Reijo Ruokasen kolumni: Kun Vanhasen Matti tutkimusta luki

Julkaistu:

Kolumni
”Helsingissä kuluttajien sähkönkäytön päästöt ovat noin kaksinkertaiset Nurmijärveen verrattuna. Miksi? Tätä sopii pohtia.”
Näin kirjoittaa Helsingin Sanomissa (28.10.) keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen, jonka usko haja-asutukseen ja Nurmijärveen on horjumaton.

Vanhanen viittaa Sitran teettämään tutkimukseen Kuntien ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet. Siinä muun muassa selvitetään 50 suurimman kunnan kasvihuonepäästöt ja niiden lähteet.

Vanhasen kirjoituksessa on paljon kummallisia asioita, mutta pohtikaamme nyt sähkönkulutusta, kun hän siihen usuttaa.

Tutkimuksen mukaan Helsingissä tosiaan kuluttajien sähkönkäytön päästöt ovat kaksinkertaiset Nurmijärveen verrattuna. Vanhanen kysyykin: ”johtaako tiivis metropolimainen asumismalli kulutustottumuksiin, jotka ovat tuhlailevampia kuin meillä?”

Jos Matti Vanhanen olisi tutkinut tutkimusta yli minuutin, hän olisi huomannut, että sähkön päästöt on jaettu kolmeen ryhmään: teollisuus, lämmitys ja kuluttajien sähkönkäyttö. Kotitalouksia siinä ei mainita, eikä työpaikkoja.

Soitin Sitraan. Luokkaan ’kuluttajien sähkönkäyttö’ kuuluu kaikki muu paitsi teollisuuden sähkönkäyttö ja sähkölämmitys. Julkisten rakennusten sähkönkäyttö kuuluu kuluttajien sähkönkäyttöön. Niin kuuluu työpaikkojenkin. Nurmijärvellä ei ole oopperataloa, ei Eduskuntataloa, ei rautatieasemaa, ei Kansallismuseota, ei Ateneumia, ei Amos Rexiä eikä oikein mitään muutakaan valtakunnallisesti palvelevaa julkista rakennusta.

 

Vanhasen kirjoituksessa on paljon kummallisia asioita, mutta pohtikaamme nyt sähkön­kulutusta, kun hän siihen usuttaa.

Nurmijärven työpaikkaomavaraisuus on noin 60 prosenttia. Työvoimaa on noin 20 000 henkeä, mutta työpaikkoja vain 12 000. Helsingissä on satoja valtakunnallisesti palvelevia julkisia rakennuksia. Työpaikkoja yli oman tarpeen, työpaikkaomavaraisuus on 129 prosenttia. Helsingissä käy töissä 154 000 ulkopaikkakuntalaista. Helsingistä taas käy muualla töissä 67 000 henkeä.

Yli viisi tuhatta nurmijärveläistäkin käy Helsingissä tienaamassa leipänsä.

Vanhaselle voi tulla yllätyksenä se, että nykyisin työssä käytetään paljon sähköä. Jos Nurmijärvelle syntyy lisää työpaikkoja samalla sähkönkulutus ja sen päästöt henkeä kohden kasvavat nopeasti, ja päinvastoin.

Kun muualta tullaan kaupunkiin töihin, työmatkoista syntyy lisää päästöjä. Ne Vanhanen toki unohtaa. Vanhasen kirjoitus on esimerkki siitä, miten vaalien lähestyessä poliitikot haluavat ottaa hyödyn irti kaikista mahdollisista tilastoista ja uhkakuvista.

Siksi moni heistä jättää kurkistamatta tilastojen taakse ja tyytyy levittämään hölmöyksiä. Harmi.

Olisi hienoa, jos vanhasenmatit olisivat reiluja eivätkä tahallaan tulkitsisi asioita väärin.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

http://www.tekniikanmaailma.fi

Tekstiä muokattu klo 15.48: Kotitalouksien sähkönkäyttö korjattu kuluttajien sähkönkäytöksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt