Kuoliaaksi hakatun ruumis löytyi poltetusta autosta Lappeen­rannassa: Murhasta syytetty nainen teki Google-hakuja ihmisen tappamisesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuoliaaksi hakatun ruumis löytyi poltetusta autosta Lappeen­rannassa: Murhasta syytetty nainen teki Google-hakuja ihmisen tappamisesta

Lappeenrannan raa’an toukokuisen surmatyön käsittely alkoi käräjillä – 20-vuotiaat syytetyt syyttävät teosta toisiaan.

31.10.2018 15:21

Oliko kyseessä mustasukkaisuus, rahanahneus, pelko vai pelkkä halu tappaa? Kumpi syytetyistä oli syyllinen, ja pakottiko jompikumpi toisen silmittömään väkivaltaan ja murhaan?

Etelä-Karjalan käräjäoikeus alkoi torstaina käsitellä toukokuun 21.–22. päivän välisiä tapahtumia, joiden seurauksena 20-vuotias savitaipalelainen mies löytyi raa’asti surmattuna poltetusta autosta Lappeenrannasta.

Lue lisää: Idyllinen perhepiknik keskeytyi 13-vuotiaan huutoon Lappeenrannassa: ”Täällä on kallo”

Murhasta ovat epäiltynä 1998 syntyneet lappeenrantalainen mies ja nainen. Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Paula Isojärvi vaatii heille elinkautista. Molemmat kiistävät murhasyytteen.

Murhan lisäksi tekijöitä syytetään törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä ryöstöstä, hautarauhan rikkomisesta, vahingonteosta sekä lievästä maksuvälinepetoksesta.

Sattumalta paikalla ollut 13-vuotias poika löysi iltapäivällä 22. toukokuuta Lauritsalan venesatamassa palaneesta autosta ruumiin.

Sen enempää paloa sammuttaneet palomiehet kuin aiemmin paikan tutkineet poliisitkaan eivät olleet havainneet ruumista varhain aamuyöllä palaneessa autossa.

Poliisi pääsi pian epäiltyjen jäljille, ja heidät vangittiin 24. toukokuuta.

Lue lisää: Poltetun auton takakontista löytyi ruumis – murhan epäilty uhri oli nuori opiskelija

Esitutkinnan perusteella uhri ja syytetty mies olivat tutustuneet toisiinsa noin kuukausi ennen surmaa. Nainen ja uhri tutustuivat pari viikkoa ennen surmatyötä.

Tekijät viestittelivät ennen surmaa toisilleen tarpeesta ”kouluttaa” uhria. Nainen lähetti rikoskumppanilleen väkivaltaisen videoklipin ja viestin ”Plan B”, ja he myös viestittelivät ruumiin hävittämisestä.

Ainoa erimielisyyden aihe ja teon motiivi näyttää olleen se, että kuljettajana ollut uhri oli antanut tekijöiden odottaa kyytiä lappeenrantalaisessa parkkitalossa. Tästä vihastuneina he olivat keskustelleet uhrin ”kouluttamisesta”.

Syyttäjän mukaan tekijät toimivat koko ajan yhdessä ja yksissä tuumin.

Syytetyt päättivät toteuttaa tekonsa 21. toukokuuta, jolloin uhri ja nainen olivat olleet yhdessä naisen asunnolla Lauritsalassa.

Kello 18.30 he hakivat toisen tekijän tämän kotoa uhrin autolla, kävivät kaupassa ostamassa siideriä ja ajelivat muun muassa Taipalsaarella, Imatralla ja Joutsenossa.

Illan mittaan uhri pakotettiin väkivallalla uhaten antamaan tekijäkaksikolle puhelimensa, pankkikorttinsa ja tunnuslukunsa, minkä jälkeen hän päätyi käsistään ja jaloistaan raudoitettuna ja teipattuna ja käsivarteen viillettynä auton takakonttiin.

Tekijät jatkoivat ajelua ja tankkasivat auton uhrin pankkikortilla. He ostivat bensiiniä myös limsapulloihin.

Puolen yön aikaan tekijät ottivat uhrin takakontista entisen sairaalan alueella ja pahoinpitelivät hänet kuoliaaksi hakkaamalla, potkimalla ja lyömällä perhosveitsellä.

Teon jälkeen uhri nostettiin takaisin takakonttiin, ja syytetyt hakivat Lappeenrannan McDonalds’in autokaistalta itselleen syötävää.

Aamuyöstä he ajoivat auton Lauritsalan venesataman kalliolle, missä he valelivat auton limsapulloissa olleella bensiinillä ja sytyttivät auton tuleen. Sen jälkeen he kävelivät naisen asunnolle, mistä mies varhain aamulla lähti kotiin.

 

Oikeudessa kumpikin syyttää toista pelottelusta ja manipuloimisesta surmatyöhön.

Naisen mukaan hänellä oli ollut ”viritystä” molempien miesten kanssa. Hän oli halunnut tehdä uhrin avulla rikoskumppaninsa mustasukkaiseksi ja oli omien sanojensa mukaan onnistunutkin.

Surmatyötä nainen sanoi parkkihalliodottelusta suuttuneen miehen ideaksi, jota nainen oli pitänyt vitsinä. Nainen sanoi hillinneensä miehen väkivaltaisuutta ja osallistuneensa väkivaltaan pelosta ja pakosta.

Uhrista löytyi 33 haavaa, joista nainen myönsi aikaansaaneensa vain kolme.

Mies puolestaan korosti naisen keksineen ajatuksen surmatyöstä. Äidin kanssa asuvalla miehellä ei ole rikostaustaa, ja hän sanoo naisen hyväksikäyttäneen ja manipuloineen häntä.

Mustasukkaisuuden mies kiisti ja sanoo olleensa kiinnostunut aivan muista naisista.

Miehen mukaan nainen teki surmatyön täysin yksin, ja teosta kauhistuneena ja pelästyneenä hän suostui osallistumaan muun muassa yritykseen hävittää ruumis.

Miehen mukaan hänellä ei ole rahapulaa, mutta nainen taas vähävaraisena oli kiinnostunut saamaan uhrin pankkikortin tunnuslukuineen.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että nainen oli jo kuukausia aiemmin ilmaissut halunsa tappaa joku, mistä kertoivat muun muassa hänen Google-hakunsa. Nainen aikoo vaatia mielentilatutkimusta.

Uhrin molemmille vanhemmille vaaditaan 15 000 euron korvausta kärsimystä ja sisarelle 12 000 euroa.

Lisäksi tekijöiltä vaaditaan korvauksia muun muassa oikeuslääketieteellisestä ruumiinavauksesta sekä hautauskuluista.

Palaneen auton takakontista löytyi ruumis.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?