Timo Soini ojensi Laura Huhtasaarta kyselytunnilla – eduskunta repesi nauruun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Timo Soini ojensi Laura Huhtasaarta kyselytunnilla – eduskunta repesi nauruun

”Pitäisi tietää tosiasiat”, Timo Soini pääsi ojentamaan Laura Huhtasaarta.

9.11.2018 11:59 | Päivitetty 9.11.2018 14:16

Eduskunnan täysistunnossa kuultiin torstaina naurua ja ohhoh-huudahduksia, kun Laura Huhtasaari (ps) esitti väliin kysymyksen YK:n siirtolaisuuspaperista GCM:stä.

  • Jutun alussa olevalla videolla kuullaan koko Huhtasaaren ja Soinin sananvaihto.

Huhtasaaren mukaan GCM:n voimaantulolla on merkittäviä vaikutuksia Suomen kyvylle hoitaa itsenäistä maahanmuuttopolitiikkaa.

– Kunnioittaako hallitus demokratiaa ja tuo tämän asian eduskunnan täysistunnon käsittelyyn, kuten perussuomalaiset vaativat? Huhtasaari kysyi.

Kysymykseen vastasi ulkoministeri Timo Soini (sin).

– Olen iloinen, että nimenomaan perussuomalaiset ottavat tämän asian esille, Soini aloitti.

Soinin mukaan GCM:ää on jo käsitelty eduskunnassa, muun muassa Huhtasaaren omaa puoluetta perussuomalaisia edustavan Juho Eerolan johtamassa hallintovaliokunnassa.

– Se lähetettiin jo kesäkuussa E-kirjeenä eduskuntaan suureen valiokuntaan, josta se lähetettiin edelleen ulkoasiainvaliokuntaan ja hallintovaliokuntaan, Soini kertasi.

– Arvoisa edustaja, teidän takananne istuu edustaja Mäkelä, joka on ollut käsittelemässä tätä suuressa valiokunnassa. Teidän edessänne istuu hallintovaliokunnan puheenjohtaja Eerola, jonka johdolla tätä on käsitelty hallintovaliokunnassa ja yksimielisesti hyväksytty, ei aiheuta toimenpiteitä.

”Ohhoh”, istuntosalista kuului.

– Tästä perusasiasta lähdetään, ja jatkokysymyksissä käsitellään vielä tämä sisältö. Ja totta kai hallitus on valmis vielä jatkokirjelmällä tuomaan tämän asian eduskuntaan. Ei meillä ole mitään salattavaa, Soini jatkoi.

Soinin vastaus sai kansanedustajat nauruun.

– Nyt tuli jytky! joku huusi täysistunnon pöytäkirjan mukaan.

Vastauspuheenvuorossaan Huhtasaari kutsui GCM:ää sopimukseksi ja vaati vielä sen avointa käsittelyä eduskunnassa.

Soini puolestaan korosti, että kyse ei ole allekirjoitettavasta sopimuksesta vaan kansainvälisesti neuvotellusta asiakirjasta, joka etenee normaalin YK:n menettelytavan mukaan YK:n yleiskokouksessa päätöslauselmamenettelyllä äänestykseen.

– Pitäisi tietää tosiasiat, kun näitä asioita tuo esille ja niistä kysyy. Eli kysymys on ohjenuorasta, neuvotellusta asiakirjasta YK:n piirissä, Soini vastasi.

GCM:n (Global Compact for Migration) tarkoitus on YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan kattaa kaikki muuttoliikkeen ulottuvuudet.

Se ei ole oikeudellisesti sitova, ulkoministeriön johtava asiantuntija Renne Klinge painotti Iltalehdelle viime kuussa.

GCM:ssä on joukko tavoitteita, jotka liittyvät esimerkiksi siirtolaisten ja heidän perheidensä suojeluun, oikeuksiin ja parempiin elin- ja työoloihin. Niistä kukin allekirjoittanut maa voi Klingen mukaan valita itselleen sopivia toimenpiteitä.

Laura Huhtasaaren (ps) kysymys YK:n siirtolaisuuspaperista aiheutti huvittuneisuutta eduskunnassa torstaina.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) ojensi Huhtasaarta tosiasioiden tietämyksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?