Kotimaa

Täyskäännös: KYS ei enää uhkaa irtisanomisilla rokotuksista kieltäytyviä työntekijöitä – nyt houkutellaan ilmaisilla lounailla

Julkaistu:

Kuopion yliopistollinen sairaala muutti vuodessa taktiikkaa.
KYS eli Kuopion yliopistollinen sairaala on muuttanut tänä syksynä linjaansa työntekijöidensä rokotuksiin, kertoo Savon Sanomat.

Kepistä on siirrytty porkkanaan ja nyt influenssarokotteen ottaja palkitaan ilmaisella lounaalla henkilöstöravintolassa. Työnantaja lupaa myös tarjota työyksiköille kakkukahvit, jos rokotettujen prosentti nousee yksikössä sataan.

KYSissä on töissä 3 000 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa henkilöä.

Vuosi sitten harkittiin irtisanomisia

Työnantajan suhtautuminen oli viime syksynä tyystin erilainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin KYS antoi kirjallisen varoituksen 21:lle työntekijälle, jotka eivät olleet toimittaneet työnantajalle rokotetodistusta eli toisin sanoen olivat jättäneet kausi-influenssarokotteen ottamatta. Terveyssyihin vetosi heistä kaikkiaan 13 hoitajaa.

Työnantaja totesi silloin, että jos työntekijät kieltäytyvät seuraavan influenssakauden aikana rokotteista, harkitaan irtisanomisia. Rokotteista kieltäytyneet työntekijät siirrettiin influenssakauden ajaksi toisiin tehtäviin. KYSin henkilöstö- ja hallintojohtaja Janne Niemeläinen perustelee tiukkaa linjaa IS:lle viime vuoden linjaa riskiryhmien potilasturvallisuudella.

– Viime vuonna tilanne oli sillä tavalla, että lainsäädäntö kun on mikä on, niin on varmistettava, että rokottamattomia työntekijöitä ei käytetä riskiryhmien kanssa työskentelyyn. Vastuullisena työnantajana tästä haluttiin pitää kiinni, jotta potilasturvallisuus sitten missään olosuhteissa pääse vaarantumaan.

– Ensin yritettiin puhua ja antaa työntekijöille valistusta tilanteesta, mutta joitakin työntekijöitä oli, jotka eivät periaatesyistä tai muista syistä rokotetta suostuneet ottamaan.

Rokotevastaisuutta vai kieltäytymistä juuri influenssarokotteesta?

Jos terveydellisistä syistä kieltäytyneet otetaan pois laskuista, niin oliko syynä kieltäytymisiin periaatelinja nimenomaan kausi-influenssarokotteen vastustamisesta vai mahdollisesti henkilön laajemmasta rokotevastaisuudesta?

– En osaa tarkalleen sanoa, mutta itselleni piirtyy mielikuva, että siinä on varmaan vähän kumpaakin. Osa ei halunnut periaatesyistä ottaa influenssarokotusta ja osalla oli ihan yleinen rokotevastaisuus.

Ja kieltäytyneissä ei ole kyse mistään isosta joukosta – päin vastoin. Viime vuonna rokotekattavuus oli Niemeläisen mukaan 96 – 98%.

–  Se oli ihan valtakunnan kärkitasoa.

Kantelu oikeusasiamiehelle

Varoitukset ja irtisanomisen uhka kuitenkin aiheuttivat kritiikkiä ja poikivat kantelun. Sosiaali- ja Terveysalan ammattijärjestö Tehy lausui tuolloin, ettei missään muussa sairaalassa ryhdytty yhtä järeisiin toimiin.

Rokotuksesta kieltäytyneiden työntekijöiden kohtalosta kanneltiin tuolloin eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamiehen kansliasta kerrottiin Savon Sanomille torstaina, että ratkaisu asiaan tulee lähiaikoina.

KYSin henkilöstö- ja hallintojohtaja Janne Niemeläinen on luottavaisin mielin päätöksen suhteen.

–  No oikeastaan en ole sen suhteen yöunia menettänyt. Ei se päätös voi olla muuta kuin yhdensuuntainen, koska laki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan ja työnantaja on sen velvoitteensa tehnyt. Säädös on olemassa nimenomaan sitä varten, että sillä suojataan potilaita.

”Oikeus henkilökohtaiseen vapauteen”

Sote-alan työntekijöiden ja opiskelijoiden rokotukset muuttuivat maaliskuun alussa, jolloin tartuntatautilain säännös tuli voimaan. Siinä säädetään opiskelijoiden ja hoitajien rokotuksista potilaiden suojaamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL sekä Kuntatyönantaja ovat KYSn varoituksen jälkeen antaneet ohjeita ja suosituksia siitä, miten tartuntalain 48§ tulisi tulkita.

Muun muassa Tehy on verkkosivuillaan listannut useita kysymyksiä ja vastauksia liittyen pykälään. Se muun muassa toteaa, että rokotuksen ottaminen ei ole pakko, vaan vapaaehtoista.

– Jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen.

– Säännös velvoittaa, että työnantajan on arvioitava, minkälaisen rokotesuojan henkilöstö tarvitsee sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä, potilaiden suojaamiseksi.

Tehy listaa, että työntekijällä ja työharjoittelussa olevalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa, vesirokkoa ja influenssaa vastaan. Lisäksi imeväisikäisten hoitajilla tulisi olla rokotukset kunnossa hinkuyskää vastaan.

Irtisanomisperusteista rokotteista kieltäytymiseen ei pidä lähteä liian helppoisin perustein.

– Jos työntekijää ei voida puutteellisen rokotussuojan vuoksi käyttää työsopimuksen mukaisissa tehtävissä, työnantajalle saattaa syntyä irtisanomisperuste. Työnantajan on kuitenkin ennen työntekijän irtisanomista selvitettävä mahdollisuudet tarjota muuta työtä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt