Kotimaa

Huippukokous käynnissä, Stubbin ja Weberin kärkiehdokaskisa kuumimmillaan – ”Yritetään muutama maali saada tässä loppuminuuteilla”

Julkaistu:

EPP pitää huippukokoustaan Helsingissä ja valitsee huomenna ehdokkaansa komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.
Kamppailu EPP:n kärkiehdokkuudesta on kuumimmillaan Helsingin Messukeskuksessa. Alexander Stubb vai Manfred Weber?

Euroopan kansanpuolue EPP pitää kaksipäiväistä huippukokoustaan ja valitsee huomenna oman ehdokkaansa komission seuraavaksi puheenjohtajaksi Jean-Claude Junckerin jälkeen.

EPP on europarlamentin suurin ryhmä, ja noin vuoden kuluttua aloittavan uuden EU:n komission puheenjohtaja lienee myös EPP:stä.

Saksan Weber on kärkiehdokaskisan ehdoton ennakkosuosikki, vain harvat uskovat suomalaisen Stubbin voittoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtaosa eri maiden delegaatioista on etukäteen kertonut tukevansa Weberiä. Äänestys on huomenna aamupäivällä, ja 734 virallista kokousedustajaa käy laittamassa oman äänestyslippunsa äänestysuurnaan.


Niin Stubb kuin Weber käyvät viime hetken käännytystyötä ja kampanjointia kokouspaikalla. Kummallakin kärkiehdokkaalla on kymmenien avustajien tukitiimit kokouspaikalla, ja ehdokkaat itse kiertävät tilaisuudesta toiseen.

Jos mittarina käyttää ennen puoltapäivää järjestettyjä lyhyitä tiedotustilaisuuksia, ennakkosuosikki Weber kiinnostaa Euroopan mediaa enemmän. Weber keräsi ympärilleen silmin nähden suuremman toimittajajoukon kuin Stubb.

Stubb ei halunnut vetää tästä johtopäätöksiä.

– Ei, olimme vähän myöhässä, tulimme jälkijunassa. Ei tässä mitään, hyvin menee, Stubb totesi.

Stubb on tänään ehtinyt pitää jo kolme tiedotustilaisuutta.

Päivän ohjelmassa on neljä puhetta, noin 15 tapaamista eri delegaatioiden kanssa, debatti Weberin kanssa ja huippukokousillallinen.

Sen jälkeen Stubb aikoo hetkeksi hellittää hellittää ja levätä.

– Ei mene läpi yön. Varmaan kannattaa valmistautua (aamun) puheeseen ja ottaa pikkuisen happea. Johonkin kello 23–24 asti menee, muutaman tunnin yöunet, aamulenkki, niin jaksaa huomenna painaa, Stubb suunnitteli.


Stubb myöntää realistisesti, että Weber on etumatkalla. Optimistina ja hyvänä kampanjoijana tunnettu Stubb uskoo mahdollisuuksiinsa huomisessa, salaisessa lippuäänestyksessä.

– Jokaisesta delegaatiosta tulee positiivista palautetta ja ääniä. Tosiasia on, että julkinen tuki on ollut Weberillä alusta saakka, ja hän on ilman muuta ennakkosuosikki. Yritetään muutama maali saada tässä loppuminuuteilla.

– En usko, että puoluetukijoita tulee uusia, yksi tai kaksi, mutta niillä ei ole tässä vaiheessa hirveästi merkitystä. Se on se salainen lippuäänestys, joka ratkaisee. Katsotaan millaiset lukemat sieltä tulevat, Stubb tuumaili.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt