Suomalainen merisotilas kertoo, miksi laivaelämä murjoo parisuhdetta – ”Nyt on kolmas daami menossa, saas nähdä kuinka käy” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalainen merisotilas kertoo, miksi laivaelämä murjoo parisuhdetta – ”Nyt on kolmas daami menossa, saas nähdä kuinka käy”

Työn, vapaa-ajan ja perhe-elämän yhdistäminen on erityisen vaikeaa merivoimien taistelulaivoilla palveleville sotilaille.

Merivoimien henkilökunta kertoo työn vaikuttavan perhe-elämään. Kuvassa miinalaiva Uusimaa vuonna 2004.

15.11.2018 6:32

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina Merivoimien aluksissa palvelevien sotilaiden kokemista työaikaongelmista.

Nykyisin upseerien työputket venyvät Merivoimien taistelualuksilla pahimmillaan yhdeksän viikon rupeamiksi, joista suurin osa ajasta ollaan merellä ja osa valmiudessa maissa.

Todelliset ylityötunnit voivat nousta vuodessa jopa 1 200:een, mistä lasketaan nykyisen työaikalain vuoksi vain 200–250.

Tiukka työtahti vaikuttaakin kielteisesti monien upseerien perhe-elämään. Komentajakapteeni Andres Aaramon Upseeriliitosta kertoo, että erään Merivoimien aluksen noin 30 hengen henkilöstöstä 60 prosenttia päätyi avio- tai avoeroon kahden vuoden sisällä.

Lue lisää: Merivoimien laivalla karu ilmiö: 60 prosenttia henkilöstöstä erosi puolisostaan

Ohjusvene Hamina Ruissalon edustalla Turussa kesällä 2014. Tuolloin Merivoimat teki havaitsi tuntemattoman vedenalaisen kohteen kaupungin edustalla.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneen, pitkään Merivoimien palveluksessa työskennelleen miehen mukaan tämä ei vaikuta mitenkään erikoiselta. Hän kertoo olevansa työuransa aikana jo kolmannessa parisuhteessa.

Ensimmäinen avioliitto kesti 18 vuotta ja siitä syntyi kaksi tytärtä.

– En ollut synnytyksessä mukana, kun olin merillä. 16-vuotiaana aloitettuun suhteeseen tuli kaikkea muutenkin, mutta totta kai se vaikutti, kun en voinut olla läsnä. 1990-luvun lopulla oli töissäkin erilaiset systeemit, mies kertoo.

Hänen toinen suhteensa kaatui suoraan työkuvioihin. Viimeisen puolustusvoimauudistuksen myötä kaikki meni ihan hulluksi, hän sanoo.

Mies kertoo käyneensä neljän vuoden aikana läpi viidet yt-neuvottelut ja saaneensa neljä määräystä uuteen tehtävään. Kolmena kertana edessä on ollut pakkosiirto uudelle paikkakunnalle. Siihen päättyi myös parisuhde.

Suomenlahti oli rauhallinen Miinalaiva Hämeenmaan maanantain partiovuorolla vuonna 2014.

– Olin koko ajan pois, niin sanottu reppuri. Lähdin joka maanantai töihin ja tulin perjantaina takaisin. Puoli vuotta sitä kesti ennen kuin todettiin, että eiköhän tämä ole tässä.

Omasta puolestaan mies ei kerro katuvansa, mutta hän on huolissaan nuoremmista upseereista, jotka ehkä haluaisivat perustaa perheen.

– Itse en mene enää naimisiin. Nyt on kolmas daami menossa ja tokaa vuotta painetaan. Saas nähdä kuinka käy, mutta kyllä vakka kantensa löytää, hän sanoo.

Miinalaiva Uusimaa odottelee laiturointivuoroaan Merivoimien alusparaatissa vuonna 2015. Takana odottelee Miinalautta Porkkala.

Vastaavaa sanoo myös toinen Ilta-Sanomien haastattelema, valmiusaluksella palveleva Merivoimien upseeri. Hän kertoo laskeneensa, että pahimpana vuotena hän on ollut työnantajan käytettävissä yli 200 vuorokautena, 24 tuntia vuorokaudessa.

Maanpuolustuskorkeakouluun hakiessaan hänellä ei ollut aavistusta siitä, minkälaiset työaikaongelmat häntä vielä odottaisivat. Opintoesitteissä asiasta ei mainittu, eikä siitä kouluaikanaan puhuttu.

– Se vaihtelee vähän aluksittain, mutta meidän kohdallamme on kaikista eniten valmiuksiin liittyviä velvoitteita. Niitä kiristettiin hiljattain lähialueen tilanteen, Krimin valtauksen ynnä muun takia. Se on aiheuttanut aika paljon närää henkilöstössä.

 Meriviikkojen päätteeksi väsyneenä täytyi miettiä, levätä vai panostaa parisuhteeseen.

Upseerin laskemat vuorokaudet koostuvat päivistä merellä, virkamatkoilla sekä kotona varallaolon kaltaisessa päivystyksessä. Hän kertoo olleensa yhtäjaksoisessa työputkessa pahimmillaan kuukauden päivät.

– Se ei sinällään haittaisi, jos sitä vastaan saisi saman verran vapaata. Normaalit merimiehet ovat neljä viikkoa merellä ja sitten neljä viikkoa vapaalla, mutta meillä tilanne on erilainen. Se kiristää kengän nurkalla, hän sanoo.

Vuorokauden työstä sotilaalle lasketaan noin kahdeksan tuntia töitä, vaikka työssä ollaan 24 tuntia vuorokaudessa. Nykyinen malli ei kerrytä vapaata, joka mahdollistaisi täysin normaalin arjen.

IS:n haastatteleman upseerin mukaan varallaolopäivinä kotona arki on todella rajoittunutta, eikä se maistunut hänen avopuolisolleen. Pariskunnalle tuli ero.

Matruusi tähystämässä miinalaiva Hämeenmaan kannella vuonna 2007. Hämeenmaa ja kaikki muut Merivoimien taistelualukset kuuluvat päivystysvelvoitteen piiriin.

– Meriviikkojen päätteeksi väsyneenä täytyi miettiä, levätäkö vai panostaa parisuhteeseen. En jaksanut panostaa parisuhteeseen samalla tavalla kuin olisin halunnut. Yhteistä aikaa jäi hyvin vähän verrattuna esimerkiksi sellaisiin ihmisiin, jotka pääsevät aina työpäivän tai -vuoron päätteeksi kotiin, upseeri sanoo.

Viikkokaupalla jatkuneiden varallaolojen aikana ei voinut järjestää yhteisiä rientoja. Esimerkiksi alkoholinkäyttö ei olisi tullut kysymykseenkään.

Lue lisää: Merimiesten villi seksielämä avoimesti esiin Kotkassa – ”Mitä miehet tekevät kiimaisina?”

Varallaolopäivinä hänellä on tietty aikajänne, jonka sisällä hänen täytyy olla työpaikalla puhelinsoiton saatuaan. Tarkka aika on salassa pidettävää tietoa.

– Siinä pystyy käymään urheilemassa ja harrastamaan lähialueella, mutta esimerkiksi viikonlopun reissu Lappiin ei onnistu, ei myöskään Tallinnan päiväristeily. Täysipäiväistä mökkireissua ei voi tehdä, upseeri sanoo.

Myös puhelin täytyy tietysti pitää päällä. Siihen pärähtävät Whatsapp-viestit valvottavat nukkumaan käydessä.

Upseeri kertoo olevansa tyytyväinen työstä saatavaan rahalliseen korvaukseen, mutta rahasta ei ole paljoa iloa, jos sitä ei ehdi koskaan käyttää.

Hän toivoisi, että palkka olisi vaikka jonkin verran pienempi, mutta samalla olisi enemmän lepo- ja vapaapäiviä, jotka voisi viettää harrastusten ja kavereiden parissa.

Onko parisuhteesi joutunut ongelmiin epäinhimillisten työaikojen vuoksi? Ota yhteyttä osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi

Juttua korjattu 15.11.2018. kello 07.01. Ruissalo sijaitsee Turun edustalla eikä Helsingin edustalla, kuten yhdessä kuvatekstissä alun perin virheellisesti kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?