Meteorologi ennustaa dramaattista muutosta säätilaan: Ensi viikolla Suomeen virtaa todella lämmintä ilmaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologi ennustaa dramaattista muutosta säätilaan: Ensi viikolla Suomeen virtaa todella lämmintä ilmaa

Ensin hätyytellään 20 pakkasastetta, sitten voikin taas jysähtää lämpöennätykset murskaksi.

27.10.2018 19:41

Talvi antaa vielä odotuttaa itseään, vaikka lähipäivinä siitä saadaankin jo esimakua. Alkuviikosta yölämpötilat laskevat pakkasen puolelle pitkälti koko maassa, kertoo meteorologi Anniina Valtonen Ilmatieteen laitokselta. Maanantain vastaisena yönä Lapissa voidaan päästä jopa 20 pakkasasteeseen.

Lue lisää: Lauantai on ollut kuluvan syksyn kylmin päivä – päivän korkein lämpötila vain 2,8 astetta

Pikkupakkasia koetaan suurimmassa osassa Suomea myös päivisin, ja nollan yläpuolelle mittari kipuaa lähinnä Etelä-Suomessa ja paikoin länsirannikolla.

– Sunnuntaina säät ovat melko lailla aurinkoisia, mutta vesistöjen lähistöllä ja rannikoilla voi tulla lumikuuroja. Kun ilma on kylmää ja virtaus käy pohjoisesta, vesistöistä nousee näppärästi kosteutta, joka kuuroja aiheuttaa, Valtonen kertoo.

Lumikuuroja voi tulla myös maanantaina iltapäivällä.

Ajokelit ovat Valtosen mukaan suuressa osassa maata siinä mielessä hyviä, että sää on kuivaa eikä ilmassa ole kosteutta, joka voisi tehdä teiden pinnoille jäätä. Vesistöjen lähistöllä tilanne on kuitenkin toinen.

– Kun järvet ja merialueet ovat auki, kosteutta voi ajautua sieltä teille ja aiheuttaa kuuraa liukastamaan tien pintoja. Ja jos osuu heikkoonkin lumisateeseen kesärenkaat alla, siitä voi tulla liukasta.

Lue lisää: Ilmatieteen laitos: Lumi- ja räntäsadetta Etelä-Suomeen – varoitus huonosta ajokelistä

Marraskuun lämpöennätystä odotellessa

Tiistain ja keskiviikon aikana lämpimämpää ilmaa ja sateita alkaa virrata etelän kantilta.

– Sateet tulevat vetenä etelä- ja keskiosissa maata. Pohjoisessa voi keskiviikkona tulla lunta ja myös jäätävää sadetta, kun sää lauhtuu. Maanpinnan lähelle jää silloin kylmä ilmamassa, jonka päälle tulee etelästä lämmin ilmamassa. Sateet sitten jäähtyvät pinnan lähellä, Valtonen sanoo.

Lumen ja jäätävän sateen takia ajokeli voi Lapissa olla erittäin huono keskiviikkona.

Keskiviikon jälkeen sää lauhtuu selvästi, ja torstaina lämpötilat kohoavat 10 lämpöasteeseen isoissa osissa Suomea.

– Viikonloppuna olemme suurella todennäköisyydellä plus-asteilla koko maassa. Silloin on marraskuun alku ja ilmamassa on todella lämmin, joten marraskuun ennätyslukemiakin voidaan nähdä, Valtonen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?