Touko Aallon avopuoliso Iris Flinkkilä avautui kaksi­suuntaisesta mieliala­häiriöstä – kertoi laulusta, jonka puoliso on voinut kuulla heikkoina hetkinä

Joskus tekee mieli valloittaa maailma ja äkkiarvaamatta toisena päivänä itkettää, Flinkkilä kertoi Instagramissa lokakuun puolivälissä.

Iris Flinkkilä ja Touko Aalto muuttivat saman katon alle kesäkuussa. He tutustuivat, kun Flinkkilä työskenteli vihreiden nuorisojärjestön viestintätiimissä.

25.10.2018 15:32

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoi eilen Facebookissa sairastavansa masennusta ja jättävänsä sen takia puolueen puheenjohtajan tehtävät. Masennusta on kestänyt jo vuoden ajan.

– Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni, hän kertoi eilen.

Aalto jäi syyskuun puolivälissä sairauslomalle. Tuolloin hän kertoi syyksi uupumuksen.

– Olen uupunut ja nyt ymmärtänyt, että jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan, hän kirjoitti syyskuussa Facebookissaan.

Touko Aallon avopuolisolla kaksisuuntainen mielialahäiriö

Touko Aallon avopuoliso Iris Flinkkilä on kertonut sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän kertoi asiasta Instagramissa maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta.

Viestissä hän kertoo, millaista elämä kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa on. Joskus tekee mieli valloittaa maailma ja äkkiarvaamatta toisena päivänä itkettää eikä mikään suju, hän kuvailee oireita.

– Kohta kumppanikin varmaan huomaa sen, että kun aina laulan Litku Klemetin laulun kohtaa ”ei mun kanssa kannata olla” lujempaa kuin muita kohtia, se ei ole mikään vitsi vaan totuus, hän kuvailee heikkoja hetkiä.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön kuuluu masennus- ja maniajaksojen vaihtelua. Aiemmin maanisdepressiivisyydeksi kutsuttu sairaus on pitkäaikainen ja siihen kuuluu usein myös oireettomia tai vähäoireisia jaksoja.

Arviolta 1–2 prosenttia suomalaisista potee kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Flinkkilä kirjoittaa, että mielenterveysasioista on yhä vaikea puhua.

– On ihan hirveän paljon helpompi elää, kun voi suhtautua mielenterveydellisiin hankaluuksiin nimen omaan oireina, jotka hoidetaan. ”Mulla on hirveä flunssa” on aivan normaali asia sanoa, ja on helpompi pyytää apua, kun kyse on fyysisestä vaivasta. Mutta ”en ole nukkunut viikkoon ja ahdistaa niin paljon ettei veri kierrä” onkin hankala sekä sanoa että ottaa vastaan, Flinkkilä kuvaa.

– Kuten luonnolla, on meidänkin kantokyvyllämme rajat, kirjoitti puolestaan Aalto Facebookissa masennuksesta.

Liitto alkoi vaikeissa merkeissä

Pariskunta muutti saman katon alle kesäkuussa.

– Elämässä menee oikein mukavasti ja kivasti, Aalto kertoi tuolloin IS:lle.

Pari tutustui toisiinsa, kun Flinkkilä työskenteli vihreiden nuorisojärjestön viestintätiimissä. Yhdeksän vuotta vanhempi Aalto oli tuolloin vielä naimisissa.

Vastavalittu puheenjohtaja hymyili valokuvaajille kesäkuussa 2017.

Suhde nousi julkisuuteen viime vuoden elokuussa, jolloin ex-vaimo jätti käräjäoikeuteen avioerohakemuksen.

Aalto on kertonut mediassa, että avioero pitkäaikaisesta puolisosta oli vaikea ja sen käsittely vie pitkään.

Iris Flinkkilä on 25-vuotias freelance-graafikko ja -kuvittaja, joka on myös toinen Cityn suorasanaisen Jatkoilla-podcastin tekijöistä. Syyskuussa hän otti kantaa transnuorten mielenterveysongelmiin ohjaamallaan videolla.

Flinkkilän kaksialaisesta mielialahäiriöstä kertoi ensimmäisenä Anna.

Lähteet: Käypä hoito -sivusto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?