Kotimaa

Kakadu jälleen pakomatkalla Itä-Helsingissä, omistaja ei selvillä: ”Seikkailumielellä se menee siellä”

Julkaistu:

Kakadu on jälleen karkuteillä Itä-Helsingissä. Pelastuslaitos yritti saada aran karkulaisen kiinni Vuosaaressa, mutta lintu otti hatkat lentäen. Kakadu on tällä hetkellä teillä tietymättömillä.
Itä-Helsingin Vuosaaressa yritettiin pelastaa torstaina iltapäivällä karkuteille lähtenyttä kakadua. Pelastuslaitos sai ilmoituksen eläinpelastustehtävästä Kaivonkatsojantiellä kello kahden jälkeen.

Ylipalomies Tom Ahtikari kertoo, että komean töyhdön omaava lintu kökötti muina kakaduina koivupuun oksalla sisäpihalla Kaivonkatsojantiellä.

Ahtikarin mukaan kakadua yritettiin saada kiinni kahden pelastuslaitoksen yksikön voimin, mutta turhaan. Ahtikari sanoo, että kyseessä on selkeästi lemmikkikakadu, väriltään valkoinen.

Ensin lintua yritettiin houkutella alas muutamien papukaijaharrastajien avulla, mutta tämä strategia ei siihen tehonnut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yritimme sitten lähestyä sitä nostolavan kanssa, mutta ei päästy lähellekään. Tilanne raukesi niin, että kakadu lähti lentoon. Se lensi tuonne talojen yli useita satoja metrejä ilmeisesti metsikköön.

Ahtikarin mukaan hatkat ottaneesta linnusta ei ole puusta pois lennähtämisen jälkeen saatu näköhavaintoa, eikä sen sijainnista siis ole tietoa. Myöskään omistaja ei ole toistaiseksi tiedossa.

– Vaikka me saataisiin tuo nostolava siihen viereen, niin emme pääsisi varmaan lähellekään. Se ei päästä lähelle ollenkaan, se on sen verran arka. Se lähtee aina pakoon. Seikkailumielellä se menee siellä, kunnes ilmat kylmenevät ja ruoka alkaa loppua. Josko siitä sitten vähän helpottuisi se kiinni saaminen.


Ahtikari kertoo, että pelastuslaitoksen tehtävä onkin tältä erää paketissa, ja nyt ollaan odottelevalla kannalla.

– Nyt meillä ei oikein ole mitään muuta tehtävissä. Emme saa sitä millään kiinni, ennen kuin joku tekee siitä uuden havainnon sellaisessa paikassa, minne pääsemme nostolavalla.

Itä-Helsingissä karkumatkalle karauttanut kakadu on työllistänyt pelastuslaitosta viikon sisään myös aiemmin. Joitain päiviä sitten nuori neitokakadu-Tico ampaisi nimittäin ulos Tammisalossa sijaitsevan asunnon ikkunasta ja suuntasi Roihuvuori-Herttoniemi -akselille.

Ylipalomies sanoo, että tällä hetkellä karussa oleva kakadu ei suuremman kokonsa vuoksi voi olla sama, joka työllisti pelastuslaitosta vain päiviä aiemmin.

Ahtikari ihmettelee Itä-Helsingissä lyhyen ajan sisällä karkailleita kakaduja.

– Onhan tämä aikamoinen sattuma. Ei tällaista ole aikaisemmin sattunut omalla urallani. Papukaijat ovat fiksuja lintuja. Ne saattavat avata häkkinsä oven omalla nokallaan sisäpuolelta, ja jos ikkuna on jäänyt raolleen, niin kyllä ne konstit keksii.

Vapaudenkaipuisen Ticon lauantaina alkanut seikkailu marraskuisessa Itä-Helsingissä päättyi onnellisesti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Karussa ollut lintu paikallistettiin Abraham Wetterin tien koirapuiston tuntumassa metsikköön.

Kakadujahdista muotoutui arvattua pidempi prosessi, sillä Tico lennähteli puusta toiseen, eikä suostunut hevillä antautumaan. Tico saatiin lopulta kiinni pelastuslaitoksen ansiokkaan nostolava- ja haavitoiminnan ansiosta.

Lue lisää: Karannut kakadu on vihdoin turvassa – Kun se pääsi uupuneena kotiin, kiukkuinen tyttöystävä alkoi heti nokkia

Näitkö karanneen kakadun? Ota kuva ja lähetä se Ilta-Sanomiin Whatsappilla numeroon 040-6609019 tai tästä linkistä.