Kotimaa

IS:n journalistipalkinto Seppo Kärjelle – katso täältä kuvaajan taidonnäytteitä

Julkaistu:

Video- ja valokuvaaja Seppo Kärki palkittiin Ilta-Sanomien journalistipalkinnolla.
– Lämmittää suuresti sydäntä. On hienoa, että myös kuvaajia palkitaan. Se kannustaa tekemään yhä parempaa, Kärki kertoo.

Palkintoperusteluiden mukaan Kärki on visuaalisen tarinankerronnan mestari. Hän herättää aiheen kuin aiheen eloon kuvakielellä. Kärki on kunnianhimoinen ammattilainen, joka ei päästä itseään helpolla. Hän on myös valmis auttamaan kollegoitaan ja jakamaan osaamistaan muille.

Kärki hoitaa niin nopeat uutiskeikat kuin pidempää paneutumista vaativat projektitkin. Viime aikoina hän on kuvannut ISTV:lle suoraa lähetystä muun muassa Raaseporin junaturmasta ja Turun puukotuksesta.

– Kun Raaseporin junaturma sattui, olimme kuvaamassa liikenneliveä Helsingissä. Saimme tiedon, että Raaseporissa on sattunut tasoristeysonnettomuus. Meni minuutti ja toimituksesta tuli puhelu, että lähdettekö Raaseporiin. Pääsimme aika pian paikalle ja aloimme tehdä sieltä suoraa lähetystä, Kärki kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärki kuvaa suoria lähetyksiä, videoita ja valokuvia Ilta-Sanomien kaikille osastoille aina uutisista viihteeseen ja urheilusta lifestyleen. Lisäksi hän ohjaa ISTV:n studioita. Useana vuonna Kärki on työskennellyt ISTV:n livekuvaajana myös Linnan juhlissa.

Luovuus pääsee reippaimmin valloilleen pidemmissä dokumentaarisissa projekteissa. Katsojien mieleen on jäänyt esimerkiksi video 33-vuotiaasta Tinja Myllykankaasta, joka asuu sähköttömässä mökissä Inarin erämaan laidalla.

– Lappiin suuntautuneet työreissut ovat olleet aina kivoja. Opiskelin Rovaniemellä. Siitä minulle jäi kiinnostus Lappia kohtaan.


Katso Kärjen video Tinja Myllykankaasta yllä olevasta videoikkunasta.

Joskus video voi kannustaa ihmisiä jopa liikkumaan. Kolme vuotta sitten Kärjen ja ISTV:n sisältöpäällikön Antti Virolaisen porrasjuoksuvideoista tuli netti-ilmiö. Videoissa urheilijat ja kuntoilijat kokeilivat, miten nopeasti he harppovat Malminkartanon täyttömäen huipulle. Kärki yhdisteli videoissa erilaisia kuvaustekniikoita aina kypäräkamerasta droneen. Lopputulos oli niin upea, että ensimmäinen porrasjuoksuvideo päätyi kansainväliseen levitykseen. Samalla lajista tuli kuntoiluilmiö: yhä useampi kävi kokeilemassa kuntoaan portaissa.


Katso yllä olevalta videolta, miten suunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström selvisi porrashaasteesta.

Kärki on työskennellyt Ilta-Sanomissa vuodesta 2013. Sitä ennen hän teki töitä Nelosen uutisissa ja Ylellä. Aiemmin Kärki on työskennellyt 10 vuotta toimittajana muun muassa Lapin Kansassa.

Millainen on hyvä nettivideo, Seppo Kärki?

– Tärkeintä on sisältö. Ilman hyvää juttuaihetta on turhaa tehdä näyttävää jälkeä. Se ei motivoi lainkaan, eikä sillä ole kysyntää. Parasta duuni on terävän ja idearikkaan toimittajan kanssa, kun sisältö ja visuaalisuus tähtäävät samaan timanttiseen lopputulokseen. Yleensä tällaisilla videoilla on myös tapana kerätä runsaasti lukijoita ja katsojia, mikä on kovin palkitsevaa.

– Nettivideon pitää olla myös visuaalinen heti alusta alkaen. Alkuun kannattaa rakentaa koukku, jotta video pitää otteessaan loppuun asti. Se on raaka maailma: on vain muutama sekunti aikaa voittaa katsoja puolelleen, Kärki sanoo.

Journalistipalkinto on arvoltaan 5000 euroa. Palkinto on jaettu vuodesta 2003 alkaen ansioituneelle Ilta-Sanomien työntekijälle.

Katso tästä Kärjen muita videoita:


IS julkaisi viime vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa sodasta. Katso yllä olevasta videoikkunasta Seppo Kärjen video helsinkiläisestä sotaveteraanista Jaakko Estolasta.


Kesällä ISTV:ssä ihmeteltiin suljettua kivikuutiota, joka löytyy Helsingin Keskuspuistosta. Katso yllä olevasta videoikkunasta Kärjen video merkillisestä rakennuksesta. Täältä voit lukea, mikä kivikuutio oikein on.Kärki kuvasi suoraa lähetystä, videoita ja valokuvia IS:lle Turusta terrori-iskun jälkeen elokuussa 2017. Yllä olevalla videolla turkulaiset kertovat tunnoistaan.Ilta-Sanomat kertoi kesällä Kyllikki Saaren murhasta kahdeksanosaisessa sarjassa Suohaudan salaisuus. Kärki kuvasi videolle Kyllikki Saaren viimeisen kotimatkan.IS:n toimittaja Anna Nuutinen ja Seppo Kärki raportoivat lukijoille ja katsojille Pariisista, missä poliisi sai surmansa ammuskelussa keväällä 2017.

Videoiden lisäksi Kärki kuvaa IS:lle myös valokuvia:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt