Päivi Räsänen kirjoitti kirjan abortista – suosittelisi tytärtään synnyttämään raiskaajan lapsen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päivi Räsänen kirjoitti kirjan abortista – suosittelisi tytärtään synnyttämään raiskaajan lapsen

Kansanedustaja Päivi Räsänen on taustaltaan lääkäri. Hän sanoo heti opintojensa alkuvaiheessa tehneensä selväksi, ettei osallistu aborttien tai edes aborttilausuntojen tekemiseen, sillä ne sotivat hänen vakaumustaan vastaan.

Julkaistu: 5.11.2018 6:01

Kansanedustaja Päivi Räsänen antaa tukensa ulkoministeri Timo Soinille (sin) uudessa abortinvastaisessa kirjassaan. Räsänen sanoo, että jos hän saisi päättää, abortti olisi laiton.

– Suoraan sanoen se vastareaktio järkytti minua.

Puhujana on kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen, puheenaiheena ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikanta.

Kertauksena: Soini osallistui viime kesänä abortinvastaiseen iltahartauteen Kanadassa ja myöhemmin riemuitsi blogissaan Argentiinan päätöksestä olla laillistamatta aborttia.

Kansanedustajat eri puolueista katsoivat ulkoministerin toimineen Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan, ja siksi oppositiopuolue sdp esitti Soinille epäluottamuslausetta.

Päivi Räsänen halasi ulkoministeri Timo Soinia luottamusäänestyksen jälkeen. Räsänen sanoo, ettei voinut mitenkään ymmärtää, millaisen mekkalan Soinin vakaumus aiheutti.

Olkoonkin, että Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60, paheksunta oli Räsäsestä hätkähdyttävää. Miksi Soinin vakaumuksesta nousi niin kova mekkala? Iltahartaudessakaan Soini ei puhunut mitään, sytytti vain kynttilän.

Lue lisää: Vaikuttiko Soini-kohu Suomen maineeseen maailmalla? ”Kukaan ei ole sanonut mitään suoraan”

Lue lisää: Pääkirjoitus: Timo Soinin kosto paljasti politiikan todelliset arvot

– Minulle jäi erityisesti mieleen kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen twiitti, ettei aborttioikeus ole mielipideasia vaan ihmisoikeuskysymys, kertaa Räsänen.

– Olen samaa mieltä, että se on ihmisoikeuskysymys, mutta kysymys on myös vakaumuksesta. En voi sulattaa sitä, että ministeri ikään kuin ilmaisee, ettei muita mielipiteitä saa kannattaa.

Soinin tapaus kannusti

Tästä lähtökohdasta syntyi Räsäsen nyt tiistaina julkaistava kirja, 96-sivuinen pamfletti Mistä on kysymys - abortti (Kustannus Oy Uusi Tie).

Hän halusi selittää juurta jaksain, miksi vastustaa aborttia.

– Toivon, että etenkin kansanedustajakollegani lukisivat kirjan, jotta he ymmärtäisivät, mistä vakaumukseni nousee ja miten syvä arvokysymys se minulle on.

– Että kysymys on halustani puolustaa lapsen oikeutta elämään eikä siitä, että haluan kaventaa ja rajoittaa naisten oikeuksia.

Aborttia käsittelevä kirja julkaistaan tiistaina. Päivi Räsänen on kirjoittanut aiemmin samaan kirjasarjaan eutanasiasta.

Räsänen sanoo, että vaikka hän on lähdössä jälleen ehdolle eduskuntavaaleihin, hän ei ajoittanut kirjan julkaisua tarkoituksella vaalien alle.

Aihe on pyörinyt mielessä jo pari vuotta, ja Soinin tapaus kannusti häntä tarttumaan toimeen.

Siinä missä muun muassa YK:n linja on, että oikeus päättää omasta ruumiistaan ja lastensa lukumäärästä on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, Räsäsestä alkiolla – syntymättömällä lapsella – on yhtä lailla oikeus elämään. Sikiö ei ole osa äidin ruumista, vaan hänen kohdussaan elävä ihminen.

– Jos saisin yksin päättää, abortti olisi laillinen vain silloin, kun äidin henki on todellisessa vaarassa.

”Raiskatun lapsi on yhtä arvokas”

Edellinen vastaus on luonteva silta seuraavaan kysymykseen, johon jokainen aborttia vastustava joutuu jossain vaiheessa vastaamaan: kieltäisitkö abortin myös siinä tapauksessa, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta?

Vastaus on, lopulta: kyllä.

– Se on vaikeimpia kysymyksiä, mutta jos olen johdonmukainen ajattelulleni siitä, että lapsen elämä alkaa hedelmöittymisestä, en voi kannattaa aborttia tässäkään tapauksessa. En kannattaisi raiskauksen seurauksena jo syntyneen lapsenkaan lopettamista.

– Raiskatun lapsi on yhtä arvokas kuin kuka tahansa muukin lapsi. Ajattelen, että jos tyttärelleni tapahtuisi sellaista, suosittelisin vahvasti, että hän synnyttäisi lapsen ja antaisi adoptoitavaksi, jos ei itse pystyisi hoitamaan lasta.

Räsänen: Sikiöillä eriarvoinen asema

Räsänen toivoo edesauttavansa kirjallaan aborttikeskustelua, sillä hänestä raskaudenkeskeytys on yksi yhteiskunnan ”sokeista pisteistä”, kun kuvitellaan, että siinä on kysymys vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa.

– Pidän välttämättömänä, että aborttikannassa sallittaisiin omantunnonvapaus niin politiikassa kuin lääketieteessä, ja että käytäisiin kiireellisesti keskustelu ylimmästä aborttirajasta.

Räsänen viittaa siihen, että tavallisesti raskaudenkeskeytyksen yläraja on 20 viikkoa, mutta tietyin perustein raskaus voidaan keskeyttää viikolle 24 asti. Niin myöhäinen raskaudenkeskeytys tarkoittaa sitä, että sikiöllä on todettu vaikea sairaus tai rakenteellinen poikkeavuus.

Myöhäisiä raskaudenkeskeytyksiä tehdään vuosittain joitakin kymmeniä, ja yleisin syy keskeytykselle sikiön poikkeavuuden takia on Downin syndrooma.

– Minusta tämä on vammaispoliittinen kysymys: onko oikein, että vammaiset sikiöt ovat viikoilla 20–24 niin eriarvoisessa asemassa terveisiin nähden, että heidät voidaan lopettaa? Räsänen kysyy.

Hän toivoo enemmän keskustelua myös siitä, mitä vaihtoehtoja abortille on: perhesuunnittelusta, äitien tukemisesta, lapsen antamisesta adoptioon.

– Minusta pitäisi luoda myönteinen asenneilmasto sille, että on täysin hyväksyttävää antaa lapsi adoptoitavaksi, jos lasta ei pysty itse hoitamaan.

– Pystymme tukemaan äitejä enemmän esimerkiksi yllätysraskauksissa, sillä pidän käsittämättömänä, että nykyisissä oloissa – hyvinvointiyhteiskunnassa – tehdään lähes 10 000 aborttia vuosittain. Niistä 95 prosenttia tehdään nimenomaan sosiaalisin perustein.

Päivi Räsäsen kirja Mistä on kysymys – abortti julkaistaan tiistaina 6.11.2018

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?