Kotimaa

Tuhotöihin ja rivoiluun risteilyllä kannustava lista levisi lukiossa – oppilas soitti laivalta ja kertoi mistä ”risserallissa” on kyse

Julkaistu:

Helsinkiläislukion oppilaan mukaan Ilta-Sanomien uutisessa mainitulla risteilyllä ei ole aiheutettu häiriötä.
Ilta-Sanomat julkaisi torstaina käsiinsä saaman, helsinkiläislukiossa levinneen ”risserallin” tehtävälistan. Niin sanotussa risserallissa on kyse pelistä, jossa oppilaiden risteilyllä kerätään pisteitä erilaisiin vaikeusasteisiin lukeutuvilla tehtävillä.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan risteilylle suunnitellun pelin tehtävälista oli levinnyt joidenkin helsinkiläislukion oppilaiden keskuudessa.

Lue lisää: Helsinkiläislukiossa levisi risteilylle suunniteltu peli – pisteytetty tehtävälista järkytti Silja Serenaden henkilökunnan: ”Mauttomuuden rajan yli”

Automaattisen voiton rallissa saa listan mukaan heittämällä pelikoneen mereen, vetämällä palohälyttimen tai päästämällä pelastusveneen vapaaksi siten, että se tippuu mereen.

Hardcore-tason tehtävistä – kuten Ruotsin satamassa uimisesta ja ostoskärryjen mereen heittämisestä – saa 20 pistettä. Jackpotin, eli 40 pistettä saa esimerkiksi jäämällä Maarianhaminassa laivasta tai harrastamalla seksiä yli 50-vuotiaan kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helpoimman kategorian tehtävistä saa kaksi pistettä. Niihin kuuluvat esimerkiksi maidon tilaaminen jäillä baarissa tai karaoken laulaminen. Välimaastossa olevissa tehtävissä pisteitä voi kerätä esimerkiksi juomalla omaa virtsaa tai teippaamalla sammunut kaveri kiinni sänkyyn. Lisähaastetta tuo se, että tehtävät pitää videoida pisteitä saadakseen.

Lukion rehtori vahvisti torstaina IS:lle, että koulun opiskelijoita on parhaillaan risteilyllä, mutta risserallista hän ei ollut kuullut. Rehtori kertoi, että oppilaat ovat järjestäneet risteilyn itse.

Lukion oppilas: ”Ei täällä kukaan lähde mitään omaisuutta rikkomaan”

Kyseisellä risteilyllä oleva helsinkiläislukion oppilas kertoi IS:lle torstai-iltana, että risserallia ei ole risteilyllä yhteisesti eikä virallisesti pelattu.

Oppilas oli yhteydessä Ilta-Sanomiin kertoakseen, että risteily on sujunut rauhallisesti eikä reissulla hänen mukaansa ole aiheutettu häiriötä. Hän sanoo puhuvansa useampien risteilylle osallistuvien lukion oppilaiden puolesta.

– Sitä peliä ei ole ollut yhteisesti päällä. Jotkut tekevät pikkutehtäviä täällä ihan huvikseen ajankuluna, mutta meidän koululla se ei ole millään tavalla kilpailuhenkistä. Ei täällä kukaan lähde mitään omaisuutta rikkomaan tai yleistä häiriötä aiheuttamaan.

Hän lisää, että risteilyllä mukana ovat valvojat, jotka hänen mukaansa puuttuvat asioihin, mikäli alkaisi tapahtua ”jotain todella tyhmää”.

Oppilaan käsityksen mukaan joillain henkilöillä peli oli risteilylle jossain vaiheessa suunnitteilla, mutta asia jätettiin sikseen, eikä tehtävälistaa hänen mukaansa virallisesti julkaistu tai jaettu risteilyn osallistujille ennen matkaa.

IS:n saamassa listassa mainitaan kuitenkin selkeästi useammassa kohdassa kyseisen lukion nimi. Lista on kiertänyt oppilaiden keskuudessa.

Oppilas kertoo, että tehtävälista ei ole kyseisen helsinkiläislukion omaa käsialaa, vaan se on löytynyt verkosta jo muutamia vuosia.

Hän kertoo risseralli-pelin olevan yleisesti lukiolaisten tiedossa. Sitä harrastetaan hänen ymmärryksensä mukaan jossain määrin ja joissain muodoissa monissa lukioissa.

– Kaikkihan tietävät risserallin jo entuudestaan. Se on niin vanha juttu. Mutta mitä minä olen kuullut, niin ainakin meidän koulussa osallistujaprosentti on yleensä aika pieni.

Hänen mukaansa osa tehtävistä on listalla vitsinä, eikä niitä olekaan tarkoitus suorittaa. Oppilas uskoo hänen lukiossaan olevan yleisesti tiedossa, että kovimmat listan tehtävistä ovat vitsiä.

– Esimerkiksi se palohälytyksen käynnistäminen on ihan sataprosenttisesti vitsiä, ja kaikki ymmärtävät sen. Ei kukaan täysjärkinen halua aiheuttaa palohälytystä ja laivan mahdollista evakuointia, oppilas sanoo.

Tallink-Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd kommentoi IS:lle aiemmin torstaina, että keskiviikkona Tukholmaan lähteneellä Silja Serenadella ei ole havaittu poikkeuksellisia tapahtumia järjestyksenvalvonnassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt