Bettina Sågbom arvostelee miesten tasa-arvoseminaarin porttikieltoa: – ”Ongelma on, että kovat feministit ovat kieltäytyneet”

Åbo Akademi näytti ovea miesten tasa-arvoseminaarille. Paneelikeskustelun moderaattori, tv-kasvo Bettina Sågbom ei ymmärrä ratkaisua.

Bettina Sågbom ei ymmärrä Åbo Akademin ratkaisua.

7.11.2018 7:19

Bettina Sågbom, pitkän linjan toimittaja, ja muun muassa Bettina S -keskusteluohjelmasta tunnettu tv-kasvo toimii Jämställdhet ur mansperspektiv – en provocerande självklarhet -seminaarissa paneelikeskustelun moderaattorina. Kohu ei tullut hänelle yllätyksenä.

– En ole hirveän hämmästynyt. Aina, kun on jossain ollut tällaisia aiheita, on syntynyt helposti kohu. Tämä on hyvin herkkä aihe, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Sågbomia pyydettiin moderaattoriksi jo muutamia viikkoja sitten. Hänen oli tarkoitus tehdä se omalla ajallaan, mutta Svenska Ylen tuottaja kiinnostui aiheesta ja ehdotti paneelikeskustelun striimaamista.

 Aina, kun on jossain ollut tällaisia aiheita, on syntynyt helposti kohu. Tämä on hyvin herkkä aihe.

– Pomo hyväksyi asian sillä ehdolla, että kannamme journalistisen vastuun siitä, että keskustelu on tasapainoinen eikä juupas–eipäs-väittely.

– Tuolloin (19.11) on kansainvälinen miesten päivä. Tarkoitus on keskustella tasa-arvosta miesnäkökulmasta sekä siitä, miksi tämä aihe on niin vaikea ja menee helposti tunnepuolelle.

Sågbomin mukaan seminaari esitettiin aluksi virheellisessä valossa.

– Se lähti vähän lapasesta. Ekassa lehtijutussa kirjoitettiin, että paikalle kutsutaan #metoo-kriittisiä keskustelijoita, vaikka keskustelussa ei ole kyse metoosta. Yritin koko päivän korjata asiaa, mutta se oli ihan kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi.

Lue lisää: Åbo Akademi kielsi miesten tasa-arvoseminaarin tiloistaan – päävieraaksi pyydetty ysäritähti raivostui: ”Skandaali”

Sågbom kertoo, että Yle on joutunut kohun myötä ikävien hyökkäysten kohteeksi somessa. Hän kiittelee esimiehiään, jotka ovat pitäneet päänsä kylminä.

– Heille on tullut todella paljon paskaa niskaan. Olen itse joutunut menemään koko ajan someen korjaamaan asiavirheitä. Väitetään muun muassa, että Yle pumppaa tähän rahaa, mutta Yle ei maksa tästä mitään. Kenenkään verorahat eivät mene tähän.

Juontaja Bettina Sågbom Svenska Ylen suuressa vaalitentissä Pasilassa Helsingissä maaliskuussa 2017.

Järjestäjät halusivat paneelikeskusteluun feministejä ja olivat buukanneetkin pari henkilöä. Kun kohu alkoi viime viikolla Åbo Akademissa, nämä henkilöt vetäytyivät seminaarista.

– Selitys on se, että he olivat lupautuneet mukaan ennen kuin olivat paneutuneet asiaan. Ongelma on, että monet kovat feministit, jotka ovat valittaneet seminaarista, ovat kieltäytyneet kutsusta tulla keskustelemaan, koska he inhoavat Bardia, Sågbom selventää.

 Saan kyllä sinne myös feministejä. Jos en täältä, niin sitten Ruotsista. Heillä ei ole mitään samaa ongelmaa keskustella Bardin kanssa.

– Facebookin ryhmissä on tullut esimerkiksi ehdotus, että keskustelijaksi pitäisi tulla eräs ruotsalainen feministibloggaaja, joka on julkisesti sanonut miesten olevan sairaus. Silti Bard ei saisi heidän mielestään olla keskustelijana, hän ihmettelee.

Yksi kritiikin kohteista on ollut seminaarissa esitettävä dokumentti The Red Pill, jossa feministiksi itseään tituleeraava Cassie Jay tutustuu vuoden ajan miesten oikeuksia ajavan liikkeen jäseniin. Dokumentti aiheutti kohun ilmestyessään 2016.

– Yle ei tietenkään voi striimata elokuvaa, mutta katsoin sen mielenkiinnosta. Halusin tietää, mistä on kyse, enkä suoraan sanottuna ymmärrä kohua, Sågbom sanoo.

 Facebookin ryhmissä on tullut esimerkiksi ehdotus, että keskustelijaksi pitäisi tulla eräs ruotsalainen feministibloggaaja, joka on julkisesti sanonut miesten olevan sairaus.

Sågbom pitää nykyajan keskusteluilmapiiriä hyvin vaikeana. Tietyt aiheet, kuten tasa-arvo tai maahanmuutto on hankala nostaa esille. Vaikka niitä käsittelisi miten, aina joku suuttuu.

Hän kuitenkin uskoo, että paneeliin saadaan hyviä keskustelijoita.

– Saan kyllä sinne myös feministejä. Jos en täältä, niin sitten Ruotsista. Heillä ei näytä olevan samaa ongelmaa keskustella Bardin kanssa.

– Teemme paneelista sellaisen, että siinä on monia eri näkemyksiä.

Lue lisää: Miesten tasa-arvoseminaari oli liikaa Åbo Akademille – järjestäjille näytettiin tylysti ovea: ”Jossain kulkee raja”

Riita miesten tasa-arvoseminaarista

Turussa sijaitseva yliopisto Åbo Akademi päätti maanantaina kieltää järjestämässä tiloissaan seminaaria nimeltä Jämställdhet ur mansperspektiv – en provocerande självklarhet eli vapaasti suomennettuna Tasa-arvo miesnäkökulmasta – provosoiva itsestäänselvyys.

Rehtori teki päätöksen saatuaan vetoomuksen yliopiston henkilökunnalta.

Tilaisuuteen oli kutsuttu tunnettu Army of Lovers -muusikko, tv-persoona ja kohuttu poliittinen toimija Alexander Bard.

Bard joutui kohun keskelle kotimaassaan Ruotsissa, kun arvosteli kovin sanoin metoo-liikettä.

Bard sanoi IS:lle, ettei hän ole kriittinen metoo-liikettä kohtaan. ”Olen kriittinen sitä kohtaan, millaiseksi se on muuttunut. Ei ole huono asia, että naiset kertovat häirinnästä. Se on huono asia, että syyttömiä miehiä vedetään lokaan. Oikeusvaltioperiaate täytyy säilyttää.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?