Sukuriidan selvittely päätyi raakaan väkivaltaan Vaasassa – aseina puukko, kaasusumutin ja teleskooppipamppu

Yhdellä tuomituista oli kontollaan tappotuomio. Hän ehti olla vapaudessa vain kuukauden, kunnes syyllistyi jälleen veriseen tekoon.

Vaasan hovioikeus alensi kahden miehen tuomiota.

Sukuriidan sovitteluyritys päättyi hengenvaaralliseen puukotukseen Vaasassa viime vuoden marraskuussa.

Uhri kertoi oikeudessa, että hän tuli Vaasaan selvittämään suvun sisällä aiheutunutta kärhämää. Hän kertoi, että Vaasan sukulaiset olivat antaneet hänen sukuhaaralleen yleisen kiellon tulla ”moottoritietä edemmälle”.

Sovitteluyritys loppui kuitenkin lyhyeen.

Koulukatu 41:n pihalle saapunut uhri lähti juoksemaan kolmea miestä pakoon. Noin sadan metrin juoksun jälkeen hänet saatiin kiinni, häntä sumutettiin kaasusumuttimella, minkä lisäksi häntä lyötiin kolme kertaa voimakkaasti puukolla selkään.

Tämän jälkeen maahan kaatunutta sukulaismiestä hakattiin useita kertoja teleskooppipampulla, minkä lisäksi häntä potkittiin. Sattumoisin tapahtumapaikan ohitse meni henkilöauto, minkä takia mieskolmikko lopetti pahoinpitelyn. He juoksivat pois paikalta.

Uhri nousi ylös, ja käveli liikennevaloihin pysähtyneen auton luo. Autonkuljettaja tajusi tilanteen vakavuuden, ja hälytti uhrille apua. Oikeuden mukaan jokainen puukonisku oli potentiaalisesti hengenvaarallinen. Mies selvisi hengissä hyvän tuurin ansiosta.

Se ei selvinnyt, kuka puukolla iski. Oikeuden johtopäätös oli kuitenkin, ettei asiassa ole olennaista, kuka tai ketkä varsinaisen puukotuksen tekivät, vaan kaikki syytetyt olivat rikosoikeudellisesti yhtäläisessä vastuussa.

Oikeuden mukaan miesten menettely ”viittaa määrätietoiseen ja yksituumaiseen toimintaan, ei siihen, että yksi heistä olisi yllättäen tarttunut puukkoon”. Mieskolmikko syyllistyi tapon yritykseen.

Kovimman tuomion sai 20-vuotias Rainer Jari Henry Koivisto. Hän oli vain kuukautta ennen Vaasan sukunujakkaa päässyt ehdonalaiseen vapauteen vankilasta, jossa hän oli suorittanut taposta langetettua yhdeksän vuoden tuomiota. Hän istui tuomiosta kuitenkin ensikertalaisena ja nuoren ikänsä vuoksi vain kolme vuotta.

Hän oli puukottanut kuoliaaksi entuudestaan hänelle tuntemattoman noin 60-vuotiaan miehen Vaasan keskustassa 27.10.2014. Tapon tehdessään Rainer Koivisto oli vain 16-vuotias.

Nyt Rainer Koivisto sai tapon yrityksestä neljän vuoden vankeusrangaistuksen, minkä lisäksi aiemmasta tappotuomiosta mätkäistiin vuoden jäännösrangaistus. Näin ollen hänen kokonaistuomionsa on viisi vuotta. Hovioikeus alensi siten Pohjanmaan käräjäoikeuden antamaa tuomiota.

Käräjäoikeus oli langettanut kuuden vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistuksen, jossa jäännösrangaistuksen osuus oli 2 vuotta ja viisi kuukautta.

Sen sijaan 22-vuotiaan Robert Leif Rikhard Koiviston käräjäoikeudessa saama neljän vuoden vankeustuomio pysyi ennallaan.

Vaasan Hovioikeus alensi kolmannen tapon yritykseen syyllistyneen miehen tuomiota. Käräjäoikeus tuomitsi hänet neljän vuoden vankeuteen, mutta hovioikeus alensi tuomion kolmeen vuoteen. Hän oli tapahtumien aikaan vain 16-vuotias, minkä hovioikeus otti lieventävänä seikkana huomioon.

Mies on nykyään 17-vuotias. IS ei julkaise hänen nimeään alaikäisyytensä takia.

Vaasan hovioikeus antoi asiassa tuomion viime perjantaina. Tuomitut pysyvät yhä vangittuina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?