Neljä julkkista haki töitä romaninimillä – vain yksi sai kutsun haastatteluun

Hakemukset olivat osa Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimaa Työnimi-kampanjaa, jonka tavoitteena on edistää romaniväestön työllistymistä.

31.10.2018 16:04 | Päivitetty 31.10.2018 17:02

Toimittaja Tuomas Enbuske, malliuransa jälkeen graafikkona ja yrittäjänä työskennellyt Anne Kukkohovi, catering-yrittäjä ja juontaja Meri-Tuuli Väntsi sekä yritysvalmentaja Jari Sarasvuo hakivat tänä syksynä töitä kenenkään tietämättä.

Nelikko vastasi avoimiin työpaikkailmoituksiin käyttäen tyypillisiä romaninimiä kokeillakseen, miten nimi vaikuttaa työnsaantimahdollisuuksiin. Hakemuksia lähetettiin yhteensä 54 ja hakijat käyttivät omia ansioluettelojaan. Vain yksi sai kutsun haastatteluun, mutta vasta seurantajakson jälkeen.

Anne Kukkohovi teki työhakemuksia Rosita Lindeman -nimellä.

Hakemukset olivat osa Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimaa Työnimi-kampanjaa, jonka tavoitteena on edistää romaniväestön työllistymistä.

– Sen ei pitäisi olla niin, että mä olen etuoikeutettu sen takia, että mun nimi on Meri-Tuuli eikä Tamara, Meri-Tuuli Väntsi summaa kampanjavideolla.

  • Katso kampanjavideo jutun alussa olevasta videoikkunasta.

Meri-tuuli Väntsi ei saanut töitä esiintyessään Tamara Nyman -nimellä.

Syrjintä konkretisoituu usein nimeen

Virallista tutkimustietoa ei ole, mutta arvioiden mukaan Suomen työikäisistä romaneista 40–60 prosenttia on työttöminä. Jopa korkeakoulututkinnon suorittaneilla romaneilla on vaikeuksia päästä osaksi työelämää.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun vuonna 2014 tehdyn selvityksen mukaan yli puolet työtä hakeneista romaneista kertoi kohdanneensa syrjintää työelämässä.

Työnhaku Dimitri Hagert -nimellä ei tuottanut tulosta Jari Sarasvuolle.

Projektipäällikkö Mikael Mertsi Ärlingin mukaan romanien kohtaama syrjintä konkretisoituu työmarkkinoilla juuri nimeen. Monet päätyvätkin omaksumaan toisen nimen työmarkkinoilla, mistä juontuu myös kampanjan nimi, Työnimi.

– Moni romanitaustainen on suoraan sanonut, että työhaastatteluihin pääsemiseksi on pakko vaihtaa nimi ja että sitä ovat jopa työvoimaviranomaiset ehdottaneet, myös itse virallisen nimen muuttanut Ärling on sanoo tiedotteessa.

Enbuske ja Sarasvuo esiintyivät keskiviikkona Twitter-tileillään nimillä Rainer Lindgren ja Dimitri Hagert.

Tuomas Enbuske haki töitä Rainer Lindgren -nimellä.

Enbuske kertoo Twitterissä jakamansa videon yhteydessä olleensa työelämässä tauotta 20 vuotta ja saaneensa vain muutaman vastauksen. Hänen mielestään syrjintää kokevien ei kuitenkaan tulisi olla niitä, jotka joutuvat mukautumaan tilanteeseen.

– Jos maailma on sairas niin pitääkö siihen sopeutua? Nimi ja kulttuuri ovat tärkeä osa identiteettiämme. Nimeä ei pidä vaihtaa vaan maailman pitää muuttua terveemmäksi, Enbuske sanoo tiedotteessa.

Edit klo 17.02: Juttuun lisätty kuvia ja video. Videon lähde: Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoiman Nevo tiija – uusi aika -hankkeen Työnimi-kampanja.

Juttua päivitetty 16.11.2018. Lisätty uusi tieto siitä, että yksi yritys yritti tavoitella Tamara Nyman -nimellä hakenutta henkilöä työhaastatteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?