Haminan 740 000 € maksaneen jättilipputangon kohtalo huojuu – urakoitsijan venäläisissä laskelmissa puutteita

Laskelmien on tarkoitus valmistua viikonlopuksi.

Haminaan pystytettiin satametrinen lipputanko.

Haminaan pystytetyn, noin 740 000 euroa maksavan 100-metrisen tangon lujuuslaskelmia käydään parhaillaan läpi niin sanottuna jälkilaskentana turvallisuuden varmistamiseksi.

Tangon tarkastaneen A-Insinöörien toimialajohtaja Timo Leppänen kertoo Ilta-Sanomille, että sen asiantuntijoiden suorittamassa venäläisen toimittajan rakennelaskelmien etukäteistarkastuksessa havaittiin puutteita, jotka raportoitiin Haminan kaupungille lokakuun alussa.

Tuolloin havaittiin, että teräsrakenneurakoitsijan toimittamat rakennelaskelmat eivät anna luotettavaa kuvaa rakenteen toiminnasta.

Lipputanko on valmistettu Venäjällä.

A-Insinöörien Haminan rakennusvalvontaan toimittamien vertailulaskemien mukaan lipputanko ei täytä eurooppalaisia standardeja ja Suomessa vaadittua varmuustasoa.

Onko laskelmat tehty niin sanotusti venäläisin metodein?

– Siinä on luultavasti käytetty muita laskentatapoja kuin eurokoodi-standardia. Sen tarkemmin en osaa sanoa, Timo Leppänen kertoo.

Onko tangon kohtalo vaakalaudalla?

– En voi lopullisesti näin sanoa. Vaadimme tangon toimittajalta lisälaskelmia ja lopulta Haminan kaupungin rakennusvalvonta tekee niiden perusteella päätöksen.

Jättisalkoon nostettavan jättilipun ovat lahjoittaneet lukuisat valtiot.

Leppänen kertoo, että lisäselvitykset valmistuisivat jo tänään torstaina. Ne on tarkoitus käsitellä perjantaina. Haminan kaupungin johtava rakennustarkastaja Ari Brusila vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

Brusila lisää, että kaupunki julkaisee asiasta oman tiedotteensa viikonloppuun mennessä.

Aikaisemmin julkaistu havainnekuva lipputangosta Haminan maisemassa. Tässä tangon korkeus on vain 75 metriä, nyt pystyssä oleva tanko on 100 metrinen.

Haminan jättilipputanko on osa isompaa kokonaisuutta, joka kantaa nimeä Lippumaailma.

Lippumaailmaan aiotaan pystyttää jokainen YK:n jäsenvaltion lippu. Tällä hetkellä Lippumaailmasta on avattuna kaksi osaa: Suomen lipun tie sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden liput.

Lue lisää: Suomen lipun tunnistavat kaikki... Mutta tässä 147 muuta lippua – montako tunnistat?

Jättilipun vaikeuksista uutisoi aiemmin Suomen Kuvalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?