AL: Uudessa suunnitelmassa esikoulu aloitettaisiin jo 5-vuotiaana – säästö perheelle jopa yli 1000 euroa vuodessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

AL: Uudessa suunnitelmassa esikoulu aloitettaisiin jo 5-vuotiaana – säästö perheelle jopa yli 1000 euroa vuodessa

Keskituloinen perhe voisi siis säätää yli 1 000 euroa vuodessa, jos viisivuotiaiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) perustelee asiaa sillä, että luontoretket, kirjastossa käyminen ja laulaminen voidaan tuoda kaikille lapsille.

14.11.2018 9:46

Viisivuotiaiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee. Aamulehti laski esimerkkejä, miten paljon kokeilun laajeneminen tosi säästöä nelihenkiselle perheelle. Tilastojen mukaan 14 prosenttia lapsista jää nykyään kokonaan vaille varhaiskasvatusta.

Esimerkissä nelihenkinen kahden aikuisen perhe sijoittuu ylimpään maksuluokkaan, jos sen yhteiset bruttotulot ylittävät 5781 euroa kuukaudessa.

Kokeilussa mukana oleva Helsinki laskuttaa vuonna 2013 syntyneen lapsen kokoaikaisesta varhaiskasvatuksesta esimerkkiperheeltä 188 euroa kuukaudessa. Tampere ei ole lehden mukaan kokeilussa mukana. Se perii 5-vuotiaan varhaiskasvatuksesta ylimmässä maksuluokassa 289 euroa kuukaudessa.

Esimerkkien perusteella keskituloinen perhe voisi siis säätää yli 1 000 euroa vuodessa, jos viisivuotiaiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee

Lue lisää: Grahn-Laasonen: OAJ:n esitys viisivuotiaiden esikoulusta erittäin tervetullut

Selvitys: Perheiden välillä isoja eroja

Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijoiden 27.9.2018 julkaistu erityisopetusta koskeva selvitys arvioi erityisopetuksen tuen toteutumista varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. Selvityksestä kävi ilmi, että lasten ja oppilaiden oikeus oppimisen tuen saannissa on edelleen isoja eroja.

– Luontoretket, nukketeatteriesitykset, kirjastossa käyminen, laulaminen, musiikkihetket ja loruttelut voidaan tuoda kaikille. Nämä eivät ole itsestään selvyyksiä jokaisen lapsen elämässä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) perustelee Aamulehdessä sitä, miksi opetusministeriö luo edellytyksiä kaksivuotiseen esiopetukseen siirtymiselle.

Vaikuttaa myös vanhempien työssäkäyntiin

Ilta-Sanomat kertoi 4.2.2018 alkaneesta kokeilusta, jonka avulla noin 19 000 viisivuotiasta pääsee maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Ministeriö kertoi, että kuntien on nyt mahdollista hakea valtionavustusta maksuttoman varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Kokeilulla selvitetään, miten maksuton varhaiskasvatus vaikuttaa lasten osallistumiseen ja vanhempien työssäkäyntiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?