Aalto eroaa, tuleeko Niinistöstä pätkäpuheenjohtaja? IS listasi vaihtoehdot vihreiden johtoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aalto eroaa, tuleeko Niinistöstä pätkä­puheenjohtaja? IS listasi vaihtoehdot vihreiden johtoon

Vihreiden puoluevaltuusto valitsee pätkäpuheenjohtajan viikon päästä lauantaina.

24.10.2018 15:04

Kenestä puheenjohtaja Touko Aallon (vihr) seuraaja?

Aalto ilmoitti tänään jättävänsä puheenjohtajan tehtävät masennuksensa takia kesken kauden.

Touko Aalto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi puoluekokouksessa kesäkuussa 2017, kaksivuotinen kausi olisi jatkunut ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti. Aalto kertoi vetäytyvänsä puoluejohdosta, koska on sairastunut masennukseen vuosi sitten ja uupumus on vienyt työkyvyn.

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan jo viikon päästä lauantaina. Valinnan tekee puoluevaltuusto ja sen 40 jäsentä.

Tänään vihreät eivät vielä suostuneet spekuloimaan uuden puheenjohtajan nimellä. Kaikki haluavat kunnioittaa Touko Aaltoa ja sulatella puheenjohtajan omaehtoista väistymistä.

– Nyt on liian aikaista keskustella ehdokkaista. Tarvitsemme kaikki aikaa tämän sulatteluun, puoluesihteeri Lasse Miettinen (vihr) totesi.

– Olemme lähteneet sitä, että emme spekuloi. Tämä on sellainen tilanne, joka aika lailla hiljentää meidät hetkeksi. Meidän täytyy tehdä ensi viikolla ratkaisuja, vielä ei ole sen aika, Miettinen sanoi.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala toivoi, että varapuheenjohtaja Maria Ohisalo ottaisi puheenjohtajan tehtävät kesän puoluekokoukseen asti.

Aallon vetäytymisilmoituksesta kertoivat puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg.

Muutaman päivän sisällä jonkun vihreän on heitettävä ensimmäinen kivi ja ilmoittauduttava puheenjohtajaehdokkaaksi – aikaa puheenjohtajaäänestykseen on yhdeksän päivää.

Tehtävä ei ole helppo, päinvastoin. Vihreiden kannatus on syöksykierteessä. Toissa kesänä kannatus oli kyselyissä liki 18 prosenttia, ja puolue oli toiseksi suosituin. Nyt kannatus on valahtanut jo alle 12 prosentin.

Gallupkannatus on toki reilusti enemmän kuin viime eduskuntavaalien 8,5 prosenttia, mutta uuden puheenjohtajan pitäisi kääntää vihreiden suosio taas nousuun ja hoitaa selvä vaalivoitto.

Puheenjohtajaksi voivat olla tyrkyllä esimerkiksi varapuheenjohtajana nyt kiitoksia kerännyt Ohisalo tai kansanedustajat Emma Kari (vihr), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) tai Krista Mikkonen (vihr).

Kenellä riittää paukkuja ryhtyä vaalivankkurien vetäjäksi? Semminkin kun vihreät valitsee nyt pätkäpuheenjohtajan reiluksi puoleksi vuodeksi.

Vihreillä kun on puoluekokous kesäkuun puolivälissä, ja puoluekokous valitsee puheenjohtajan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Jos huhtikuun eduskuntavaalit menevät huonosti, pätkäpuheenjohtajan kausi jää runsaan puolen vuoden mittaiseksi.

Sormet alkavat osoittaa nyt Ville Niinistöä (vihr).

Puheenjohtajana oivasti onnistunut Niinistö joutui puolueen sääntöjen mukaan luopumaan tehtävistään kesällä 2017, kun hänelle tuli täyteen kolme peräkkäistä kautta, kuusi vuotta, puolueen puheenjohtajana.

Niinistö, kuten myös muut edelliset vihreiden puheenjohtajat, voivat halutessaan ryhtyä uudelleen puolueen puheenjohtajaksi.

– Meillä ei ole meidän sääntöjen mukaan sellaisia teknisiä rajauksia, jotka estäisivät ketään asettumasta tällä hetkellä puheenjohtajaehdokkaaksi, puoluesihteeri Miettinen sanoi.

Väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö onnitteli vastavalittua puheenjohtajaa Touko Aaltoa puoluekokouksessa 2017. Tekeekö Ville Niinistö paluun pätkäpuheenjohtajaksi ja vaalivankkurien vetäjäksi?

Niinistön ei tarvitsisi opetella puheenjohtajan tehtäviä, huhtikuun eduskuntavaaleihin on puoluevaltuuskunnan kokouksen jälkeen runsaat viisi kuukautta.

Niinistö on puheenjohtajapelin avainpelaaja. Kaikki odottavat Niinistön päätöstä, mikään ei taida liikkua ennen Niinistön ulostuloa.

Jos Niinistö ilmoittaisi halustaan puheenjohtajaksi, tuskin kukaan muu lähtisi mukaan puheenjohtajakisaan, ja Niinistö todennäköisesti taputettaisiin yksimielisesti puheenjohtajaksi puoluevaltuustossa.

Niinistö olisi ainakin varma valinta puolueen pelastajaksi ja tulipalon sammuttajaksi.

Ihan hyvä veikkaus on, että Niinistö ilmoittaa asettuvansa ehdokkaaksi puheenjohtajaksi. Ja hyvä veikkaus on, että Niinistö kertoo haluavansa olla vain pätkäpuheenjohtaja ja puoluekokous saa valita uuden puheenjohtajan kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?