Miesten tasa-arvoseminaari oli liikaa Åbo Akademille – järjestäjille näytettiin tylysti ovea: ”Jossain kulkee raja”

Rehtori teki päätöksen saatuaan vetoomuksen yliopiston henkilökunnalta.

Alexander Bardin oli tarkoitus puhua Åbo Akademin tiloissa.

6.11.2018 14:10

Turussa sijaitseva yliopisto Åbo Akademi päätti maanantaina kieltää järjestämässä tiloissaan seminaaria nimeltä Jämställdhet ur mansperspektiv – en provocerande självklarhet eli vapaasti suomennettuna Tasa-arvo miesnäkökulmasta – provosoiva itsestäänselvyys.

Asiasta teki päätöksen Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa yhdessä johtoryhmänsä kanssa.

– Tämä ei ollut helppo päätös, ja siinä oli monia näkökulmia. Kannatamme monenlaisia keskusteluja ja debatteja, mutta tässä oli elementtejä, jotka koettiin halventaviksi. Totesimme, että tämä ei sovi meidän tiloihimme, Hupa kommentoi Ilta-Sanomille.

Kyseessä on rekisteröimättömän, Intresseföreningen för jämställdhet och samhälle vid Åbo Akademi -nimisen yhdistyksen järjestämä tilaisuus, johon on kutsuttu tunnettu Army of Lovers -muusikko, tv-persoona ja kohuttu poliittinen toimija Alexander Bard.

Bard joutui kohun keskelle kotimaassaan Ruotsissa, kun arvosteli kovin sanoin metoo-liikettä. Bard muun muassa twiittasi, miten ”historia on täynnä naisia, jotka ovat syyttäneet miehiä perättömästi raiskauksista”. Hän on myös huoritellut ruotsalaisia naispoliitikkoja.

Seminaarissa on tarkoitus esittää dokumentti The Red Pill, joka kertoo miesten oikeuksia ajavasta liikkeestä. Dokumentissa keskustellaan mm. miesten itsemurhista, syrjäytymisestä ja terveysongelmista mutta sitä on syytetty myös naisvihasta ja siitä, että rahoittajilla on yhteyksiä äärioikeistoon.

– Kun järjestäjät ottivat yhteyttä ja esittivät ohjelman otsikon ja päälinjat, ne vaikuttivat olevan ok. Kun saimme tarkemman ohjelman, siitä heräsivät erilaiset tuntemukset, Hupa kertoo.

Työntekijöiltä voimakas reaktio

Päätökseen vaikutti Åbo Akademin työntekijöiden voimakas reaktio. Rehtorille toimitettiin vetoomus, jossa vaadittiin seminaarin kieltämistä yliopiston tiloista. Asiasta ensin uutisoineen Åbo Underrättelserin mukaan yksi tutkija uhkasi vetää tutkimuksensa ja sen rahoituksen pois Åbo Akademista, mikäli seminaari järjestetään.

Vetoomuksen alullepanija, Åbo Akademin projektitutkija Blanka Henriksson lähetti sen kollegoilleen lauantaiaamuna.

– Saimme 35 nimeä. Monet eivät lue sähköpostiaan viikonloppuisin, joten olisimme muuten saaneet vielä parikymmentä lisää, hän kertoo.

Pääsyy vetoomukseen oli hänen mukaan tilaisuuden luonne, joka ei ole keskusteleva.

– Tilaisuuteen kutsutut henkilöt ovat sanoneet julkisesti rasistisia ja seksistisiä kommentteja, eivätkä he ole mielestämme oikeita henkilöitä puhumaan ylipistossamme.

 Tilaisuuteen kutsutut henkilöt ovat sanoneet julkisesti rasistisia ja seksistisiä kommentteja, eivätkä he ole mielestämme oikeita henkilöitä puhumaan ylipistossamme.

– En puhu nyt kaikista järjestäjistä, mutta osa heistä on osallistunut aiemmin eri seminaareihin vain metelöidäkseen ja provosoidakseen.

Henrikssonin mukaan myös seminaarissa näytettävä dokumentti vaikutti asiaan, sillä siinä muun muassa vähätellään naisten alisteista asemaa.

– On hienoa saada tilaisuuksia, joissa tuodaan esiin miesten näkökulmia. Mielestäni niissä ei kuitenkaan kannata tuoda esiin ajatuksia, että naiset eivät olisi millään lailla sorrettuja tai valehtelisivat kertoessaan häirinnästä.

Sekä Henriksson että Hupa ymmärtävät, miksi jotkut saattavat syyttää yliopistoa sananvapauden rajoittamisesta.

– Totta kai sananvapaus on tärkeää, mutta kaikkea ei tarvitse sallia joka paikassa. Tämä on ihmisten työpaikka. Eihän lääketieteelliseen tiedekuntaankaan kutsuta rokotteiden vastustajia, Henriksson sanoo.

– Jossain kulkee se raja, milloin jokin on loukkaavaa ja milloin positiivisessa mielessä provokatorista. Tässä katsottiin, että tilaisuus meni sinne toiselle puolelle, Hupa sanoo.

”Olimme varautuneet”

Järjestävän yhdistyksen edustaja Johan Nyman ymmärtää, miksi asiasta nousi debatti.

– Olimme varautuneet siihen, että näin voi käydä. Oli hyvä saada jokin päätös asiaan, ja nyt tiedämme, missä mennään.

Hän ei kuitenkaan allekirjoita mediassa esitettyjä väitteitä esimerkiksi tilaisuuden metoo-vastaisuudesta.

– Paikallislehti sai jostain tiedon seminaarista, ennen kuin olimme markkinoineet sitä yhtään. Ehkä mielikuva syntyi heidän uutisoinnistaan, Nyman sanoo.

Seminaarin tarkoitus on Nymanin mukaan herättää keskustelua siitä, onko kaikille itsestään selvää, että tasa-arvosta voi keskustella myös miehen näkökulmasta, vai koetaanko keskustelu provosoivana.

Hän uskoo, että seminaari herätti niin vahvoja mielipiteitä paristakin eri syystä.

– Monelle voi tuntua vieraalta, että tasa-arvokysymyksiä tarkastellaan muustakin kuin feministisestä näkökulmasta. Myös joidenkin mukaan pyydettyjen henkilöiden läsnäolo koetaan ilmeisesti loukkaavana.

Nymanin mukaan Alexander Bard on kutsuttu mukaan siksi, että hän on nuorten miesten yhteiskunnallisen tilanteen asiantuntija. Seminaarissa on tarkoitus puhua muun muassa heidän syrjäytymisestään ja sen ehkäisemisestä.

Vastustuksesta huolimatta seminaari aiotaan järjestää aiottuna ajankohtana.

– Se pidetään edelleen Turussa. Ehkä uutisointi mediassa jopa lisää kiinnostusta sitä kohtaan, Nyman sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?