Kotimaa

Yle: Lapissa laajaa GPS-häirintää sotaharjoituksen aikana – Matti Vanhanen vaatii selvitystä: ”On tärkeää ettei tällainen toistu”

Julkaistu:

Ulkoasiainvaliokuntaa johtavan Vanhasen mukaan häirintään on suhtauduttava kuten ilmatilaloukkauksiin.
Yle uutisoi perjantaiaamuna, että Venäjän GPS-häirintä ulottui Suomen Lappiin Naton pääasiassa Norjassa käydyn suuren Trident Juncture 18 -sotaharjoituksen aikana.

Ylen mukaan lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö ANS Finland antoi alkuviikosta ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Varoitus ylsi Suomessa Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle ja Kittilästä itään Venäjän rajalle.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) twiittasi, että epäiltyyn GPS-häirinnän tausta on selvitettävä, ettei ongelma jatku tai toistu.


– Lentoturvallisuuden kannalta rinnastan nämä ilmatilaloukkauksiin. Yhtä vakavasta asiasta on kyse, ja silloin on tärkeää, että asia selvitetään, eikä tällainen jatku tai toistu tulevaisuudessa, Vanhanen sanoo Ilta-Sanomille ja muistuttaa, että lentoturvallisuus on esimerkiksi transpondereiden suhteen ollut yksi Suomen kärkihankkeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sen jälkeen on syytä reagoida sinne suuntaan, mihin on aihetta reagoida samalla tavalla kuin ilmatilaloukkausten yhteydessä

Vanhanen korostaa olevansa lehtitietojen varassa sen suhteen, onko Venäjällä ollut jotain tekemistä häirinnän kanssa.

– Jos se liittyy sotaharjoituksiin, on se enemmän puolustukseen kuuluva asia. Mutta kyllä tähän helposti myös ulkopoliittinen ulottuvuus saadaan syntymään.
ANS Finland sai tiedon häiriöstä eri lähteistä, muun muassa Puolustusvoimilta. Suomen viranomaiset eivät arvioi Ylelle, mistä häirintä on peräisin, mutta Norjan viranomaiset ovat aiemmin kertoneet uskovansa alueen GPS-häirinnän tulevan Venäjältä.

Naton Trident Juncture -harjoitus loppui keskiviikkona. Norjassa varoitus häirinnästä annettiin jo lokakuun lopulla, kun Naton suursotaharjoitus alkoi. Samalla alueella on todettu häirintää ennenkin. Viranomaisten mukaan häirintä ei vaaranna lentoliikennettä.

Naton suursotaharjoitus -harjoitus loppui Norjassa keskiviikkona. Nato-maiden lisäksi Trident Junctureen osallistuivat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi. Yhteensä mukana on ollut 50 000 sotilasta, joista noin 600 oli Suomesta.
Tuoreimmat