Kaksi miestä raiskasi 16-vuotiaan purjeveneessä Hangon Regatassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaksi miestä raiskasi 16-vuotiaan purjeveneessä Hangon Regatassa

Miehet tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen. Oikeudessa todistajana kuullun HUS:in naistentautien erikoislääkärin todistus oli tärkeä ratkaisun kannalta.

25.10.2018 20:29

Hangon Regatan aikaan viime kesänä tapahtunut raiskaus käsiteltiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina 23.10. Syytetyt tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen törkeästä raiskauksesta. Heidät passitetaan Vantaan vankilaan.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa tapauksessa, jossa lahtelainen ja helsinkiläinen olivat syytettyinä törkeästä raiskauksesta.

Oikeuden pöytäkirjoista selviää, että 16-vuotiaan tytön kertoman mukaan hän oli tullut kaverinsa kanssa Hangon Regattaan. Heidän piti majoittua telttoihin.

Tytöt kutsuttiin kutsuttiin kuitenkin ravintolaan aikuisten miesten pöytään. Aamuyöllä kaksi miehistä raiskasi tytön. Molemmat syytetyt olivat yli 30-vuotiaita. Tytöt eivät tunteneet syytettyjä entuudestaan.

Tapauksesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Pöytä varattuna

Miesseurueella oli ollut etukäteen pöytä varattuna rantaravintolassa. Pöytään tuotiin 16- ja 17-vuotiaat tytöt.

Rikoksen uhriksi myöhemmin aamuyöllä joutunut 16-vuotias tyttö kertoi käräjäoikeudelle, että oli ”torkkunut, muttei nukkunut” pursiseuran ravintolassa.

Hänellä ei ole muistikuvia siitä, miten hän päätyi miesten purjeveneeseen Hangon Itäsatamaan.

Tyttö kielsi – mies ei välittänyt

Kello oli noin kaksi aamuyöllä. Tyttö oli ollut tuossa vaiheessa sangen juovuksissa ja väsynyt. Käräjäoikeus piti selvitettynä, että hänen humalatilansa olisi ollut vähintään 1,5 promillea. Uhrin kertomuksen mukaan veneen keulapiikissä 35-vuotias lahtelainen mies riisui hänet eikä hän pystynyt kieltämään tätä. Mies laittoi tytön patjalle ja tuli hänen päälleen.

Tyttö kielsi, mutta mies ei siitä välittänyt. Sen jälkeen tapahtui yhdyntä. Hetken kuluttua paikalle tuli myös veneen omistaja eli 37-vuotias helsinkiläismies. Helsinkiläinen ryhtyi kaverinsa tavoin käyttämään humalaista teiniä hyväkseen.

Yhdyntöjä oli useita vuoron perään. Tyttöön sattui, mutta miehet eivät piitanneet siitä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden istunnossa kävi ilmi, että asianomistajasta vuoti verta.

Tytön mukaan hänet pakotettiin tekoihin ja hän pelkäsi.

Oikeudessa tyttö epäili sitä, olisiko hän voinut vastustaa ahtaassa tilassa miehiä, vaikka olisi ollut selvin päin.

Miesten lopetettua tekonsa hän istui hetken aikaa miesten seurassa kajuutan sohvalla, mutta keräsi sitten tavaransa ja poistui maihin. Tyttö kohtasi rannalla tuttunsa. Tämä soitti hätäkeskukseen. Kello oli ollut tuolloin 04.23.

Molemmat miehet otettiin raiskausepäilyn vuoksi kiinni vielä samana päivänä. Kaksikko oli vangittuna siitä lähtien.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa lahtelainen ja helsinkiläinen mies saivat kumpikin vastattavakseen syytteen törkeästä raiskauksesta. Miehet kiistivät rikoksen.

Heidän mukaansa mukaan seksiä oli ollut, mutta se oli tapahtunut osapuolten yhteisestä tahdosta.

Asianomistaja eli 16-vuotias oli ollut heidän mukaansa aloitteellinen.

Helsinkiläisen mukaan asianomistaja oli kuitenkin sanonut häneen sattuvan ja lahtelaisen mukaan pyytänyt lopettamaan teon loppupuolella.

Veneessä kävi eräs mies, joka oli nähnyt alastoman takapuolen. Todistajan mukaan hän uskoi, että veneessä harjoitettiin seksiä. Naapuriveneeseen kuuluneet äänet olivat olleet ”normaaleja seksiin liittyviä ääniä”.

Sama todistaja oli nähnyt asianomaiset veneen sohvalla vähän ajan kuluttua. Tuolloin asianomistaja eli tyttö oli yhtäkkiä ruvennut itkemään ja lähti veneestä.

Erikoislääkärin todistus oli ratkaiseva

Käräjäoikeus katsoi, että yhdynnät olivat tapahtuneet vastoin asianomistajan tahtoa. Tähän päätelmään vaikutti voimakkaasti oikeudessa todistajana kuultu HUS:in naistentautien erikoislääkärin todistus.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoo, että miehet olivat käyttäneet voimaa. Yhdynnät olivat sattuneet. Oikeus ei pitänyt mahdollisena sitä, etteikö asianomistaja olisi kipuaan ilmaissut miehille ilmeillään tai käyttäytymisellään.

Kokonaisuutena ottaen törkeä

Asianomistaja oli ollut humalansa ja väsymyksenä vuoksi avuttomassa tilassa. Teko kohdistui alaikäiseen, jonka tarkempaa ikää miehet eivät olleet yrittäneet selvittää. Raiskaus on törkeä, koska tekijöitä oli kaksi ja teko kohdistui ”kahdeksaatoista vuotta nuorempaan lapseen”.

Teko oli oikeuden mukaan myös kokonaisuutena ottaen törkeä. Miehet eivät lopettaneet, vaikka 16-vuotias asianomistaja oli useaan otteeseen kieltänyt miehiä ja itkenyt. Asianomistajalle oli aiheutunut kipua.

Tiistaina antamallaan ratkaisulla käräjäoikeus tuomitsi helsinkiläisen Joni Eero Halmisen sekä lahtelaisen Mikko Lauri Juhani Järvisen kolmen vuoden vankeuteen. Oikeus määräsi kummankin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Heidät passitetaan Vantaan vankilaan. Halmisen ja Järvisen pitää korvata uhrilleen yhteisvastuullisesti kivusta 2 000 euroa ja kärsimyksestä 13 000 euroa. Käräjäoikeus ratkaisi asian lautamieskokoonpanossa. Tuore tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa Turun hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?