Kotimaa

Mies otti veneessä selfien – yksi hukkui, kaksi kylmettyi

Julkaistu: , Päivitetty:

Onnettomuus
Kolme miestä taisteli tunteja kylmässä järvivedessä veneen kaaduttua. Yksi menehtyi. Onnettomuus tapahtui Hirvensalmen Puulalla.
Yksi mies menehtyi ja kaksi kylmettyi pahoin, kun uistelemassa olleiden miesten 4,6-metrinen alumiininen avovene kaatui perjantai-iltana 19. lokakuuta Hirvensalmen Puulalla.

Koska tapauksessa ei epäillä rikosta, poliisitutkinta kohdistuu kuolinsyyhyn. Menehtynyt oli 56-vuotias kouvolalainen mies.

– Kuolemansyyn selvitys on lain mukaan salassa pidettävää tietoa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha Paukkunen Itä-Suomen poliisilaitoksen Mikkelin poliisiasemalta.

Paikallisissa veneilijäpiireissä ja vetouistelijoiden keskuudessa paljon keskustelua herättäneestä tapauksesta ei tämän vuoksi enää tiedoteta. Viranomaiset ovat aiemmin kertoneet veneen kaatumisen syynä olleen ”painopisteen muutos liikkumisen seurauksena”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vetouistelu on suosittu harrastus Puulalla. Turmapaikalla Simpiänselällä eli Simpiällä on viikonloppuisin liikkeellä kymmeniä venekuntia. Kaatumista ei havaittu sen myöhäisen ajankohdan ja valon nopean vähenemisen vuoksi.

Turmaan joutuneet kolme miestä olivat tulleet kahden muun miehen kanssa syysretkelle kesämökille. Kaksi miestä jäi saareen kolmen lähtiessä iltapäivällä veneilemään. Heidän veneensä oli pienempi kuin tyypilliset uisteluveneet.


Veneen kaatumisen syy oli IS:n tiedon mukaan Suomessa poikkeuksellinen, mutta maailmalla yhä yleisempi: selfien ottaminen.

Lue myös: Turistit huomasivat hylätyn kameran huippunähtävyyden lähellä – löytö johti traagisen tapahtuman paljastumiseen

Kohtalokkaan valokuvan aiheena oli ollut auringonlasku. Iltarusko oli tuona kuulaan lokakuisena perjantai-iltana harvinaisen hieno, kertovat Puulalla. samoihin aikoihin liikkuneet veneilijät. Aurinko laski 19. lokakuuta Hirvensalmen horisontissa klo 17.48, ja pian iltarusko punasi läntisen taivaanrannan.

Veneilyturmiin usein liittyvällä alkoholilla ei tiettävästi ollut roolia veneen kaatumisessa. Tuulikin oli asettunut, vaikka päivemmällä Simpiällä oli ollut tavanomaista lainetta ja pientä vaahtopäätä. Simpiä on kuusi kilometriä pitkä ja viisi leveä selkä, eikä suojaa antavia saaria ole ainuttakaan.

Viranomaiset ovat kertoneet miesten pitäneen kiinni kaatuneesta veneestä ja yrittäneen ”aktiivisin toimenpitein” saada sitä kulkeutumaan lähimpään saareen.

Kaksi mökille jäänyttä soitti huolestuneina hätäkeskukseen kello 20.07, kun kumppani eivät olleet palanneet pimeältä järveltä.


Etsintöihin lähti pelastuslaitoksen yksiköitä Kangasniemeltä ja Hirvensalmelta, puolustusvoimien helikopteri sekä Puulan Järvipelastajien kumivene.

Kangasniemen ja Hirvensalmen raja kulkee Simpiän poikki. Kello 21.54 Kangasniemen pelastuslaitoksen venekunta löysi miehet Komurin saaren länsirannasta. He olivat päässeet maihin ajelehdittuaan tuntikausia järvessä. Yksi oli menehtynyt. Kaksi kylmettyi pahoin. He ovat toipuneet.

Kangasniemen pelastuslaitos oli äskettäin harjoitellut päivänvalossa samantyyppistä pelastustehtävää.

Miesten vene oli todennäköisesti kaatunut jo noin kello 18.30:n aikoihin, jolloin iltarusko oli komeimmillaan. Pian tämän jälkeen pimeys laskeutui järvelle, ei kuitenkaan täydellisenä, koska ilta oli kirkas ja kuu oli kasvamassa seuraavan keskiviikon täydeksi kuuksi.

”Selfie voi tappaa”

Vuonna 2016 Intiassa 10 nuorta päätti ottaa veneessä selfien, vene kaatui ja seitsemän nuorta hukkui.

Selfiekuolemat ovat koko ajan kasvava maailmanlaajuinen ilmiö. Erilaisia arvioita ja laskelmia on tehty ja niitä on julkaistu mm. Guardianissa ja Washington Postissa. Vaikka luvut ovat tarkkoja (127 kuolemaa vuosina 2014–2015 tai 259 kuolemaa 2011–2018), ne ovat luonnollisesti vain suuntaa antavia.

Syystä tai toisesta Intia on vahvasti edustettuna selfiekuolemissa. Äskettäin kaksi intialaista turistia menehtyi Yosemiten kansallispuistossa Yhdysvalloissa otettuaan kuvaa kalliokielekkeellä.

Tyypillisiä selfieturmia ovat liukastumiset jokeen tai mereen tai putoamiset jyrkänteiltä tai korkeilta rakennelmilta, erityisesti turistien suosimissa paikoissa. Selfien ottajia on menehtynyt myös härkäjuoksussa ja haavoittuneen karhun raatelemana ja aseturmassa.

Suomessa viranomaiset ovat äskettäin kiinnittäneet huomiota nuorison villitykseen ottaa selfieitä ratakiskoilla lähestyvien junien edessä. Niinpä Liikennevirasto, Trafi, VR ja Aseman lapset kampanjoivat teemalla Selfie voi tappaa.