Vuosi sitten ”ideologisesti työtön” Ossi Nyman nostatti valtaisan mekkalan toimettomuudesta ja töiden välttelystä – nyt hänellä riittää hommia vaikka kuinka - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vuosi sitten ”ideologisesti työtön” Ossi Nyman nostatti valtaisan mekkalan toimettomuudesta ja töiden välttelystä – nyt hänellä riittää hommia vaikka kuinka

Ossi Nyman aloittaa osin esikoisromaaniinsa pohjautuvan elokuvan käsikirjoittamisen yhdessä Ville Jankerin kanssa marraskuussa.

Ossi Nyman aloittaa osin esikoisromaaniinsa pohjautuvan elokuvan käsikirjoittamisen yhdessä Ville Jankerin kanssa marraskuussa.

Julkaistu: 22.10.2018 16:43

Kirja toimettomuudesta avasi Ossi Nymanille uran kirjailijana. Esikoisromaani teki kirjailijasta eräänlaisen ideologisesti työttömien henkilöitymän. Rooli ”työttömien asianajajana” ei kuitenkaan tuntunut luontevalta.

Vuosi sitten nousi mekkala. Kirjailija Ossi Nymanin esikoisromaani Röyhkeys ilmestyi viime syksynä. Helsingin Sanomat julkaisi Nymanista artikkelin, jossa Nyman kertoi vältelleensä töitä, mutta nostaneensa työmarkkinatukea.

Kirjan aihepiiri, ideologinen työttömyys, herätti pahennusta.

– Nyt se aika näyttää oikeastaan melko hurjalta, se oli aikamoista pyöritystä. Silloin, kun oli myrskyn keskellä, ei tuntunut oikein miltään, Nyman sanoo.

Nyman nostaa esiin esimerkiksi kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok), joka teki Nymanista ja ideologisesta työttömyydestä pitkän videon. Kannanotto julkaistiin Verkkouutisten videokanavalla. Työministeri Jari Lindström (sin) puolestaan sanoi, että jos työ ei kelpaa, tuetkaan eivät voi kelvata.

– Kai se kertoo siitä, että työ on edelleen aika pyhä asia, jota ei saa arvostella. Olihan se poikkeuksellista, että yksi ihminen otettiin silmätikuksi ja ikään kuin ristiinnaulittiin julkisesti, Nyman sanoo.

– Negatiivista palautetta tuli ensin hirveät määrät, mutta sitten tilanne kääntyi. Syntyi vastareaktioita. Ihmiset alkoivat tuntea myötätuntoa ja miettiä asioita toisesta kulmasta. Yleensähän ensin kehutaan ja sitten ruvetaan haukkumaan, minulla se meni toisin päin.

Kirja on toimettomuuden puolustuspuhe, mutta työttömyys itsessään ei ollut julkitulon tarkoitusperä, Nyman kertoo.

– En halunnut tulla julkisuuteen minään työttömien asianajajana. Roolia syötettiin minulle ja yritin vähän ottaakin sitä, mutta se ei tunnu oikealta.

Kirjailijan uralla on tapahtunut vuoden aikana paljon. Tällä hetkellä Nyman kirjoittaa toista romaaniaan. Tuleva kirja ei kerro työttömyydestä, mutta siinä käsitellään yhteiskunnallisia asioita, Nyman kertoo.

– Ajattelin tehdä seuraavaksi jotain erilaista, että en leimautuisi täysin työttömyyteen ja minulla säilyisi taiteellinen vapaus ja saisin kirjoittaa, mitä haluan, Nyman kertoo.

Nyman on alkanut myös vierailla muun muassa lukioissa puhumassa kirjailijan työstä.

– Ja ilmeisesti myös työttömyydestä, hän nauraa.

Esikoisromaanista on tekeillä myös elokuva, jonka Nyman käsikirjoittaa yhdessä Ville Jankerin kanssa, joka myös ohjaa elokuvan.

– Elokuvan tekeminen on ollut mielessä aina, mutta en ajatellut, että kukaan uskaltaisi lähteä tekemään elokuvaa tästä romaanista, koska se ei kuitenkaan ole niin kovin tarinallinen, Nyman sanoo.

Jankeri on ohjannut aiemmin muun muassa Pussikaljaelokuvan (2011).

– Heti, kun kuulin, että Ville on siinä mukana, innostuin itsekin. Pussikaljaelokuva on suosikkileffojani, Nyman kertoo.

Elokuvaan otetaan aiheita myös romaanin ulkopuolelta, Nyman kertoo.

– Elokuvaan otetaan mukaan myös vähän tästä kohusta.

Kirjan pohjalta on tehty myös näytelmä, Röyhkeys-monologi, jonka tekemiseen Nyman ei ole osallistunut. Näytelmän ensi-ilta on lokakuun lopussa.

Pyöritys oli kovaa, mutta aiheesta puhuminen ei ole kaduttanut. Kirjailija on tyytyväinen siihen, että esikoisteos sai huomiota. Nyman haaveili kirjailijan työstä ja elokuvan tekemisestä vuosikausia.

– Onhan se ihmeellistä, että kaikki menee juuri niin kuin on suunnitellut, kun saa kirjan julki ja alkaa saada apurahoja. Se, että voi elättää itsensä kirjoittamisella, on aivan käsittämätöntä.