

– Kun Piia lähti, olin itse appiukon kanssa saunassa. Sitähän jotkut ovat ihmetelleet, miksi minä olin appini kanssa saunomassa, vaikka olin eronnut vaimostani.

– Ei siinä minusta mitään ihmeellistä ole, sillä olin sanonut apelleni jo aiemmin, että eroni ei minun ja hänen väleihin vaikuta.

Ruumiskoirat kävivät Ristikankareiden kotitalon ja tontin läpi keväällä 2018. Mitään ei löytynyt.

– Eihän se tietysti mukavalta tunnu, että murhaajaksi epäillään, mutta poliisi tekee vain työtään, Heikki Ristikankare sanoo.

Vaikka maallikosta koiraetsintä näin monen vuoden jälkeen saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, todellisuudessa koirat voivat haistaa ruumiinnesteitä vuosikymmentenkin jälkeen.

Esimerkiksi vuonna 2012 ruumiskoira löysi vuodesta 1993 kadoksissa olleen lastenhoitajan Raija Juutilan ruumiin Kangasalla, ja ruumiskoirat olivat sitä ennen merkanneet olohuoneesta ruumiinnesteiden hajun perusteella paikan, missä vainaja oli vähän aikaa maannut.

– Eihän se tietysti mukavalta tunnu, että murhaajaksi epäillään, mutta poliisi tekee vain työtään, sanoo Heikki.

– Ja nyt kun he ovat ruumiskoirien kanssa tutkineet talon ja tontin, niin oli se tavallaan mulle helpotus. Että ei mun kohdalla enää tarvitsisi epäillä ja syyttää.

Heikki kertoo, että yleensä aina silloin, kun Piian tapaus on julkisuudessa, joku saa päähänsä soittaa hänelle ja syyttää tytön murhasta.

– Soittajat sanovat aina, että sää sen teit ja kerro nyt vaan, mihin olet ruumiin kätkenyt.

Heikki ei ole enää aikoihin jaksanut uskoa, että Piian mysteeri selviäisi.

Hän kertoo hyväksyneensä jo pian katoamisen jälkeen sen, että Piia oli kuollut. Sille ei voi enää mitään.

– Ensiksi pitäisi löytää hänen luunsa, että syy hänen katoamiselleen ja kuolemalleen selviäisi. En usko niin tapahtuvan enää tämän maailman aikana.

– Ja mitä sitten vaikka tapahtuisi. Ei se Piiaa eloon tuo.

Ylen Perjantai-ohjelmassa esitetään perjantaina Piia Ristikankareen katoamista käsittelevä lyhytdokumentti Piia ei koskaan palannut. Yle TV1 klo 21.05 alkaen. Lyhytdokumentti on nähtävillä myös Yle Areenassa.

Piian katoaminen

1. 15-vuotias Piia Ristikankare katosi kotoaan 7. lokakuuta 1988. Hänen uskotaan joutuneen henkirikoksen uhriksi.

2. Isä Heikki oli appiukkonsa kanssa saunomassa, kun Piia oli 3- ja 14-vuotiaiden veljiensä Kallen ja Teijon seurassa. Sisaruksille tuli riitaa siitä, mitä televisiosta katsottaisiin, ja Piia lähti vihaisena ulos. Sen jälkeen häntä ei ole varmuudella nähty.

3. Isä Heikki oli eronnut Piian äidistä paria vuotta aiemmin. Poliisi varmisti jo alussa, ettei Piian äidillä voinut olla osuutta Piian katoamiseen. Piian äiti kuoli joitakin vuosia Piian katoamisen jälkeen.

4. Tämän kevään ja kesän aikana krp on saanut kymmenittäin vihjeitä Piian tapaukseen liittyen, mutta mikään niistä ei ole vielä johtanut läpimurtoon tutkinnassa. Kaikki tutkintalinjat ovat yhä avoinna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?