Kotimaa

Lukiolaisten keskuudessa laivalla levinnyt hurja tehtävälista jäi toteuttamatta – ”Fiksuja nuoria, jotka käyttäytyivät tosi hienosti ja hyvin”

Julkaistu:

Laivayhtiö Tallink Siljan mukaan Tukholman-risteilyllä olleet lukiolaiset käyttäytyivät oikein mallikkaasti, vaikka oppilaiden joukossa oli levinnyt tuhotöihin ja rivoiluun kannustava lista.
Ilta-Sanomat julkaisi torstaina käsiinsä saaman, helsinkiläislukiossa levinneen ”risserallin” tehtävälistan. Kyse pelistä, jossa oppilaiden järjestämällä risteilyllä kerätään pisteitä erilaisia tehtäviä suorittamalla.

Hardcore-tason tehtävistä – kuten Ruotsin satamassa uimisesta ja ostoskärryjen mereen heittämisestä – saa 20 pistettä. Jackpotin, eli 40 pistettä saa esimerkiksi jäämällä Maarianhaminassa laivasta tai harrastamalla seksiä yli 50-vuotiaan kanssa. Helpoimman kategorian tehtävistä saa kaksi pistettä. Niihin kuuluvat esimerkiksi maidon tilaaminen jäillä baarissa tai karaoken laulaminen.
Laivayhtiö Tallink Siljalla lista kauhistutti aluksi. Viestintäjohtaja Marika Nöjd kiitteli kuitenkin perjantaina, että myös paluumatka oli sujunut lukiolaisten osalta hyvin tyylikkäästi.

– Laivalta sanottiin, että lukiolaisryhmä oli fiksuja nuoria, jotka käyttäytyivät tosi hienosti ja hyvin. Heidän osaltaan ei ole ollut mitään ongelmia, eivätkä he aiheuttaneet laivalla mitään häiriöitä, Nöjd kertoi perjantaiaamuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka paljon matkan järjestänyt tai varannut opiskelija saa pisteitä siitä, että tapaus pääsi Ilta-Sanomiin, viestintäjohtaja nauraa.

Yksi risteilyllä olleista lukiolaisista otti Ilta-Sanomiin yhteyttä torstaina ja sanoi, ettei risserallia ole risteilyllä yhteisesti eikä virallisesti pelattu.

Oppilaan käsityksen mukaan jotkut suunnittelivat peliä oli risteilylle jossain vaiheessa, mutta asia jätettiin sikseen, eikä tehtävälistaa hänen mukaansa virallisesti julkaistu tai jaettu risteilyn osallistujille ennen matkaa.
IS:n saamassa listassa mainitaan kuitenkin selkeästi useammassa kohdassa kyseisen lukion nimi. Lista on myös IS:n tietojen mukaan kiertänyt oppilaiden keskuudessa.

Laivalla olleen oppilaan mukaan risseralli-pelin on yleisesti lukiolaisten tiedossa. Sitä harrastetaan hänen ymmärryksensä mukaan jossain määrin ja joissain muodoissa monissa lukioissa. Oppilas uskoo hänen lukiossaan olevan yleisesti tiedossa, että kovimmat listan tehtävistä ovat vitsiä.

– Esimerkiksi se palohälytyksen käynnistäminen on ihan sataprosenttisesti vitsiä, ja kaikki ymmärtävät sen. Ei kukaan täysjärkinen halua aiheuttaa palohälytystä ja laivan mahdollista evakuointia.

Viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan myös laivalla oli käynyt ilmi, että pahimmalta kuulostavat tehtävät olivat sisäpiirivitsiä, eikä niitä ollut aikomusta toteuttaa.

– He olivat itsekin sanoneet ymmärtävänsä, ettei toisten omaisuutta saa rikkoa tai tehdä rangaistavia tekoja. Ehkä joku on tilannut maitolasin baarissa, mutta hyvin he olivat joka tapauksessa käyttäytyneet, hän korosti.