Lakossa oleva Ritva lähetti terveiset pääministeri Sipilälle: ”Tämä on viimeinen niitti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lakossa oleva Ritva lähetti terveiset pääministeri Sipilälle: ”Tämä on viimeinen niitti”

Julkaistu: 23.10.2018 16:09

Lakossa olevat JHL:n jäsenet kokoontuivat Porvoossa toimistolle kahville ja antamaan vertaistukea. Pääministeri Sipilälle lähtee tiukat terveiset.

JHL:n toimistotilasta Porvoon keskustasta lähtee pääministeri Juha Sipilälle terveisiä:

– Kiitos Sipilä, nyt riittää. Tämä on viimeinen niitti.

Puhujana on Ritva Hagström, lakkolainen, joka työskentelee Porvoon Linnajoen yläkoulun keittiössä palveluvastaavana. Ennen keskuskeittiön tuloa titteli oli keittäjä. Mutta takaisin lakkoon:

– Me olemme tässä (lakossa) työntekijöiden puolesta, meidän työehtojen heikennystä vastaan. Me olemme luottaneet neuvotteluihin ja sopimiseen. Me olemme ottaneet heikennyksiä jo paljon vastaan ja nyt ei enää yhtään, Hagström sanoo.

– Puhutaan pienipalkkaisista naisista ja miehistä, Hagström lisää viitaten siihen, ketkä ovat ottaneet heikennyksiä vastaan.

Pöydän ympärillä istuu kollegoita, tilahuoltajia, keittiöhenkilökuntaa ja laitoshuoltajia, muita lakossa olevia Porvoon JHL:n jäseniä. Yhteinen viesti on selvä: lakossa ollaan maan hallitusta vastaan, ei lapsia vastaan. Ja toinen osa viestiä on se, että ei tässä tilanteessa haluttaisi itsekään olla.

Linnajoen koulun keittiössä palveluvastaavana työskentelevä Ritva Hagsrtöm painottaa, että nyt ollaan lakossa hallitusta vastaan.

JHL:n lakko on vastalause hallituksen valmistelemalle irtisanomislaille, joka koskisi pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Vaikka toimistolla olevien lakkolaisten työnantaja, Porvoon kaupungin tilahuolto, kuuluu isoihin työnantajiin, sanovat he olevansa samassa veneessä, jos irtisanomissuojaa heikennetään. Pöydän toiselta puolelta kuuluu kommentti:

– Siinä on se pelko, että jos tämä irtisanomislaki runnotaan läpi, niin seuraavaksi vedotaan yhdenvertaisuuteen, että tämä sama pitää saada jokaiseen yritykseen.

– Me olemme kaikki samassa veneessä, Hagström lisää.

Toimistotilan tunnelma on lämmin, vaikka painavaa asiaa on puitu. Ulkona palaa soihdut, sisällä juodaan kahvia särvinten kera. Lakkolaisia on käynyt nelisenkymmentä maanantain ja tiistain aikana keskustelemassa ja antamassa toisilleen vertaistukea. Hagströmin mukaan moni on lakkoilee ensimmäistä kertaa ja haluaa jutella siitä, miten tulisi toimia.

Myös Hagström on ensimmäistä kertaa lakossa. Sen sijaan liiton toiminnassa hän on ollut mukana toistakymmentä vuotta, tällä hetkellä Porvoon JHL-yhdistyksen varapuheenjohtajana ja tiedottajana. Valtakunnan tasolla Hagström on JHL:n hallituksen jäsen.

 Emme me ole näitä yrittäjiä vastaan, he ovat halunneet auttaa.

Internetissä keskustelu lakosta on käynyt kovilla kierroksilla ja myös Hagström on ottanut siihen osaa Twitterissä. Keskustelussa on kritisoitu sekä lakkolaisia ja ay-liikettä, lasten kouluruoan puolesta huolestuneita vanhempia sekä hallitusta.

Kasvotusten Hagström on kertoo kuulleensa vain lakkolaisten puolella olevia kannanottoja, kun hän maanantaina jakoi flaijereita kadulla JHL:n punaisessa liivissä. Hagströmin mukaan moni sanoi: ”olette oikealla asialla”, ”vihdoin ja viimein” ja ”voimia”.

–  Ihan muutama sellainen katse tuli, jonka viesti oli, että älä tule lähelle.

Pöydän toiselta puolelta todetaan, että nyt työ huomataan kun he ovatkin yllättäen lakossa.

– Jo viime keskiviikkona minulta kysyttiin, että kuka täällä nyt siivoaa ja miten kaikki nyt hoituu. Sanoin, että kuule, en tiedä. Kauhea meteli, kun me jäädään lakkoon, tilahuoltajana työskentelevä lakkolainen sanoo.

Hagström puolestaan ottaa esiin lakossa olevien ammattien arvostuksen.

– Me tehdään työtämme sydämellä. Me haluamme tehdä sitä työtä. Mutta kyllä arvostus on noussut, kun meitä ei nähdä tai kuulla. Toivon että se arvostus näkyy, kun menemme takaisin.

Eri puolilla Suomea yrittäjät ovat tarjoutuneet järjestämään ruokaa koululaisille lakkopäivien ajaksi. Se on herättänyt reaktioita puolesta ja vastaan. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi aihetta voimakkain sanoin. Porvoon JHL:n toimistolla yksittäisiä auttavia yrityksiä ei kritisoida.

– Emme me ole näitä yrittäjiä vastaan, he ovat halunneet auttaa. Mutta se on taas sitten ristiriidassa tämän meidän muun sanoman kanssa, Hagström sanoo.

Irtisanomiskiistaan on verkkouutisten mukaan väläytetty uutta ehdotusta, jossa työmarkkinaosapuolet ehdottavat hallitukselle, että alle 10 hengen yritykset saisivat jatkossa palkata työntekijän määräaikaiseksi ilman perusteltua syytä.

Millaisia ajatuksia se herättää?

– No. Se herättää sen, että jos tällaista asiaa lähdetään ajamaan, se täytyy tuolla pöydissä miettiä kunnolla. Sinne ei nyt saa roiskaista jotakin, että kokeillaan tällaista että saadaan tilanne rauhoittumaan.

– Jos me roiskaistaan jotakin, me ollaan kohta selvittämässä niitä uudelleen.

Palataan vielä pääministeri Sipilään. On Hagström hänelle kerran antanut myös kiitosta ja ruusun.

– Se oli vaalitilanne ja hän kävi täällä pyörähtämässä. kävin antamassa hänelle punaisen ruusun ja sanoin “kiitos, että ammattiliittoa tarvitaan. Et ole työtämme tehnyt turhaksi”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?