Video: Kutupartio asemissa – Nämä miehet valvovat uhanalaisten taimenten kutupuuhia!

Koillis-Helsingissä Longinojan puron luona ei uskoisi, että vain kivenheiton päässä kulkee yksi Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä teistä. Kaukana on moottoreiden jylinä ja kiire kun puroaktiivit kokoontuvat puron äärelle aamuisin, päivisin, iltaisin ja jopa öisin.

30.10.2018 21:23

Viereisellä kasvimaapalstalla juodaan höyryävää nokipannukahvia ja syödään makkaraa. Isä, puroisäntä Matti Salonen ja poika, puroyliaktiivi Juha Salonen sekä luontokuvaaja Toni Randén ovat täällä tuttu näky. Kahvitteluhetkeä ja vapautuvia makkarapaloja seuraa herkeämättä myös sekarotuinen Nemo-koira. Tasaisella virralla ohi kulkee joku kameran kanssa kohti vieressä solisevaa puroa.

– Tässä on useinkin juotu kahvia ja sitten on yhtäkkiä alkanut kuulua lätinää tuolta viereiseltä sillalta ja sitten on sinne menty katsomaan taimenten kutupuuhia, kertoo puroyliaktiivi ja SKES ry:n Longinojaprojektin vetäjä Juha Salonen.

Longinojan puroisäntä Matti Salonen ja poika, puroyliaktiivi Juha Salonen sekä luontokuvaaja Toni Randén juovat usein nokipannukahvit puron lähettyvillä. Kahvittelua seuraa myös sekarotuinen Nemo-koira.

Nyt lokakuun lopulla ja marraskuussa eletään taimenen kutupuuhien kulta-aikaa, eli vesi lätisee useinkin.

– Tänne nousee tuolta merestä isoja emotaimenia kutupuuhiin, eli jatkamaan sukuaan. Ne ovat joskus syntyneet tässä purossa ja nyt niillä on vietti takaisin lisääntymään. Täällä voi joskus nähdä jopa yli 80-senttisiä emotaimenia, ja niitä pääsee seuraamaan ihan vierestä kun vaan malttaa mielensä, Salonen kertoo.

Uhanalainen Suomenlahden taimen viihtyy Longinoja-purossa.

Taimenten kutupuuhat kiinnostavat niin Longinoja-aktiiveja, luontokuvaajia kuin kävelyllä olevia lähiseudun asukkaita.

– Uteliaita ihmisiä käy puron luona hyvin paljon, tämä syksy on räjäyttänyt potin. Purolla näkyy taskulampun valoja useita kymmeniä joka ilta. Varsinkin lapsiperheet ovat löytäneet tänne. Kiva nähdä kun isä tulee kahden pojan kanssa ja pojat tulevat kertomaan, että me nähtiin tuolla alavirrassa näin iso kala, Salonen hymyilee.

Longinoja on noin 6 kilometrin pituinen puro Helsingissä.

Sen lisäksi, että kutupuuhissa olevilla taimenilla on uteliaita seuraajia, niillä on myös vankat puolustajat. Eturintamassa ovat Longinojan omat aktiivit. Kaiken taustalla on uhanalaisen Suomenlahden taimenen suojelu ja tietoisuuden lisääminen.

– Tämä puro on koko Suomen mittakaavassa erittäin tärkeä, kertoo Longinoja-aktiivi Toni Randén.

Longinoja on noin 6 kilometrin pituinen puro Helsingissä pääosin Malmin ja Pukinmäen alueella.

Sen verran ainutlaatuisesta paikasta on kyse, että puroa on tultu ihmettelemään Vietnamista ja Etelä-Koreasta saakka.

– Ajattele nyt, kuinka monen takapihalla virtaa yksi Suomen parhaimmista taimenpuroista. Suomen vilkkain tie menee tuossa 200 metrin päässä, kymmeniätuhansia autoja menee puron yli joka päivä, ja tässä pystyy vierestä seuraamaan kun villit uhanalaiset Suomenlahden taimenet kutevat. Harvoin löytyy keskeltä kaupunkia näin hieno luontokohde, Salonen iloitsee.

Vuosittain sadat taimenet onnistuvat lisääntymään purossa.

Uhanalaisten Suomenlahden taimenten kalastaminen on kielletty. Koska kaikki eivät noudata kieltoa, puroaktiivit turvaavat kutupuuhat päivystämällä puron varrella kudun aikana. Hyvän asian eteen paiskitaan vapaaehtoispohjalta kovasti töitä.

– Me opastamme ihmisiä löytämään kutevia taimenia. Lisäksi katsomme, ettei paikkoja ole rikottu tai sotkettu. Varmistamme sen, että isot emotaimenet pääsevät Vantaanjoesta nousemaan tänne, esimerkiksi poistamme turhia rytöjä, jotka padottavat puroa, Salonen kuvailee.

Longinojan taimenet ovat Vantaanjoelta pyydettyjen emojen jälkeläisiä. Taimenten kutupuuhia päästiin ensimmäisen kerran seuraamaan vuonna 2001.

Aivan sattumalta ei Salonen päätynyt tämän puron äärelle suojelemaan taimenia. Syntyperäisen helsinkiläisen matka puroaktiiviksi alkoi jo pienenä poikana.

– Olen pienenä poikana seilannut styrox-lautalla tässä purolla ja ryvennyt ja rämpinyt täällä koko pienen ikäni, Salonen muistelee.

Puroaktiivit Juha Salonen ja Toni Randén tekevät kovasti töitä suojellakseen uhanalaista Suomenlahden taimenta.

Varsinainen innostus alkoi 90-luvun lopussa.

– Yhtenä päivänä nojailin tuohon sillankaiteeseen. Huomasin kuinka taimen yritti kovasti päästä ylävirtaan, mutta ei päässyt, koska toisella puolella oli rytöä. Avasin sen, kala kiitti ja painoi saman tien ylävirtaan.

Pari viikkoa myöhemmin purolla järjestettiin ensimmäiset purotalkoot ja siitä eteenpäin Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry on kunnostanut puroa.

– Tätä jatketaan niin kauan kuin henki pihisee ja toivottavasti joku jatkaa senkin jälkeen, Salonen toivoo.

Longinoja on talkoovoimin muuttunut puroksi ja vesistöksi, jossa taimenen luontainen lisääntyminen on turvattu.

Kiinnostaako päästä paikan päälle seuraamaan taimenten kutupuuhia? Longinojan purolla järjestetään seuraava yleisölle avoin ja opastettu luontoretki 31.lokakuuta klo 18. Lisätietoa retkestä löydät tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?