Åbo Akademi kielsi miesten tasa-arvoseminaarin tiloistaan – päävieraaksi pyydetty ysäritähti raivostui: ”Skandaali”

Ruotsalainen vaikuttaja Alexander Bard pitää yliopiston toimintaa sananvapauden vastaisena.

Alexander Bard on tunnettu Ruotsissa myös muun muassa Idols-ohjelman tuomarina. Kuvassa hän vieraili ohjelman Suomen-versiossa vuonna 2012.

6.11.2018 15:11

Turussa sijaitseva yliopisto Åbo Akademi päätti maanantaina kieltää järjestämästä tiloissaan seminaaria nimeltä Jämställdhet ur mansperspektiv – en provocerande självklarhet eli suomeksi Tasa-arvo miesnäkökulmasta – provosoiva itsestäänselvyys.

Rehtori Mikko Hupan mukaan päätökseen vaikuttivat ohjelma ja vieraat, jotka osa yliopiston henkilökunnasta koki loukkaavina.

Rehtori ja johtoryhmä vastaanottivat asiasta vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut 35 ihmistä.

Vetoomuksen aloittaneen projektitutkija Blanka Henrikssonin mukaan muun muassa ruotsalaisen Alexander Bardin osallistuminen seminaariin oli kyseenalaista.

– Tilaisuuteen kutsutut henkilöt ovat sanoneet julkisesti rasistisia ja seksistisiä kommentteja, eivätkä he ole mielestämme oikeita henkilöitä puhumaan ylipistossamme.

Bard, 57, on Ruotsissa supertähden mainetta nauttiva muusikko, tv-esiintyjä kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Suomessa hänet muistetaan muun muassa 90-luvulla suosiota niittäneestä Army of Lovers -yhtyeestä. Viime vuosina hän on tuomaroinut osallistujia Idol ja Talent -ohjelmissa.

Bard nousi otsikoihin viime vuoden lopussa, kun hän kritisoi julkisesti metoo-kampanjan saamia sävyjä.

Bard muun muassa twiittasi, miten ”historia on täynnä naisia, jotka ovat syyttäneet miehiä perättömästi raiskauksista”. Hän on myös huoritellut ruotsalaisia naispoliitikkoja.

TV4:aa vaadittiin antamaan Bardille potkut, mutta hän sai jatkaa tuomarina.

Bard shokissa

Ilta-Sanomat tavoitti puhelimitse Bardin, joka oli kuullut seminaarin hyllyttämisestä.

– Olen aivan shokissa päätöksestä. Pidän samasta aiheesta luentoja Ruotsin yliopistoissa jatkuvasti ja olen vieraillut useissa eurooppalaisissakin yliopistoissa. Minua ei ole koskaan aiemmin kielletty tulemasta mihinkään, hän kauhistelee.

Jean-Pierre Barda, La Camilla eli Camilla Henemark ja Alexander Bard Army Of Lovers -yhtyeessä.

Bard ihmettelee päätöstä siksikin, että Yle Svenskan on tarkoitus taltioida kyseinen seminaari.

– Tämä on tärkeä aihe, ja siksi kansallinen tv-yhtiö on mukana. Olen pöyristynyt siitä, että seminaari kielletään vain siksi, että jotkut sen sisällöstä tietämättömät ihmiset ovat kirjoittaneet johdolle kirjeen.

– Kirje oli täynnä valheita ja selkään puukotusta. Minusta on levitetty asioita, jotka eivät todellakaan pidä paikkaansa. Siksi on tärkeää, että tapaus tuodaan avoimesti esille.

Bardin mukaan tilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan myös useita feministisiä ryhmiä. Pääteema on se, miten naiset ja miehet voivat olla tasa-arvoisia, vaikka ovat erilaisia.

 Minusta on levitetty asioita, jotka eivät todellakaan pidä paikkaansa.

Hän rinnastaa yliopiston päätöksen keskusteluun, joka Ruotsissa on meneillään.

– En ole kriittinen metoo-liikettä kohtaan. Olen kriittinen sitä kohtaan, millaiseksi se on muuttunut. Ei ole huono asia, että naiset kertovat häirinnästä. Se on huono asia, että syyttömiä miehiä vedetään lokaan. Oikeusvaltioperiaate täytyy säilyttää.

– Metoon alkuperäinen pointti oli se, että naisilla olisi turvallisempaa töissä ja julkisilla paikoilla ja miehet ymmärtäisivät, että häirintä ei ole ok. Miksi ihmeessä olisin sellaista vastaan? hän kysyy.

”Olen feministi”

Bard määrittelee itsensä feministiksi. Hän kertoo äitinsä olleen feministi ja tyttöystävänsä olevan feministi. Sen sijaan Suomessakin päätään nostava ”kolmannen aallon feminismi” kauhistuttaa häntä.

– Kaikki poikkeavat mielipiteet yritetään tukahduttaa ja sensuroida. Ihmiset valehtelevat toisistaan. Jos miehet tekisivät vihakampanjan naisia kohtaan, se olisi yhtä vaarallista kuin se, mitä monet feministit nyt tekevät.

Bard pitää Åbo Akademin toimintaa selvänä merkkinä siitä, että myös Suomessa on miesvihaa. Siksi hän pitää tasa-arvokeskustelua miesten näkökulmasta erittäin tärkeänä.

– Naisilla ei voi olla monopolia sen suhteen, missä ja miten miehet saavat puhua. Miesten täytyy itse määritellä, millaista on olla mies. Erinäiset ryhmät haluavat mennä kouluihin ja kertoa pojille, että nämä ovat pahoja, koska ovat syntyneet miehiksi. Eihän poikia voi syyllistää muiden miesten tekemisistä, hän tykittää.

Åbo Akademin päärakennus Turussa.

Yliopiston päätös hyllyttää seminaari sotii Bardin mielestä sananvapautta vastaan.

– Tämä on skandaali ja pitäisi olla kansainvälisissä uutisissa. Uskon, että tapaus vaikuttaa Åbo Akademin maineeseen akateemisessa maailmassa vielä pitkään.

Seminaari aiotaan pitää alkuperäisen aikataulun mukaan Turussa, joskaan uusi paikka ei ole vielä selvillä. Bard aikoo edelleen olla mukana siinä.

Hän haluaa myös lähettää terveiset Åbo Akademiin.

– Mitä ihmettä te oikein teette? Minkälaisen viestin haluatte tällä lähettää opiskelijoillenne?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?