Merivoimien laivalla karu ilmiö: 60 prosenttia henkilöstöstä erosi puolisostaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Merivoimien laivalla karu ilmiö: 60 prosenttia henkilöstöstä erosi puolisostaan

Ammattisotilaiden liitot ovat huolissaan sotilaiden jaksamisesta työkuorman alla.

Hamina-luokan ohjusvene lähdössä Helsingistä merelle.

14.11.2018 6:12

Ammattisotilaita edustavien liittojen mukaan vuodelta 1970 peräisin oleva työaikalaki on todella vanha, eikä se vastaa nykyistä työaikasuojelua.

Nykylain puitteissa työputket venyvät pahimmillaan jopa yhdeksän viikon mittaisiksi. Pahimmillaan työajat ovat johtaneet esimerkiksi eroaaltoon yksittäisellä Merivoimien aluksella.

Nykyisin upseerien työputket venyvät Merivoimien taistelualuksilla pahimmillaan yhdeksän viikon rupeamiksi, joista suurin osa ajasta ollaan merellä ja osa valmiudessa maissa. Upseeriliiton verkkosivuilla todetaan, että presidentti Urho Kekkosen allekirjoittama ja vuodelta 1970 peräisin oleva työaikalaki on todella vanha, eikä se vastaa mitenkään nykyistä työaikasuojelua.

Upseeriliiton, Päällystöliiton ja Aliupseeriliiton vaatimuksista työaikojen päivittämisestä uutisoi ensimmäisenä Yle. Pahin tilanne on Merivoimissa, kun vaatimuksia on tullut lisää turvallisuustilanteen kiristyttyä Itämerellä.

– Merivoimissa on tehty valmiustyötä kymmeniä vuosia. Velvoitteita on kuitenkin tullut lisää ja aikarajat tiukentuneet. Kun samalla henkilöstöllä tehdään, nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että henkilöstöstä voidaan ottaa irti kaikki tai enemmänkin, ja se kaikki otetaan nyt irti, sanoo komentajakapteeni Andres Aaramo.

Aaramon mukaan yhdeksän viikon putket eivät välttämättä osu jokaisen tai joka toisenkaan upseerin kohdalle, mutta eivät ole silti ainutkertaisiakaan tapauksia.

 Missään muussa ammatissa ei saa teettää lähellekään tällaista määrää ylityötä.

– Upseerin todelliset ylityötunnit vuodessa voivat olla 1 200 tuntia. Kun työaikalaki on mikä on, niistä kuitenkin lasketaan vain 200–250 tuntia. Missään muussa ammatissa ei saa teettää lähellekään tällaista määrää ylityötä. Totta kai tilanne käytetään hyväksi, kun se on mahdollista. Ei työnantaja lakia riko, mutta silti katsomme, että lakia pitää päivittää.

Ruokakauppaan kahdella autolla

Rannikkolaivaston tukikohdat sijaitsevat Kirkkonummella ja Turussa. Aaramo huomauttaa, etteivät kaikki asu nykymaailmassa kasarmeilla työpaikkojen vieressä, mikä tuo haasteita myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa.

Komentajakapteeni kertoo karun esimerkin siitä, mitä valmiudessa oleminen voi tämän takia pahimmillaan tarkoittaa, kun matka kotoa työpaikalle voi tilanteen tullen kestää pari tuntia.

– Eräs upseeri oli tehtäväänsä liittyen määrättynä parin kolmen vuoden aikana kymmeniin valmiusvuoroihin. Aina kun hän tuli kotiin valmiuteen päiväksi tai kahdeksi varsinaisen valmiusvuoron osana, lähdettiin perheen kanssa kauppaan kahdella autolla, koska ei olisi ollut ylimääräistä aikaa heittää perhettä kotiin, jos lähtö tulee. Se on ihan arkipäivää.

Rauma-luokan ohjusveneitä Pansion laivastoasemalla.

Tiukka työtahti vaikuttaakin kielteisesti monien upseerien perhe-elämään. Aaramo kertoo, että erään Merivoimien aluksen noin 30 hengen henkilöstöstä 60 prosenttia päätyi avio- tai avoeroon kahden vuoden sisällä.

– Ammattijärjestön edustajat kävivät laivalla kartoittamassa tilannetta ja aika apeat tunnelmathan siellä oli, Aaramo sanoo.

– Siviilimerenkulun puolella jos olet viikon tai kaksi poissa, olet sitten viikon tai kaksi vapaalla. Meilläkin saatetaan olla viikko tai kaksi poissa, mutta saman mittaista vapaata siitä ei seuraa. Siksi asia on haluttu tuoda julkiseen keskusteluun.

Liitot toivovat kompromissia

Yle kertoo, että valtiovarainministeriön mukaan puolustusvoimien erillislaki on kuitenkin osoittautunut toimivaksi, koska työaikasäännökset eivät estä sodanajan toiminnan harjoittelua rauhan aikana.

Upseeri- ja Päällystöliitto puolestaan ehdottavat, että meripalveluksen ja sotaharjoitusten päivittäinen työaikamerkintä nostettaisiin nykyisestä noin kahdeksasta tunnista 12 tuntiin.

– Se on kompromissiesitys. Oikeudenmukaista olisi, että kun ollaan töissä, siitä saa asianmukaisen korvauksen ja kun ei olla töissä, on aikaa olla perheen kanssa, harrastaa ja levätä seuraavaa työjaksoa varten. Näin tekee poliisi, näin tekevät palomiehet ja käytännössä myös Rajavartiolaitoksen vartiolaivojen henkilöstö. Puolustusvoimissa näin ei kuitenkaan ole, Aaramo sanoo.

Hänen mukaansa kompromissimallin on laskettu olevan toteutumiskelpoinen ja sitä käyttäen myös tehtävät pystyttäisiin hoitamaan.

Miinalaiva Uusimaa.

Aaramon mukaan Merivoimien aluksilla on kuitenkin erinomainen yhteishenki ja vahva käsitys siitä, että siellä tehty työ on tärkeää.

– Merisotilaat ovat ylpeitä ammatistaan ja aluksistaan. Ilman tätä henkeä nykyisenkaltainen tapa tehdä työtä ei olisi mahdollinen.

Onko parisuhteesi joutunut ongelmiin epäinhimillisten työaikojen vuoksi? Ota yhteyttä osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?