Ahtisaari paljastaa keinonsa riitojen ratkaisuun: ”Teen aika nopeasti sen, mitä Eeva sanoo”

rac

Julkaistu:

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan YK:ta ja sen pääsihteeriä on kritisoitu kohtuuttomasti. Katseet olisi syytä suunnata turvallisuusneuvostoon ja etenkin Yhdysvaltoihin.
Rauhanvälitys ei ole muuttunut tässä maailmantilanteessa yhtään helpommaksi, presidentti Ahtisaari sanoi nimeään kantavilla Ahtisaari-päivillä.

– Kun katsoin Eurooppaa, kun sadattuhannet pakolaiset tulivat, ajattelin, että jollei tämä viimein herätä EU:ta ja kansainvälisiä organisaatioita, joiden pitäisi edistää ja rahoittaa rauhanvälitystä, niin johan on kumma, Ahtisaari sanoi.

Presidentti kertoi olleensa viime aikoina jopa vähän äkäinen YK:n ja sen pääsihteerin saamasta kritiikistä. Pääsihteeri ei pysty paljoonkaan ilman turvallisuusneuvoston ja etenkin Yhdysvaltojen tukea, presidentti painotti.

Esimerkiksi kokonaisvaltaisen ratkaisun löytyminen Syyrian konfliktiin olisi vaatinut sen, että Yhdysvallat ja Venäjä istuvat yhteisen pöydän ääreen.

Ahtisaaren perustaman konliktinratkaisujärjestön CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen kysyi presidentiltä, noudattaako hän itse tapahtuman tunnuslauseena olevaa periaatetta ”Riidat ratkaistaan puhumalla”.

– En oikeastaan anna konfliktien mennä niin pitkälle. Teen aika nopeasti sen, mitä Eeva sanoo. Tässä on sellainen 50 vuoden viisaus, Ahtisaari sanoi.

– Olen hirveän onnellinen, että tuo Eeva minut huoli aikoinaan.

Ahtisaari sanoi myös olevansa hyvin kiitollinen siitä, miten Eeva-puoliso uhrasi oman uransa. Ilman sitä monet hänen myöhemmät saavutuksensa olisivat jääneet toteutumatta.

CMI:n järjestämien vuosittaisten Ahtisaari-päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälitystyöstä ja tuoda se osaksi jokaisen nuoren arkipäivää.

Ahtisaari-päivien aikana isäntäkaupungiksi valitun kaupungin yläkouluissa ja lukioissa tutustutaan rauhanvälitykseen, harjoitellaan neuvottelemista ja opitaan ristiriitojen ratkaisemiseen tarvittavia taitoja. Tänä vuonna isäntäkaupunki oli Espoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt