Kotimaa

Ala-asteen katto romahti vaarallisesti – rakennusalan ammattilainen: ”Jossain on tapahtunut vakava virhe ”

Julkaistu:

Koulu
Romahduksen syyksi epäillään peruskorjauksen yhteydessä tehtyä rakenteellista virhettä.
Oulunkylän ala-asteen kouluviikko alkoi ikävillä uutisilla, kun koulun henkilökunta huomasi maanantaiaamuna yhden luokkahuoneen katon romahtaneen alas.

Onnettomuus sattui mitä ilmeisemmin viikonlopun aikana eikä kukaan loukkaantunut rytäkässä.
Rakennusalan ammattilainen on huolestunut näkemästään.

– Valokuvista arvioidessa täytyy olla varovainen, mutta tilanne vaikuttaa vakavalta, toteaa rakennusasiantuntijajärjestö RKL:n toimitusjohtaja Hannu Järveläinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä hetkellä romahduksen syyksi epäillään peruskorjauksen yhteydessä tehtyä rakenteellista virhettä. Koulurakennus peruskorjattiin muutama vuosi takaperin.

– Tavara on tullut sen verran ryminällä alas, että jokin rakenteellinen ratkaisu siellä on pettänyt. Kyseessä ei ollut mikään kevyen alakaton romahtaminen, vaan sieltä tuli alas painavampia massoja, levyjä ja eristeitä.


Alakatolla Järveläinen tarkoittaa ripustettua kattorakennetta, joita käytetään useissa julkisissa tiloissa. Alakaton yläpuolella menee monesti putkistoja tai ilmanvaihtokanavia. Niiden päällä on katon kantava rakenne, joka kantaa ylemmät kerrokset.

Hannu Järveläinen ei muista, milloin olisi viimeksi nähnyt mitään vastaavaa.

– Alakattoja pettää silloin tällöin, mutta nehän ovat yleensä vähän kevyempiä. Tässä oli kuvien perusteella kyse astetta vakavammasta asiasta.

– Tämä on syytä selvittää juurta jaksaen. Jossain siinä on tapahtunut vakava virhe – suunnittelussa vai rakentamisessa, vai molemmissa?


Oulunkylän ala-asteen vuonna 2015 käynnistyneen peruskorjauksen pääurakoitsija oli Kenno-rakenne Oy, joka on sittemmin muuttanut nimensä Näätätien rakennuspalveluksi ja asetettu konkurssiin syksyllä 2017.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan päällikkö Sakari Heikkinen ei ole tietoinen, että kyseistä yritystä olisi käytetty muissa kaupungin kohteissa.

Heikkisen mukaan muutaman vuoden takaiseen peruskorjaukseen ei liittynyt viivästyksiä tai mitään muutakaan poikkeuksellista.

– Ennen kuin tiedämme kenellä on vastuu, täytyy selvittää, mistä onnettomuus johtuu, Heikkinen sanoo.


Urakkakilpailuun haki aikanaan yhteensä yhdeksän toimijaa, joista kaksi lopulta antoi tarjouksen. Tarjousten vertailuperusteena olivat hinta ja laatu, joista kummastakin oli mahdollisuus saada 50 pistettä. Kenno-rakenne voitti tarjouskilpailun sadalla pisteellä.

Kenno-rakenteen tarjous oli yli miljoona euroa kilpailijaansa halvempi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt