Kotimaa

Syyttäjä: Perheenisä ehti sanoa vain neljä sanaa ennen tappavia iskuja – epäillyllä erikoinen selitys taistelupuukolle

Julkaistu:

Perheenisän tapon tunnustanut 24-vuotias mies oli teon aikaan syyntakeeton. Puolustus vaatii, että vastaaja jätetään rangaistukseen tuomitsematta. Syyttäjä vaatii 12:n vuoden vankeusrangaistusta.
40-vuotiaan Petri Salosen tupakanhakumatka koitui hänen kohtalokseen Tampereen Tesomalla 28. joulukuuta 2014. Palatessaan tuolta reissulta hän kohtasi kevyenliikenteen väylällä 21-vuotiaan miehen.

Nuorimies pyysi Saloselta tupakan jämiä ja saikin ne. Kaksikko käveli vähän matkaa rinnakkain. Tupakan poltettuaan nuorimies jäi askeleen verran Salosesta jälkeen. Sitten hän tarttui uhria olkapäästä ja iski häntä kahdeksan kertaa taistelupuukolla eri puolille kehoa.

Syyttäjän mukaan Salonen ehti sanoa vain: “Mitäs sä nyt aiot?”

Sydämeen osunut isku oli kuolettava. Salonen menehtyi noin sadan metrin päässä siitä paikasta, missä puukotus alkoi.


Syytetyllä on erikoinen selitys sille, miksi hän kantoi mukanaan taistelupuukkoa. Syynä oli se, että hän aikoi mennä auttamaan, jos hän näkee väkivaltarikoksen tapahtuvan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekonsa jälkeen mies pakeni juosten Tesoman valtatien toiselle puolelle. Viikkoa myöhemmin poliisikoira löysi sieltä taistelupuukon kahvaa myöten maahan upotettuna. Läheltä löytyi puukon tuppi. Tutkinnassa tupesta löytyi surmaajan ja uhrin dna:ta.


Taposta syytetty tunnusti teon vasta kolme ja puoli vuotta myöhemmin.

– Hän oli todennut, millaista tuskaa tämä aiheuttaa asianomistajille. Siitä syystä hän päätti tunnustaa teon, sanoo syytetyn avustaja, asianajaja Arno Miettinen.

Esitutkinnan aikana mies päätettiin lähettää mielentilatutkimukseen. Siellä todettiin, että teon aikana hän on ollut syyntakeeton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hänellä ei ollut mahdollisuutta toimia toisin. Hänet tulee jättää rangaistukseen tuomitsematta, sanoo syytetyn avustaja Miettinen.

– Hän on erittäin pahoillaan siitä, että näin on tapahtunut, ja hän pyytää asianomistajilta anteeksi, Miettinen sanoi.


Syyttäjä vaatii 24-vuotiaalle miehelle 12 vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan teko oli erityisen raaka, koska se kohdistui tuntemattomaan henkilöön, mitään motiivia ei ollut, ja teko toteutettiin kohdistamalla uhriin useita veitseniskuja.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 21. marraskuuta.