Oulaskankaan sairaala on pelastanut tänä vuonna kolme äitiä ja vauvaa hätäsektiolla – synnytyksiä uhkaa silti lakkauttaminen

Julkaistu:

Oulaskankaan sairaalassa on pystytty tänä vuonna pelastamaan hätäsektiolla kolme synnyttäjää, joilla on kotona tapahtunut istukan ennenaikainen irtoaminen. Kuljetus Ouluun tai Kokkolaan olisi ollut kohtalokasta.
Oulaisissa on syntynyt heti aamulla vuoden 2018 vauva numero 663. Synnytysosaston kätilöt odottavat ambulanssia, joka tuo paikalle päivän toisen synnyttäjän.

Osastolla vallitsee haikea tunnelma. Viikko sitten henkilökunta sai tietää, että viiden vuoden hermoja raastanut soutaminen ja huopaaminen on ohi: Oulaskankaan sairaalassa ei synnytetä enää vuonna 2019.

– Olemme pettyneitä, surullisia ja vihaisiakin. Meidät on petetty. Olemme nyt pysäkillä ja odotamme lamaantuneina, että mitä seuraavaksi tapahtuu, kuvailevat tunnelmia kätilöt Päivi Perttu, Tiina Laurila, Marjo Kontinaho ja Minttu Borovkoff.

Oulaskankaan synnytykset siirretään Oulun yliopistosairaalaan noin sadan kilometrin päähän. Osa Kala- ja Pyhäjokilaakson äideistä siirtyy synnyttämään Kokkolaan. Kätilöiden mielestä paljon parjattu päivystysasetus leikkii äitien ja vauvojen kustannuksella.

– Oulaskankaalle on tämän vuoden aikana saapunut jo kolme synnyttäjää, joilla on kotona tapahtunut istukan ennenaikainen irtoaminen eli ablaatio. Tämä on erityisesti uudelleen synnyttäjien riski. Hätäsektiolla vauvat ja äidit ovat pelastuneet. Matka Ouluun tai Kokkolaan olisi todennäköisesti ollut kohtalokas molemmille, kätilöt arvioivat.


IS kävi helmikuun alussa jututtamassa vihantilaisia Tytti ja Marko Saarniota, joiden kuopus autettiin maailmaan hätäsektiolla Oulaskankaan sairaalassa samana päivänä kun Valvira kertoi korkeimmalle hallinto-oikeudelle, että Oulaisissa synnytetään lainvastaisesti.

Saarnioiden mielestä vauva pelastui, koska sairaala oli lähellä. Tytti saapui sairaalaan klo 7.45 ja vauva syntyi hätäsektiolla klo 8.00. Raskausviikkoja oli takana tuolloin 37+6.

Lue lisää: Tytin ja Markon vauvan henki oli kiinni kymmenestä minuutista – laiton synnytyspaikka pelasti

Sairaalassa ovat menossa yhteistoimintaneuvottelut, jotka päättyvät 11.12. Niiden piiriin kuuluu 120 työntekijää. Kaikkiaan sairaalassa on noin 400 työntekijää. Osa synnytysosaston sijaisista on jo alkanut etsiä uutta työpaikkaa.

– Muutin Oulaisiin keväällä Jyväskylästä, kun sain töitä. Sairaanhoitopiirillä on velvollisuus työllistää yt-neuvottelujen jälkeen vain vakituiset työntekijät, joten luultavasti muutan pois. Työnhaku on käynnissä, kertoo sijaisena töitä paiskiva kätilö Minttu Borovkoff.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Oulaskankaan sairaalassa on hoidettu keskimäärin 850 synnytystä vuodessa. Kätilöitä synnärillä on lähes kolmekymmentä. Heistä 17 työskentelee sijaisena.

Synnytysten lopettamisesta on huhuttu vuodesta 2013 lähtien. Ensimmäisen kerran Valvira määräsi ne lopetettavaksi vuonna 2016. Sairaanhoitopiiri valitti päätöksestä ensin hallinto-oikeuteen ja myöhemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka huhtikuussa 2018 antamallaan päätöksellä määräsi synnytykset lopetettavaksi vuoden loppuun mennessä.

Tilannetta yritettiin vielä muuttaa lokakuussa 2018, kun sairaanhoitopiiri pyysi Valviralta synnytystoiminnan laadun uudelleen arviointia. Uudessakaan arvioinnissa Valvira ei nähnyt perusteita muuttaa aikaisempaa päätöstä.

Lopullinen niitti asialle annettiin viikko sitten. Valviran mukaan Oulaskankaan sairaalassa ei ole KHO:n päätöksen jälkeen tehty eikä suunniteltu tehtävän sellaisia olennaisia muutoksia, joilla synnytystoiminnan laatua ja potilasturvallisuutta olisi parannettu ratkaisevasti.

Oulaisten kaupunki yrittää vielä vedota ministereihin sairaalan synnytysten puolesta. Se on kerännyt vetoomukseen 13 allekirjoittajaa. Mukana on kuntia, kuntayhtymiä ja kansanedustajia. Vetoomus on lähetetty pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk).

Vetoomuskirjelmän perusteluina ovat pitkät välimatkat, suhteellisen suuri synnyttäjien määrä, väestörakenne ja monisynnyttäjien korkea määrä.

Synnytysten lopettamista on perusteltu päivystysasetuksella. Sen kriteereitä tiukennettiin synnytysten osalta vuonna 2017 eikä pieni sairaala ole pystynyt täyttämään niitä.

– Sairaalassa pitää olla teho-osasto sekä mahakirurgi ja röntgenlääkäri, jotka pääsisivät tarvittaessa paikalle puolessa tunnissa. Potilasturvallisuuden lisääminen on ollut valtakunnallinen trendi. Kaikki kivet on nyt käännetty, arvioi tilannetta ylilääkäri Asko Rantala.

Oulaskankaalla arvellaan, että päivystysasetuksen tiukentamisella on tavoiteltu muutakin kuin potilasturvallisuutta.

– Lain ja asetuksen muuttamisella on aina tarkoitus. Turvallisuuteen vedotaan, mutta taustalla taitavat kuitenkin olla säästöt. Nyt tuntuu, että Valvira on määritellyt tämän vaaralliseksi paikaksi. Meidän hoidon taso, ammattitaito ja osaaminen on kyseenalaistettu, kätilöt murehtivat.

Henkilökunnan mukaan vuosien aikana on yritetty täyttää kaikki mahdolliset asetuksen muutokset ja vaatimukset. Lisäkoulutukset, remontit tai hoitotyön laadun kehittäminen eivät kuitenkaan ole riittäneet.

– Mikään ei tunnu riittävän. Aina tulee joku uusi juttu mihin pitää vastata. Tämä on turvallinen paikka synnyttää sekä tilastojen että synnyttäjiltä saadun palautteen mukaan, sanoo vt. apulaisosastonhoitaja, kätilö Tiina Laurila.

Henkilökunnalle monen vuoden vatvominen on ollut raskasta. Synnytysten jatkumisen puolesta on kerätty adresseja ja perustettu ryhmiä sosiaaliseen mediaan. Välillä on saatu tieto toiminnan jatkumisesta, välillä taas ei.

Marjo Kontinaho sanoo menettäneensä luottamuksen eduskuntaan sekä sosiaali- ja terveysministeriöön päivystysasetuksessa. Oulaskankaan osalta ei ole otettu huomioon alueellisia erityispiirteitä.

– Alueen syntyvyys on maan vilkkainta suhteessa väkilukuun. 70 prosenttia äideistä on uudelleen synnyttäjiä. 40-50 äitiä synnyttää vuosittain tunnin sisällä sairaalaan tulosta. Minun on tosi vaikea ymmärtää miksi näin kävi, Kontinaho tunnustaa ääni väristen.