Kotimaa

Suomeen virtaa nyt lämmintä ilmamassaa – kokenut meteorologi hämmästyi: ”Lämpötilat ovat olleet harvinaisen korkeita”

Julkaistu:

Ilmastonmuutos näkyy jo Suomen lämpötiloissa. Marraskuu on alkanut poikkeuksellisen lämpimänä, syyskuu oli jo kymmenes tavanomaista lämpimämpi, kun lämpölukemia vertaa pitkän ajan keskiarvoon.
Lauha ja kostea sää jatkuu vielä ainakin niin pitkään kuin arvaa ennustaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

– On huomattavasti lämpimämpää, mutta ennätyslämmintä ei vielä ole. Jos katsoo kuluvan kuukauden ensimmäisen viikon lämpötiloja, ne ovat selvästi tavallista suurempia. Paikoin lämpötilat ovat olleet harvinaisen korkeita.

Korkea lämpötila johtuu eteläisestä ilmavirtauksesta, mutta meteorologi kertoo, että myös ilmastonmuutoksella osansa poikkeukselliseen keliin.

Lämpötila Suomessa on kolmesta kuuteen astetta korkeampi kuin se on ollut keskimäärin tähän aikaan vuodesta, erot ovat erisuuruisia eri alueilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Esimerkiksi Sodankylässä kuuden marraskuun ensimmäisen päivän keskilämpötila on +0,6, mikä on aika korkea, kun normaalisti oltaisiin selvästi pakkasen puolella, noin -5 asteen paikkeilla.

Kaisaniemessä Helsingissä on noin 8 astetta lämmintä, kun keskimäärin samaan aikaan vajaata neljää astetta, Valta kertoo.

Harvinaisen lämmintä on ollut esimerkiksi eteläisessä saaristossa ja käsivarressa.


Sää pysyy lämpimänä vielä ainakin reilun viikon, Valta kertoo. Pohjoisessa ollaan meteorologin mukaan matkalla tavanomaisempia lämpötiloja.

Itään ja pohjoiseen puhaltaa todennäköisesti viileää ilmaa viikon puolen välin tienoilla, minkä jälkeen ilmavirtaukset kääntyvät jälleen etelän puolelle.

Lapissa lämpötila laskee muutamaan pakkasasteeseen, itärajan tuntumassa käydään nollassa.

Meteorologi vertaa kuluvan kuukauden lämpötiloja Ilmatieteen laitoksen tietokantaan, jonne on kirjattu lämpötilahavaintoja vuodesta 1980.

Vuosi on ollut muutenkin merkillisen lämmin. Kyse on yksittäisistä sääilmiöistä, mutta myös laajemmin ilmaston lämpenemisestä.

– Ilmastonmuutos ei ole tulossa, vaan se on jo menossa.

Eteläinen ilmavirtaus lämmittäisi ilmaa joka tapauksessa myös marraskuussa, mutta Meteorologi kertoo, että aiemmin olisi ollut silti viileämpää kuin tällä hetkellä.

– Olisi karkeasti asteen tai parin kylmempää, jos vastaavanlainen ilmavirtaus olisi ollut muutama vuosikymmen sitten.

Lämpötilan muutos näkyy selvästi 1990-luvulta, meteorologi sanoo. Merkkejä on voinut havaita Vallan mukaan esimerkiksi Itämeren jäätymisessä.

– Myös viime syyskuu on hyvä esimerkki. Syyskuu oli kymmenes tavanomaista lämpimämpi peräkkäin, jos verrataan aikaväliä 1981–2010. Voihan joku sanoa, että kyseessä on sattuma, mutta sen, jos heitetään kruunua ja klaavaa ja kruuna tulee kymmenen kertaa peräkkäin, todennäköisyys on yksi tuhannesta. Kyseessä ei ole sattuma, muutos on alkanut pikkuhiljaa näkyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt