Niinistön vakava huoli ”jääkylmästä sodasta” – ei ehkä pääse puhumaan siitä Trumpin ja Putinin kanssa

Ydinaseista huolestunut presidentti on Pariisissa yhtä aikaa Trumpin ja Putinin kanssa.

Donald Trump, Sauli Niinistö ja Vladimir Putin Helsingissä kesällä 2018.

5.11.2018 19:07

Presidentti Sauli Niinistö puhui maanantaiaamuna vakavasta huolestaan ydinasesopimusjärjestelmän hajoamisesta. Hän haluaisi keskustella siitä suurvaltajohtajien kanssa.

Ensi viikonloppuna Niinistö matkustaa Pariisiin, jonne tulevat myös Venäjän Vladimir Putin ja Yhdysvaltain Donald Trump. Mahdollisuutta keskusteluun heidän kanssaan ei kuitenkaan välttämättä avaudu.

– Kuten presidentti puheessaan totesi, hän ottaa aseriisuntakysymykset esille seuraavissa tapaamisissaan suurvaltojen johdon kanssa. Tähän ei kuitenkaan välttämättä tarjoudu tilaisuutta vielä Pariisissa, viestittiin tasavallan presidentin kansliasta IS:lle.

Trump ja Putin tapasivat heinäkuussa Helsingissä.

Presidentti uskoi maanantaiaamun puheessaan, että Pariisissa on joka tapauksessa hyvä tilaisuus keskustella ”sääntöpohjaisen turvallisuusjärjestelmän puolustamisesta”. Tilaisuuksia voi tulla sekä kaupungissa järjestettävässä Rauhanfoorumissa että sen liepeillä.

Presidentti Niinistö osallistuu Ranskan vierailullaan mm. Ranskan presidentti Emmanuel Macronin isännöimälle illalliselle lauantaina sekä Rauhanfoorumin keskusteluihin sunnuntaina. Näihin tilaisuuksiin osallistuu myös muita valtioiden ja hallitusten päämiehiä.

Rauhanfoorumi sodan muistoksi

Arvovieraat ovat Ranskassa Macronin kutsumana muistamassa ensimmäisen maailmansodan loppumista sata vuotta sitten. Aseet vaikenivat länsirintamalla 11. marraskuuta 1918.

Macronin aloitteesta järjestettävästä rauhanfoorumista on tarkoitus tulla jokavuotinen tapahtuma. Osallistujia on tuhansia: valtionpäämiehiä, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen toimijoita. Foorumi kestää 13. marraskuuta asti.

Foorumin avauspuheen pitää Saksan liittokansleri Angela Merkel Macronin pyynnöstä. Saksa ja Ranska kävivät vuosina 1870-1945 kolme sotaa, jotka vaativat valtavan määrän ihmishenkiä.

Niinistö pelkää jääkylmää sotaa

Maanantaisessa puheessaan maanpuolustuskurssin avajaisissa Sauli Niinistö mainitsi keskipitkän matkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen, josta Yhdysvallat hiljan irtaantui. Sitä ennen sekä Yhdysvallat että Venäjä syyttivät toisiaan sopimusrikkomuksista.

Niinistö puhui myös NewSTART-sopimuksesta, joka rajoittaa strategisia ohjuksia. Sopimus on umpeutumassa, eikä sen jatkosta ole tietoa.

Niinistö pelkää, että jos kylmän sodan aikana sovittu ydinasesäätely lakkaa päädytään ”jääkylmään sotaan”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?