Kotimaa

Brother Christmasia epäillään törkeistä talousrikoksista – tutkinta valmistunee jouluksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Poliisi odottaa tapauksen esitutkinnan valmistuvan jouluksi.
Brother Christmasina tunnettuun Ari Koposeen ja hänen hyväntekeväisyystoimintaansa kohdistuvien talousrikosepäilyjen tutkinta valmistunee jouluksi.

Keski-Uusimaa kertoi hiljattain, että tutkinnan rikosnimike olisi muuttunut esitutkinnan aikana törkeäksi, mutta tämä ei pidä paikkansa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Pirttilä kertoo Ilta-Sanomille, että rikosnimikkeet ovat olleet alusta lähtien samat.

Rikosilmoitukseen oli kirjattu muun muassa epäilty kavallus, kirjanpitorikos ja rahankeräysrikos, mutta ne ovat olleet vain rikosilmoitukseen kirjattuja nimikkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun poliisi aloitti tutkinnan, se asetti nimikkeeksi heti törkeän kirjanpitorikoksen ja rahankeräysrikoksia.

– Juuri näin. Tässä on sekoitettu terminologia, Pirttilä sanoo.

– Rahankeräysrikosten määrään en ota kantaa.

Lue lisää: Tästä on kyse: Brother Christmasin rahankeruu ja verkkoviestit aiheuttivat myrskyn

Pirttilä kertoo, että jutun esitutkinta kestää vielä arviolta kaksi kuukautta. Jos kaikki menee hyvin, eikä tapauksessa ilmene tarvetta lisäselvityksille, Pirttilä uskoo esitutkinnan valmistuvan jouluksi, mutta myös tammikuu on mahdollinen.

Poliisi on tutkinut Brother Christmasin toimintaa huhtikuusta alkaen. Ensin sosiaalisen median kautta huimaan julkisuuteen noussutta hyväntekijää syytettiin lehdissä väärinkäytöksistä, ja sitten poliisi aloitti tutkinnan.

– Meitä kohtaan on esitetty julkisuudessa lukuisia perusteettomia väitteitä siitä, että yhdistyksemme raha-asioissa olisi joitain epäselvyyksiä, vääryyksiä tai jopa laittomuuksia. Kiistän painokkaasti kaikkien tällaisten väitteiden paikkansapitävyyden, Brother Christmas eli Ari Koponen totesi maaliskuussa tiedotteessaan.

Lue lisää: Tämä Brother Christmasin tiedotustilaisuudesta selvisi: Ei näyttöä väärinkäytöksistä, nosti 15 500 euroa palkkaa

Koponen on pyrkinyt aktiivisesti puhdistamaan mainettaan. Hän muun muassa tilasi hyväntekeväisyystoimintaa pyörittävään Brother Christmas -yhdistykseensä erityistilintarkastuksen.

Juttua muokattu kello 9.27. Keski-Uusimaa-lehdestä alun perin siteerattu uutinen tutkintanimikkeen koventumisesta ei pitänyt paikkaansa, vaan tapausta on tutkittu alusta alkaen törkeinä rikoksina.