Kovatuloisimpien listan yllätysnimi on Alexander Hanhikoski – nuori start-up-yrittäjä tienasi lähes 25 miljoonaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kovatuloisimpien listan yllätysnimi on Alexander Hanhikoski – nuori start-up-yrittäjä tienasi lähes 25 miljoonaa

Vuoden 2017 kovatuloisimpien listan yllätysnimi on listalla kolmantena oleva jyväskyläläinen Alexander Hanhikoski.

1.11.2018 9:09 | Päivitetty 1.11.2018 14:05

Alexander Hanhikoski on start-up-yrittäjä, joka on perustanut Pikasiirto-nimisen reaaliaikaisen maksualustan.

Hanhikoski tienasi veronalaista tuloa vuonna 2017 yhteensä 24 635 468 euroa. Ansiotuloja tästä oli 30 484 euroa ja pääomatuloja 24 604 984 euroa.

Hanhikoski tienasi miljoonaomaisuuttaan pääosin sijoittamalla virtuaalivaluuttaan. Veroja hän maksoi kaikkiaan viime vuonna 8,4 miljoonaa euroa.

Alexander Hanhikoski

Hanhikoski on syntynyt vuonna 1986.

Hanhikoski tunnetaan paremmin Pikasiirron, jyväskyläläisen start up -yrityksen, Hankikoski perustamisesta. Vuonna 2014 käynnistynyt Pikasiirto.fi-palvelu tarjoaa rahansiirtoa reaaliajassa. Sivuston mukaan sillä on jo yli 100 000 käyttäjää.

Taloussanomat uutisoi palvelun laajentumisesta viime vuonna.

Pikasiirto-palvelun verkkosivuilla Hankikoskea kuvaillaan näin.

– Alexander on kokenut yrittäjä, joka myöntää olevansa nörtti. Hänet löytää joko uskollisen kannettavansa kanssa ohjelmoimassa, ja muulloin ratkaisemassa Pikasiirron monipuolisia haasteita.

Hanhikoski on sivujen mukaan opiskellut Päivölän matematiikkalukiossa, Aalto-yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa.

Palvelu toimii yhteistyössä Suomen seitsemän suurimman pankin kanssa. Rahat siirtyvät saajan tilille keskimäärin alle minuutissa, kun tavanomainen pankkien välinen rahansiirto voi kestää parikin pankkipäivää.

Tarve kehittää suomalaispankkien välistä rahansiirtoa johtuu pitkälti ulkomailta tulevasta paineesta. PayPalin kaltaiset ulkoiset maksupalvelut mahdollistavat nopeat rahansiirrot ja uhkaavat kaapata rahaliikennettä Suomen sisälläkin.

Pikasiirto maksaa 2,9 prosenttia siirrosta ja 2 euroa siirrolta. Palvelua voivat käyttää sekä kuluttajat että yritykset.

Kauppalehti kertoi vuonna 2015, että Pikasiirto on Finanssivalvontaan rekisteröity maksujenvälittäjä, mutta yritys on hakemassa maksulaitostoimilupaa, jolla se voisi toimia koko EU:n alueella. Hankikoski kertoi lehdessä, että yritystä oli vielä tuolloin rakennettu omilla ja sukulaisten varoilla, mutta nyt se hakee miljoonan euron rahoitusta pääomasijoittajilta.

Tarkoituksena on myös moninkertaistaa henkilöstömäärää.

Alkuun toimitusjohtaja kertoi hoitaneensa rahansiirrot käsipelillä.

– Kolme ensimmäistä kuukautta sain puhelimeeni hälytyksen, kun piti tehdä siirto. Lopulta en pystynyt enää nukkumaan, Hanhikoski kertoi Kauppalehdelle.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Hanhikoskea.

Hanhikoski nousi tänään julkistetuissa verotiedoissa yllätysnimeksi. Kovatuloisimpien listan ykkös- ja kakkosnimet olivat jo aiempien vuosien kovatuloisimpien listalta tuttuja Supercellin miljonäärejä. Listan ykkönen, Ilkka Paananen, on peliyhtiö Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja.

Listan kakkonen, Mikko Kodisoja, on Supercellin perustaja ja luova johtaja.

Ketkä tienasivat yli 100 000 euroa? Katso tiedot IS:n verokoneesta täältä.

Lue kaikki jutut vuoden 2017 tuloista ja veroista täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?