Reijo kiinnitti taksiinsa Ku Klux Klan -järjestön merkin, jolla hän haluaa lähettää viestin – Lähitaksi: ”Etsimme auton välittömästi”

Helsinkiläisen yrittäjän Reijon taksissa on rasistisen Ku Klux Klan -järjestön merkki. Reijo vastustaa tempauksellaan saamaansa kohtelua. Reijolle kyytejä välittävä Lähitaksi aikoo etsiä auton käsiinsä.

IS:n lukija nappasi kuvan Reijon taksista, jonka rekisterikilven vieressä on Ku Klux Klan -järjestön merkki.

11.11.2018 21:08

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija hämmentyi, kun hän näki taksiautossa rasistisen Ku Klux Klan -järjestön (KKK) merkin.

Merkki on laitettu auton taakse, rekisterikilven viereen.

– Todella loukkaavaa nähdä tällaista, lukija viestittää IS:lle.

Rotuerottelua kannattava KKK perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1865. Se on historiallisesti ottanut kohteekseen mustia ihmisiä, mutta tehnyt hyökkäyksiä myös juutalaisia, katolilaisia, maahanmuuttajia ja homoseksuaaleja vastaan. Se on ajanut valkoisten ylivaltaa.

IS tavoitti kyseistä taksia ajavan Reijon. Hän myöntää avoimesti Ku Klux Klan -merkin käytön.

– Se on mielenilmaisu, Reijo sanoo.

Reijo tarkentaa, että merkin käyttö on mielenilmaisu hänen kokemaansa kohtelua vastaan.

– Hyväksikäyttöä vastaan, Reijo jatkaa.

Taksiyrittäjänä Helsingissä työskentelevän Reijon alaisuudessa on työskennellyt kolme somalikuljettajaa, joista Reijolla on kertomansa mukaan huonoja kokemuksia.

Esimerkiksi yksi kuljettajista ei tullut sovitusti töihin, vaikka olisi pitänyt, Reijo kertoo.

– Minä lähdin töihin, enkä lähtenytkään mökille, Reijo harmittelee.

Hänen mukaansa ongelmia oli myös rahojen tilityksissä.

Hänen mukaansa asiat tapahtuivat 5–10 vuotta sitten. Kertomansa mukaan Reijo haluaa ilmaista KKK-merkillä sitä, ettei hän halua somalikuljettajia enää töihin.

– Jatkuvasti, kun mä tuolla liikun ja menen lentokentälle ja tapaan siellä näitä somalikuljettajia, mä juttelen niiden kanssa ja tulen niiden kanssa hyvin toimeen. Mutta töihin mä en niitä halua enää, Reijo sanoo.

Hän on kertomansa mukaan tietoinen Ku Klux Klanin taustoista.

– Mun rasismi ei kohdistu millään tavalla mihinkään etniseen taustaan tai ihonväriin tai mihinkään tällaiseen. Se kohdistuu tällaiseen hyväksikäyttöön ja välinpitämättömyyteen, Reijo selvittää.

– Mä kunnioitan kaikkia uskontoja, Reijo tähdentää.

Eikö sitten olisi mitään muuta tapaa ilmaista tätä mielipidettäsi?

– En mä tiedä. En mä ole miettinyt asiaa sen enempää.

Onko tästä sanonut kukaan ikinä mitään?

– Sen verran, että muutama tyyppi on kysynyt, että mistä saisi sellaisen merkin.

– Ja yksi somalikuljettaja ilmoitti mulle, että hänen mielestään toi on aika rasistinen merkki, Reijo kertoo.

Reijo ei muista, koska hän on tarkalleen ottaen merkin laittanut eikä sitä, mistä hän on merkin saanut. Hän arvelee, että merkki on ollut autossa kuitenkin ainakin noin viisi vuotta.

Reijolla ei ole kertomansa mukaan aikomusta poistaa merkkiä autostaan.

– Sen poisrapsuttaminen on aikamoinen homma. Aikoinaan, kun se on siihen laitettu, niin se on laitettu sillä tavalla, että siitä lähtee äkkiä (auton) maalit, Reijo sanoo.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen tyrmää Ku Klux Klan -järjestön merkin käytön taksiautoissa.

– Emme mitenkään kannusta, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää. On se sitten ihonväriin, sukupuoleen taikka mihinkä tahansa liittyvää.

– Se on täysin tuomittavaa. Emme hyväksy sitä millään muotoa, Koskinen kertoo.

Myös Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen on asiasta järkyttynyt.

Lähitaksi välittää Reijolle kyytejä ajettavaksi. Pentikäinen kuuli Reijon Ku Klux Klan -merkistä ensimmäisen kerran vasta sunnuntai-iltana, kun IS tiedusteli Lähitaksin kantaa merkkiin. Lähitaksi on automäärällisesti Suomen suurin tilausmyyntitaksiyhtiö.

– Järkyttävää. Eihän näin tietenkään ole soveliasta olla. Se on ihan selvä asia.

– Etsimme sen auton välittömästi. Sellaisia rasistisia merkkejä meidän ajoneuvoissa ei luonnollisestikaan missään olosuhteissa hyväksytä.

– Edellytämme, että se tarra poistuu siitä välittömästi. Ja toki kyseisen yrittäjän kanssa keskustellaan siitä, onko hänellä edellytyksiä jatkaa Lähitaksin kanssa yhteistyötä. Me irtisanoudumme voimakkaasti kaikesta tuollaisesta toiminnasta, Pentikäinen alleviivaa.

Helsingin poliisilaitokselta arvioidaan yleisellä tasolla, ettei Ku Klux Klan -järjestön merkin käyttäminen autoissa todennäköisesti täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä. Suomen laissa ei ole nimittäin kielletty esimerkiksi rikollisjärjestöjä käyttämästä omia tunnuksiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?