Raa’asti ja julmasti poliitikkovaimonsa murhannut Jarmo Björkqvist haluaa vapauteen – 2-vuotias tytär todisti järkyttävää veritekoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raa’asti ja julmasti poliitikkovaimonsa murhannut Jarmo Björkqvist haluaa vapauteen – 2-vuotias tytär todisti järkyttävää veritekoa

Murhasta elinkautista vankeutta istuva Jarmo Björkqvist anoo ehdonalaiseen vapauteen pääsyä. Jämsässä tapahtunutta murhaa seurattiin valtakunnallisissa tiedotusvälineissä laajasti. Jarmo Bjrörkvist kuvattuna käräjäoikeudessa Jämsässä vuonna 2006.

Julkaistu: 10.11.2018 7:45

Vaimonsa murhannut Jarmo Niilo Björkqvist hakee ehdonalaiseen vapauteen. Tapaus sai aikanaan valtavasti julkisuutta.

Valtakunnallista järkytystä aiheuttanut murha tapahtui pariskunnan omakotitalossa Jämsässä 18.7.2006.

Edeltävänä päivänä talossa vietettiin pariskunnan 2-vuotiaan tyttären syntymäpäiviä. Paikalla oli muun muassa lapsen kummeja. Illanviettoon kuului jonkin verran alkoholin käyttöä, mitään riitoja ei ilmennyt.

Yhden paikalla olleen vieraan mukaan miehen vaimo, Paula Björkqvist, 31, oli kylläkin edeltävällä viikolla maininnut puhelimitse ongelmista miehensä kanssa. Syntymäpäiväjuhlilla ongelmista ei kuitenkaan puhuttu. Nainen lähti myös noin viikkoa ennen kuolemaansa lapsensa kanssa reissuun autolla, joka oli pakattu täyteen tavaroita. Syynä oli pariskunnan riidat.

Oikeudessa kävi myös ilmi, että Björkqvistit olivat reilua kolmea kuukautta aikaisemmin pohtineet avioeroa. He olivat täyttäneet yhdessä avioerohakemuksen, joka löytyi myöhemmissä poliisitutkimuksissa pariskunnan kotoa.

Jarmo Björkvist oikeudessa 12.12.2006.

Syntymäpäiväjuhlat vietettiin kuitenkin onnistuneesti, vuorokausi ehti vaihtua, ja viimeisimmät syntymäpäivävieraat lähtivät puoli kolmen aikoihin yöllä.

Tilanne kärjistyi pariskunnan rajuun riitaan noin tuntia myöhemmin, puoli neljän jälkeen yöllä. Miehen kertoman mukaan riita sai alkunsa siitä, kun nainen ei ollut kiinnostunut lähtemään yhteiselle kesälomamatkalle. Mies kertoi ”hikeentyneensä” tästä.

Paula Björkqvist nauhoitti salaa kännykällään pariskunnan riitaa. Äänitallenteen pituus oli 1 minuutti ja 40 sekuntia. Kiihtyneessä mielentilassa puhunut Jarmo Björkqvist toisti useaan otteeseen vaimolleen, että ”soita poliisi”.

– Tää ei rauhotu tää case tästä.

– Nyt ratkastaan tää tilanne.

– Mää en jää jahkaileen tähän, mies muun muassa sanoi.

Uhri oli Paula Björkqvist, joka toimi Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Miehen vaimo, joka toimi Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajanakin, puhui äänitteen perusteella rauhallisesti. Hän ihmetteli, mikä miehellä on hätänä. Hän oli huolissaan myös lapsesta.

– Anna lapsesi nukkua, Paula Björkqvist sanoi.

Oikeuden mukaan oli selvää, että nauhoite oli vain katkelma väkivallan käyttöä edeltäneestä riidasta. Nauhoite päättyi, koska puhelimen äänitetila tuli täyteen. Miehen kertoman mukaan riita kesti noin vartin.

Lapsi heräsi riitelyyn, ja kaksikko kävi sanasotaa lastenhuoneessa. Lopulta tilanne eteni siihen, että mies löi naista kahdella eri veitsellä yhteensä 69 kertaa. Nainen yritti torjua iskuja. Väkivalta oli silmitöntä. 2-vuotias tytär näki osan tapahtumista. Hän oli koko tapahtuman ajan vanhempiensa vieressä, lastenhuoneessa.

IS:n lööppi 4.5.2007.

Nainen yritti huutaa iskujen välissä apua, mihin naapurit myös heräsivät. He asuivat noin 20–30 metrin päässä Björkqvisteistä. Naapurit menivät koputtelemaan Björkqvistien ikkunaan, jolloin kirkuminen oli loppunut. He näkivät miehen liikkuvan talon sisällä. Hän ei tullut kuitenkaan avaamaan ovea.

Naapurit ajattelivat, että kyse oli jo päättyneestä perheriidasta, minkä takia naapurit päättivät lähteä takaisin kotiinsa. Hetken päästä kuului kuitenkin lapsen hysteerinen kirkuminen, ja naapurit kääntyivät takaisin. Tällöin he näkivät verisen naisen makaavan lattialla, ja miehen naisen päällä. Naapurit soittivat poliisit paikalle.

Poliisit havaitsivat heti, että nainen oli kuollut. Lapsi oli ikkunan vieressä pöydän alla, ja ambulanssimiehistö siirsi hänet pois.

– Tapahtuman on täytynyt olla 2-vuotiaan lapsenkin kehityskyvyn kannalta järkyttävä, Jämsän käräjäoikeus totesi.

IS:n lööppi 13.12.2006.

Mies oli ensi alkuun silmät kiinni, ja hän oli vain ”ynissyt”. Miehellä itsellään oli ranteissa ja kaulassa viiltoja, jotka hän oli itse tehnyt.

Kun poliisit laittoivat miehelle käsirautoja, tämä virkosi ja teki voimakasta vastarintaa. Poliisien mukaan mies puhui itsetuhoisesti. Ambulanssimiehistön kertoman mukaan mies oli myös toistellut ”mitä mä olen tehnyt, mitä olen tehnyt”.

Miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli syyntakeinen eli hän ymmärsi tekonsa. Jämsän käräjäoikeus tuomitsi miehen murhasta elinkautiseen vankeuteen, ja Vaasan hovioikeus piti tuomion ennallaan. Oikeuden mielestä teko oli erityisen raaka, törkeä ja julma.

Suomen lain mukaan elinkautisvanki voi anoa ehdonalaiseen pääsyä 12 istutun vuoden jälkeen, ja näin 52-vuotias Jarmo Björkqvist on nyt tehnyt. Hänen hakemuksensa saapui Helsingin hovioikeuteen viime kuussa. Asiasta on uutisoinut aiemmin ainakin Keskisuomalainen.

Kuopion vankilassa tuomiotaan istuva mies perustelee vapauttamistaan muun muassa hänen moitteettomalla käyttäytymisellään ja rangaistusajan suunnitelman noudattamisella.

– Björkqvistin vahvuuksia ovat rikosvastaiset asenteet, se että hänellä ei ole päihdeongelmaa, ammattikoulutus ja ehyt työhistoria, miehen hakemuksessa lukee.

Mies on opiskellut ”vankeusaikanaan hyvin aktiivisesti”, hänen hakemuksessa lukee.

– Björkqvist on asiakirjoista ilmenevästi vankeusaikanaan suorittanut avoimessa yliopistossa liiketalouden approbatur -tutkinnon sekä Itä-Suomen yliopistossa luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon pääaineenaan tietojenkäsittely. Tällä hetkellä Björkqvist suorittaa Itä-Suomen yliopistossa filosofian maisterin tutkintoa pääaineenaan tietojenkäsittelytiede siten, että tutkinnon on määrä valmistua vuoden 2019 aikana.

Jarmo Bjrörkvist käräjäoikeudessa Jämsässä 12.10.2006.

– Björkqvistin käsityksen mukaan hänellä on lukuisia sellaisia vahvuuksia, jotka hyvin vahvasti tukevat ehdonalaiseen vapauteen päästämistä, miehen asianajajan laatimassa hakemuksessa lukee.

Helsingin hovioikeudesta kerrotaan IS:lle, että se on toimittanut asiasta Rikosseuraamuslaitokselle lausuntopyynnön, joka on yksi merkittävistä seikoista vapauttamista harkittaessa. Lausuntopyyntö on lähetetty 17. lokakuuta.

Rikosseuraamuslaitoksen laatimassa lausunnossa kestää tyypillisesti noin vuosi. Kun lausunto on saapunut Helsingin hovioikeudelle, asia käsitellään kiireellisesti. Ratkaisua voidaan odottaa siis aikaisintaan vuodenvaiheessa 2019– 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?