Nyt puhuvat sääprofeetat: tällainen on ensi talven sää – ”Se on puoliksi uimakeli”

Julkaistu:

Kansanperinne: Yksi povaa pyryjä ja pakkaspiikkejä, toinen helsinkiläisille lumilapiotöitä. Mutta yksi asia heitä yhdistää, ja se on ennusteiden leuto sää.
Ilta-Sanomat kysyi viime keväänä kolmelta kansansääprofeetalta ennustuksia kuluneen vuoden kesästä. Yksi kolmesta on Oulaisten säämies Aarne Juhonsalo, jonka ennuste kesän osalta osui nappiin. Hellettä tuli ja paljon.

Juhonsalolle napsahti kesän osalta myös kansansääennustuksen jaettu suomenmestaruus. Tulevan talven ennusteita ei ole vielä jätetty kilpailuun, joten Juhonsalo ei paljasta ennustusmenetelmäänsä.

Ennusteen hän kuitenkin antaa. Luvassa on lauha talvi, jossa käväisee toisinaan lumipyryjä.

– Ajoittain saadaan pakkaspiikki ja kunnon pyryjäkin. Humpsahtaa niin, että tulee äkkiä pyryjakso, joka antaa paljon lunta.

Erikoisten sääilmiöiden Juhonsalo näkee yleistyvän.

– Taipumus on meillä ilmaston kehityksessä, että alkaa hullut sääilmiöt lisääntyä vaan kaiken aikaa.

Juhosalon mukaan pakkaspiikit tulevat helmikuun tienoolla. Joulusta hän veikkaa lumista – paitsi ehkä eteläiseen Suomeen.

– Minä kun asun täällä puolitiessä Suomea, meillä ei nähdä mustaa joulua laisinkaan. Etelä-Suomessahan se musta joulu alkaa tulla ilmiöksi vähitellen.


Joensuun sääprofeetta Eero Könönen: leutoa, leutoa leutoa

Toinen viime kesän ennusteen kultamitalisteista on Joensuussa, Reijolan kylässä asuva Eero Könönen. Mies on parhaillaan tutkimassa säätilastoja, kun Ilta-Sanomista soitetaan.

Könösen mukaan luvassa on leuto talvi.

– Kyllä se selkeästi on se suunta, että talvet leudontuu.

Könönen aloitti ensimmäisen sääpäiväkirjansa päivänä, jolloin pääsi ripille. Päivämäärä tulee ulkomuistista kuin apteekin hyllyltä.

– Sääennusteiden muistiin merkkaaminen alkoi 25. keskuuta 1972. Se oli hellekesä, tosi lämmin kesä. Pikkasen lämpimämpi oli se heinäkuu täällä Pohjois-Karjalassa, kuin mitä oli tänä vuonna. Ja siitä asti olen päivittäin säähavaintoja merkannut ylös omalta ”havaintoasemalta”.

Könönen perustaa ennustuksensa tilastoihin ja omiin havaintoihin.

Asuinseudulleen Pohjois-Karjalaan Könönen povaa lunta jouluksi.

– Hyvin harvinaista on, ettei lunta olisi yhtään. Etelä-Suomessahan luminen joulu ei ole mitenkään varmaa. Taitaa olla 50-50 -mahdollisuus.


Kauhajoen profeetta Yrjö Nieminen: helsinkiläisille lapioitavaa

Yksi IS:lle kesäennusteen antaneesta kolmikosta on Kauhajoen sääprofeetta Yrjö Nieminen. Jostain syystä Niemiseltä kesän ennustaminen ei mennyt nappiin, vaikka kevään sään mies tiesi jetsulleen.

Kesän osalta Nimisen ennustukset perustuvat muun muassa muurahaisten käyttäytymiseen ja ahvenen tai taimenen evän väriin.

– Sitä ennustamista hankaloitti se, kun mulla oli muurahaispesiä pitkältä matkalta, mutta sinne kaivettiin sähköputkia. Vähän häiriintyi niiden muurahaisten hommat.

Nieminen ei paljasta metodiaan talven osalta.

Talvesta tulee Niemisen mukaan märkä, liukas ja leuto.

– Se on puoliksi uimakeli melkein. Helmikuun 8. päivä ilmat jäähtyy hetkeksi ja menee sellaisena puolikylmänä, kunnes 23. päivä alkaa taas rospuuttokelit.

Kotiseudulleen Pohjanmaalle Nieminen ei povaa talveksi lunta, mutta Helsinkiin on luvassa sitäkin enemmän:

– Helsinkiläiset saavat lapioida aivan tarpeeksi. Siellä on joku kaksi isoa lumimyrskyä. Mutta, mitäs asuvat siellä, Nieminen nauraa.

– Siellä on vähän liikenne sekaisin sitten.

Nieminen ei aio osallistua kansansääennustuksen SM-kilpailuun ainakaan tulevan talven osalta.

– Se on parempien miesten kilpailu, Nieminen tuumii.

Isojoen Unto Riihiluoma: kunnon talvi tulee alkuvuonna

Isojoen Vanhassakylässä asuvan sääprofeetta Unto Riihiluoman ennusteessa saadaan kunnon pakkasia, mutta vasta tammi-helmikuussa.

Myös Riihiluoma on osallistunut kansansääennustuksen SM-kisoihin usein ja menestyksekkäästi. Viime talven sään ennustamisessa tuli kolmas sija ja kesän 2017 ennustamisesta Riihiluoma nappasi kultaa.

Riihiluoman metodeihin kuuluvat almanakka, taivaankappaleiden liikkeet ja kuun kierto. Sen tarkemmin hänkään ei paljasta.

Kotiseudulleen Etelä-Pohjanmaalle sääprofeetta lupailee ensilumea marraskuun viimeiselle viikolle, viikolle 47.

– Sitten rupiaa ilmat kyllä vähän jäähtymään.

– Joulun aika on pikkasen kriittinen. Siinä edellä on poutaista säätä muutaman päivän. Aattona on sateista, mutta tuleeko se sitten vetenä vai lumena, se on vähän kyseenalainen juttu.

Jos joulu on valkoinen, niin Riihiluoman mukaan se on sitä koko maassa.

– Kyllä se varmasti niin on, että se (lumisade) etelään asti sitten jo ylettyy.

Vuoden vaihteen jälkeen pakkanen kiristyy tuntuvasti.

– Tulee varmaan olemaan aika kovia pakkasia tammi-helmikuulla. Näillä meidän maisemilla Pohjanmaalla käydään varmaan 30 asteessa. Että kunnon talavi on tulossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt