Kotimaa

Stubb otti murskatappion vastaan hymyhuulin: ”En harkitse mitään muuta vakavasti, kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua”

Julkaistu:

Kärkiehdokaskisan selkein lukemin hävinnyt Stubb ei rökäletappiotaan harmitellut.
Suomen ja kokoomuksen Alexander Stubb kärsi murskatappion EPP:n kärkiehdokaskisassa Saksan Manfred Weberille.

Weber voitti Stubbin lukemin 80-20.

Yltiöpositiivinen Stubb oli yhtä hymyä tappion jälkeen.

– Ihan hyvältä tuntuu. Tämä oli suuri saavutus pienelle Suomelle. Tulos olisi voinut olla astetta parempi, mutta kampanja oli hyvä. Minulla on jäänyt kaikesta oikein hyvä mieli. Olen iloinen, Stubb sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eipä ole Euroopan väestöstä 20 prosenttia suomalaisia. Ihan hyvin saatiin ääniä, Stubb jatkoi.

Weber oli koko ajan kisan ehdoton ennakkosuosikki, ja Weber ei juuri kampanjoinut. EPP:n ryhmäjohtaja europarlamentissa oli EPP:n väelle tuttu, Stubb ei.


Stubb suuntasi oman kampanjansa suurelle yleisölle, ei kärkiehdokkaasta äänestäneille EPP:n äänivaltaisille huippukokousedustajille.

– En lähtenyt vetämään kovaa kampanjastrategiaa. Tärkeintä oli se, että kosketimme hirveän monen ihmisen sydäntä ja ajatuksenkulkua. Palaute on ollut positiivista. Se, että ei voitettu delegaatioiden sydämiä, se on eri juttu, Stubb perusteli.

Stubb ei kertonut mitään uutta tulevaisuudensuunnitelmistaan. Stubb jatkaa EIB:n pankinjohtajana Luxemburgissa.

– Mennään takaisin sorvin ääreen. Muutaman tunnin päästä on puhe ilmastonmuutoksesta yhdessä Al Goren kanssa Finlandia-talolla. Huomenna aamulla on CMI:n hallituksen kokous ja maanantaiksi pitäisi ostaa paluulippu Luxemburgiin. Homma jatkuu siellä, Stubb kertoi.

– En harkitse mitään muuta vakavasti kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua, Stubb totesi.

Stubbin aikeissa oli juoda kulaus viiniä myös kokouspaikalla Messukeskuksessa tukijoukkonsa kanssa.

– Jatkan tästä tiimin kanssa. Otan muutaman lasin vinkkua. Älkää kertoko siitä Al Gorelle, koska menen puhumaan hänen kanssaan ilmastonmuutoksesta, Stubb letkautti.

Jos Stubb kertoisi aikeistaan olla ehdolla vaaleissa, hän joutuisi heti ottamaan virkavapaata.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa Stubb ei ole missään tapauksessa ehdolla, kotimaan politiikka ei Stubbia enää kiinnosta.

Ex-pääministeri ja ex-kokoomusjohtaja Stubb myönsi, että kärkiehdokaskisa sytytti kipinää eurooppalaiseen politiikkaan.

– Hirveän hyvä tunne tuli, se täytyy myöntää. Luulin kaksi vuotta sitten, että politiikka on kokonaan taakse jäänyttä elämää, kansallinen politiikka sitä edelleen on. Kun pääsi eurooppalaisiin kehiin, kyllä se hirveän hyvältä tuntui, Stubb totesi.

– Toivon, että kokoomus saa eduskuntavaaleissa muutaman prosentin enemmän kuin minä sain tässä vaalissa, Stubb sanoi.

Jos kokoomus on eduskuntavaaleissa suurin puolue, Suomen seuraava komissaari on kokoomuslainen.

Eduskuntavaalien jälkeen ehtii vielä ilmoittautua eurovaaliehdokkaaksi. Stubb ei halunnut spekuloida, ryhtyykö hän meppiehdokkaaksi kokoomuksen mahdollisen vaalivoiton jälkeen.

– Nyt mennään takaisin hommiin. Tämä oli viiden viikon rutistus. Toivon, että vaaliohjelmasta, jonka kirjoitin, voidaan myös käyttää myös kokoomuksen vaalikampanjoissa. Onko Stubb mukana vai ei, se on eri juttu, Stubb muotoili.

IS kysyi puheenjohtaja Petteri Orpolta (kok), että olisiko kokoomuksella joku muu ehdokas Suomen komissaariksi kuin Stubb.

– Kovempaa eurooppaosaajaa Suomesta ei löydy. Eli Alex on erittäin pätevä komissaarin tehtävään tai Euroopassa oleviin tehtäviin. Olen erittäin iloinen tähän, että Alex lähti tähän (kärkiehdokaskisaan) mukaan ja palasi politiikkaan, ja rytinällä tulikin. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Orpo muotoili.

Kärkiehdokaskisasta kannuksia kerännyt Stubb noussee myös esiin, kun eurovaalien jälkeen EU alkaa jakaa johtotehtäviään.

EPP valitsi nyt Weberin ehdokkaakseen seuraavan EU-komission puheenjohtajaksi Jean-Claude Junckerin paikalle.

Todennäköisesti Suomi ei tule saamaan EU:n paikkajaossa neljää muutakaan johtopaikkaa, esimerkiksi korkean ulkopoliittisen edustajan tehtävää.

– Katson palasen kerrallaan. Ne ovat niin kiven takana ja sattumankauppaa. Niistä on turha unelmoida, Stubb arveli mahdollisuuksistaan EU:n tulevassa salkkujaossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt