Kotimaa

Video: Kutupartio asemissa – Nämä miehet valvovat uhanalaisten taimenten kutupuuhia!

Julkaistu:

Koillis-Helsingissä Longinojan puron luona ei uskoisi, että vain kivenheiton päässä kulkee yksi Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä teistä. Kaukana on moottoreiden jylinä ja kiire kun puroaktiivit kokoontuvat puron äärelle aamuisin, päivisin, iltaisin ja jopa öisin.
Viereisellä kasvimaapalstalla juodaan höyryävää nokipannukahvia ja syödään makkaraa. Isä, puroisäntä Matti Salonen ja poika, puroyliaktiivi Juha Salonen sekä luontokuvaaja Toni Randén ovat täällä tuttu näky. Kahvitteluhetkeä ja vapautuvia makkarapaloja seuraa herkeämättä myös sekarotuinen Nemo-koira. Tasaisella virralla ohi kulkee joku kameran kanssa kohti vieressä solisevaa puroa.

– Tässä on useinkin juotu kahvia ja sitten on yhtäkkiä alkanut kuulua lätinää tuolta viereiseltä sillalta ja sitten on sinne menty katsomaan taimenten kutupuuhia, kertoo puroyliaktiivi ja SKES ry:n Longinojaprojektin vetäjä Juha Salonen.


Nyt lokakuun lopulla ja marraskuussa eletään taimenen kutupuuhien kulta-aikaa, eli vesi lätisee useinkin.

– Tänne nousee tuolta merestä isoja emotaimenia kutupuuhiin, eli jatkamaan sukuaan. Ne ovat joskus syntyneet tässä purossa ja nyt niillä on vietti takaisin lisääntymään. Täällä voi joskus nähdä jopa yli 80-senttisiä emotaimenia, ja niitä pääsee seuraamaan ihan vierestä kun vaan malttaa mielensä, Salonen kertoo.


Taimenten kutupuuhat kiinnostavat niin Longinoja-aktiiveja, luontokuvaajia kuin kävelyllä olevia lähiseudun asukkaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Uteliaita ihmisiä käy puron luona hyvin paljon, tämä syksy on räjäyttänyt potin. Purolla näkyy taskulampun valoja useita kymmeniä joka ilta. Varsinkin lapsiperheet ovat löytäneet tänne. Kiva nähdä kun isä tulee kahden pojan kanssa ja pojat tulevat kertomaan, että me nähtiin tuolla alavirrassa näin iso kala, Salonen hymyilee.


Sen lisäksi, että kutupuuhissa olevilla taimenilla on uteliaita seuraajia, niillä on myös vankat puolustajat. Eturintamassa ovat Longinojan omat aktiivit. Kaiken taustalla on uhanalaisen Suomenlahden taimenen suojelu ja tietoisuuden lisääminen.

– Tämä puro on koko Suomen mittakaavassa erittäin tärkeä, kertoo Longinoja-aktiivi Toni Randén.


Sen verran ainutlaatuisesta paikasta on kyse, että puroa on tultu ihmettelemään Vietnamista ja Etelä-Koreasta saakka.

– Ajattele nyt, kuinka monen takapihalla virtaa yksi Suomen parhaimmista taimenpuroista. Suomen vilkkain tie menee tuossa 200 metrin päässä, kymmeniätuhansia autoja menee puron yli joka päivä, ja tässä pystyy vierestä seuraamaan kun villit uhanalaiset Suomenlahden taimenet kutevat. Harvoin löytyy keskeltä kaupunkia näin hieno luontokohde, Salonen iloitsee.


Uhanalaisten Suomenlahden taimenten kalastaminen on kielletty. Koska kaikki eivät noudata kieltoa, puroaktiivit turvaavat kutupuuhat päivystämällä puron varrella kudun aikana. Hyvän asian eteen paiskitaan vapaaehtoispohjalta kovasti töitä.

– Me opastamme ihmisiä löytämään kutevia taimenia. Lisäksi katsomme, ettei paikkoja ole rikottu tai sotkettu. Varmistamme sen, että isot emotaimenet pääsevät Vantaanjoesta nousemaan tänne, esimerkiksi poistamme turhia rytöjä, jotka padottavat puroa, Salonen kuvailee.


Aivan sattumalta ei Salonen päätynyt tämän puron äärelle suojelemaan taimenia. Syntyperäisen helsinkiläisen matka puroaktiiviksi alkoi jo pienenä poikana.

– Olen pienenä poikana seilannut styrox-lautalla tässä purolla ja ryvennyt ja rämpinyt täällä koko pienen ikäni, Salonen muistelee.


Varsinainen innostus alkoi 90-luvun lopussa.

– Yhtenä päivänä nojailin tuohon sillankaiteeseen. Huomasin kuinka taimen yritti kovasti päästä ylävirtaan, mutta ei päässyt, koska toisella puolella oli rytöä. Avasin sen, kala kiitti ja painoi saman tien ylävirtaan.

Pari viikkoa myöhemmin purolla järjestettiin ensimmäiset purotalkoot ja siitä eteenpäin Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry on kunnostanut puroa.

– Tätä jatketaan niin kauan kuin henki pihisee ja toivottavasti joku jatkaa senkin jälkeen, Salonen toivoo.


Kiinnostaako päästä paikan päälle seuraamaan taimenten kutupuuhia? Longinojan purolla järjestetään seuraava yleisölle avoin ja opastettu luontoretki 31.lokakuuta klo 18. Lisätietoa retkestä löydät tästä linkistä.