Helsingin juutalainen seurakunta huolissaan lisääntyvistä hyökkäyksistä – lokakuussa kerättiin 90 000 euroa turvatoimiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin juutalainen seurakunta huolissaan lisääntyvistä hyökkäyksistä – lokakuussa kerättiin 90 000 euroa turvatoimiin

Äärioikeiston ja uusnatsismin nousu Euroopassa on luonut turvattomuutta Helsingin juutalaisessa seurakunnassa.

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik seurakuntakeskuksella Kampissa. Arkistokuva.

28.10.2018 18:12

Helsingin juutalaisessa seurakunnassa juutalaisiin kohdistuneet väkivallan teot ovat aiheuttaneet surua ja varautumista pahimpaan. Viimeksi lauantaina Pittsburghissa Yhdysvalloissa 11 ihmistä kuoli ammuskelussa synagogassa.

– Tämä on hirveä tapahtuma, mutta valitettavasti ei mitään uutta, sanoo Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Anti-Defamation League -kansalaisjärjestön mukaan juutalaisiin kohdistuvat hyökkäykset ja häirintä ovat kasvaneet viime vuosina. Järjestön tietoihin tulleiden tapausten määrä nousi liki 60 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017.

Nadbornik pystyy luettelemaan pitkän listan juutalaisia vastaan kohdistuneita väkivaltarikoksia Euroopasta viime vuosilta. Huoli omasta turvallisuudesta on kasvanut juutalaisyhteisön sisällä kuluvalla vuosikymmenellä.

Helsingin juutalaiseen seurakuntaan kuuluu noin 1 100 jäsentä. Kampin Malminkadulla sijaitsevaan seurakuntaan kohdistuu aika ajoin uhkia, kuten vihaisia ja uhkaavia sähköposteja sekä vihamielistä töhrimistä ja huutelua.

Seurakunnassa on keskusteltu myös Pittsburghin tapaisiin iskuihin varautumisesta ja turvajärjestelyjen nostamisesta sille tasolle, että ne eivät olisi mahdollisia.

– Netin viharikokset saavat tietyn porukan liikkeelle ja se on tosi vaarallista. Se, että juutalaisyhteisö nähdään maalitauluina huolestuttaa, Nadbornik toteaa.

Seurakunnassa on puhuttu, että erityisesti internetissä tapahtuvien viharikosten osalta lainsäädäntöä pitäisi saada tehostettua.

Seurakunnan turvallisuusmenot ovat Nadbornikin mukaan kasvaneet 2010-luvulla. Tällä hetkellä ne ovat 200 000 euron luokkaa.

Lokakuussa Helsingin juutalainen seurakunta käynnisti varainkeruukampanjan, jossa se keräsi 90 000 euroa turvatoimien ylläpitämiseen.

– Pääsimme maaliin ja saimme noin puolet meidän turvallisuuskustannuksista vuodelle 2018 katettua keräyksellä.

Rahat käytetään turvallisuusinfrastruktuurin parantamiseen ja vartijoiden palkkoihin.

Nadbornikin mielestä Suomen valtio ei tue tarpeeksi juutalaisyhteisöjä nykyisessä ilmapiirissä. Hänen mukaansa vuonna 2015 Päivi Räsäsen (kd) toimiessa sisäministerinä seurakunta sai lisäbudjetista 100 000 euroa turvallisuuslaitteiden ostoa varten.

Viime vuonna seurakunta lähetti anomuksen opetusministeriöön, mutta vastausta ei Nadbornikin mukaan ole kuulunut.

– Kun katsotaan eduskuntaa kuka siellä turvaa? Ei siellä ole poliisia vaan vartijat. Meillä on konkreettinen uhka, niin miksi meidän pitäisi olla pelkän poliisin varassa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?